FCC-Segell-banner4
El CCCB obre un nou espai per a projectes expositius

Notícies

El CCCB obre un nou espai per a projectes expositius

bonart barcelona - 23/04/14
Eude, genericNial nou-180x178

Coincidint amb el seu vintè aniversari, el CCCB obre un nou espai per a projectes expositius que tracten de manera integrada la cultura del segle XXI i les grans transformacions de l’era digital. _Bigbangdata és la primera d’aquesta sèrie de propostes. Comissariada per Olga Subirós i José Luis de Vicente es presenta al CCCB el proper 8 de maig i, més tard, al Espacio Fundación Telefónica de Madrid entre el febrer i el maig de 2015.


_Bigbangdata és una exposició sobre la dadificació del món: les dades són el nou petroli? una font de riquesa potencialment infinita? o han de ser, sobretot, una eina per a construir una democràcia més transparent i participativa? Per navegar en aquesta temàtica l’exposició combina instal·lacions i projectes artístics, documentació històrica, entrevistes, documents audiovisuals, prototips tecnològics, així com un espai per a projectes participatius.


Durant els més de cinc mesos de durada de _Bigbangdata, l’espai expositiu serà alhora una plataforma de trobada i debat. L’anomenada Estació Beta  acollirà tallers, hackatons, conferències, converses, programes educatius i encontres de comunitats locals i internacionals. Tindrà una programació oberta a tots els públics en la qual s’emmarcaràn activitats de la Big Data Week (en xarxa amb 25 ciutats), el Festival Eight Days, o  les Jornades de Periodisme de Dades, entre moltes altres activitats.


El projecte contribuirà a una aproximació crítica i rigorosa a l’àmbit del Big Data sota el guiatge de diferents creadors: artistes, activistes, dissenyadors gràfics, investigadors, geògrafs, analistes, cartògrafs, enginyers, directors d’art, infògrafs, arquitectes, comunicadors, programadors, periodistes i un llarg etcètera.


Les xifres són eloqüents: cada dia es generen 2,5 trilions de bytes; només el 2009, vam produir la mateixa quantitat de dades que en el període que recorre tota la història de la humanitat fins a aleshores. L’explosió de dades no para de créixer exponencialment i d’expandir-se envers l’infinit.


Dels últims cinc anys ençà, entre els sectors acadèmics, científics, les administracions, l’empresa i la cultura existeix una àmplia consciència que generar i interpretar dades amb les tecnologies que estem desenvolupant pot canviar radicalment la nostra societat. Les dades són una oportunitat, una eina per al coneixement, la prevenció, l’eficiència i la transparència, però són, també, la munició que carrega les armes de vigilància massiva.


Tots generem dades, des del dispositiu mòbil, a través dels sensors, de les xarxes socials, de fotografies i vídeos digitals, de registres de les transaccions de compra i dels senyals del GPS. La novetat és que cada vegada és més fàcil emmagatzemar i processar aquestes quantitats ingents de dades que detecten patrons (d’incidències, de comportament, de consum, de vot, d’inversió, etc.). Aquest fet està canviant completa i molt ràpidament la forma de presa de decisions a tots nivells.


_Bigbangdata és una coproducció del Centre de Cultura Contemporània de Barcelona i Fundación Telefónica, on es presentarà, després del seu pas pel CCCB, durant els mesos de febrer a maig de 2015.Es podrà eure al CCCB del 8 de maig al 26 d’octubre del 2014.

Et poden
Interessar
...

970x250_appec2021