MG_Bonart-1280x150p

Exposicions

L'art de Sert a la Fundació Maeght

L\'art de Sert a la Fundació Maeght

"Gràcies a Sert, l'art ha entrat ja en una fase real" (Correspondència d'Aimé Maeght a Joan Miro).

Enguany la Fundació Maeght de Sant Pau, departament dels Alps Marítims, compleix el seu 50è aniversari. Per donar el tret de sortida a la celebració s'ha consagrat una exposició a l'arquitecte Josep Lluis Sert que va dissenyar els edificis de la Fundació.

L'exposició, que romandrà oberta fins al 9 de juny, mostra l'arquitectura de Sert amb la seva relació amb l'art i els artistes. Quadres, escultures i documents testimonien la intensitat dels lligams que unien a Sert amb els altres artistes. També estan exposades les maquetes, segons els planells de Sert, de la Fundació i la del pavelló espanyol per l'exposició internacional de París de 1937.

Sert, va manifestar el seu concepte de l'arquitectura en una conferència a Barcelona l'any 1934: “En els temps actuals la via no ha de consistir a copiar l'arquitectura d'altres èpoques, els estils històrics, o la decoració dels vaixells o en el funcional mal entès. La nostra arquitectura ha de ser del nostre temps, viva, vibrant i jove, en constant creació. I en cada cas, una solució clara al programa i al problema que es plantegi.”

Segons em va explicar Adrien Maeght, president de la Fundació, han decidit retre aquest homenatge a l'arquitecte català, tan innovador en la seva creació, amb la intenció de revelar els secrets de la singular alquímia tant arquitectural com artística de Sert, que des de fa 50 anys és l'origen de l'èxit de la Fundació Maeght" i va afegir irònicament que a Barcelona no ens podem pas queixar, tenim la Fundació Miró dissenyada també per Sert.

La Fundació Maeght, dedicada a l'art contemporani i modern en totes les seves formes és un veritable museu dins la natura que conté una de les col·leccions més importants d'Europa. Durant la seva construcció pintors i escultors van col·laborar estretament amb Sert per crear aquesta obra mestra, integrant els seus treballs a l'edifici i als jardins, així podem veure-hi una les obres més conegudes al món: el laberint de Miró, curull d'escultures i ceràmiques, el pati Giacometti, els mosaics murals de Chagall i de Tal-Coat els vitralls de Braque, el camí de la creu, el vitrall d'Ubac i la font de Bury entre altres.

Des de fa molts anys la família Maeght manté una gran amistat amb Pere Stämpfli, em van comentar que eren uns grans admiradors de la seva obra creativa. La col·lecció conté diverses obres de l'artista suís-català. Isabelle Maeght, membre del consell d'administració de la Fundació, va mostrar un gran interès per poder mantenir-se informada sobre els esdeveniments artístics a Catalunya i a Sitges en particular.

A la imatge de Rosa Maria Puig, maqueta de la Fundació Maeght.

4_11_BonartCultural_180x180px_OK_29novWhatsApp Image 2023-11-22 at 12.40.18

Et poden
Interessar
...