BannerFCC_Bonart
L\'Institut Mutante de Matadero Madrid, seleccionat en la convocatòria 2019 Fundació Carasso

Exposicions

L'Institut Mutante de Matadero Madrid, seleccionat en la convocatòria 2019 Fundació Carasso

bonart madrid - 08/10/19
BONART-180x180-SADELa-Galeria-201602-recurs
La Fundació Daniel i Nina Carasso, a través de la seva convocatòria Compondre sabers per comprendre els desafiaments contemporanis, ha concedit un ajut a Matadero Madrid per al seu projecte de l'Institut Mutante de Narratives Ambientals [Imnà]. La convocatòria promou iniciatives basades en la col·laboració entre artistes, investigadors i ciutadania per abordar els reptes que articulen el nostre present. Gràcies a aquesta important ajuda s'inicia una aliança de co-disseny de dos anys entre l'Institut Mutante de Matadero Madrid i la Fundació Carasso.

La convocatòria, dins del programa d'Art Ciutadà de la Fundació Daniel i Nina Carasso, part de la complexitat dels reptes que afecten les societats actuals -com el canvi climàtic, la destrucció d'ecosistemes, l'escassetat de recursos que sustenten la vida a un planeta finit, el despoblament rural o la inestabilitat dels sistemes econòmics -, que requereixen d'una producció transdisciplinar de coneixement i d'una ciutadania activa que participi en la recepció, generació i ús crític d'aquests sabers. "Des de la Fundació volíem propiciar amb aquesta convocatòria nova contextos de trobada, col·laboració i hibridació entre les ciències i les humanitats, les arts i la societat per comprendre les interconnexions entre les diferents problemàtiques", sosté Carlos Almela, responsable del programa d'Art Ciutadà a Espanya.

L'Institut genera projectes (audiovisuals, expositius, transmèdia, instal.lacions, publicacions, debats, de comunicació) que contribueixen a ampliar els imaginaris i a crear altres narratives mediambientals més enllà dels discursos tradicionals vinculats a l'ecologia. L'Imnà ha iniciat diferents línies de treball al voltant de la comunicació entre espècies, la resiliència cooperativa, les natures urbanes, el acuatoceno (especialment centrat en el riu com a eix de transformació de la ciutat) o la justícia ambiental.

En l'actualitat, el seu principal projecte en marxa és la creació d'un Jardí Cyborg per Matadero: un procés de renaturación de Matadero Madrid que no només permetrà alleujar les altes temperatures a què es veu sotmès aquest centre (situat al mig d'una «illa de calor »urbana), sinó que, a més, permetrà testar estratègies d'adaptació al canvi climàtic en l'espai públic de la ciutat. Des de febrer de 2019, un grup d'artistes està desenvolupant, de la mà d'un equip de tècnics i experts de diferents disciplines, diferents processos de co-creació i innovació que culminaran en un Jardí Cyborg, conformat per una sèrie de prototips replicables en altres espais de la nostra ciutat que convertiran l'espai exterior de Matadero en un lloc més amable.

Et poden
Interessar
...