Banner-Eggleston-1280x150px_v1-cat

Notícies

Xevi Bayona inicia el projecte de "Changing Tracks"

Xevi Bayona inicia el projecte de \
bonart tortosa - 28/05/14
El projecte europeu Changing Tracks (www.changingtracks.eu) d’arts visuals i digitals contemporànies inaugurarà el 30 de maig, a les 22.00 hores, el primer dels seus tres projectes. Serà a Tortosa, on l’arquitecte i projectista català Xevi Bayona (www.xevibayona.com), inaugurarà la instal·lació “Ombres de Memòria”, que vol mostrar com el pas del ferrocarril va transformar el paisatge i la vida dels ciutadans. Aquesta actuació estarà situada just al pont del ferrocarril de Tortosa, de 230 metres de longitud i que uneix els dos marges del riu Ebre.

Segons explica Xevi Bayona, quan els tortosins vagin al pont es trobaran “un embolcall temporal que canvia la percepció del lloc, talment com en l’atmosfera nuvolosa del vapor del tren, es difumina i es desdibuixa la contundència geomètrica de la gran infraestructura horitzontal del pont per donar pas a un ritme pautat d’elements tectònics que confereixen un cromatisme canviant”. Això serà possible amb “onze quilòmetres de cintes de colors capaces d’atrapar i d’intensificar, durant el dia, la llum del sol i de nit la llum d’uns focus per mostrar siluetes”. Una “membrana retro il·luminada amb focus”, afegeix l’artista, “emfatitzarà el contrallum i permetrà ser l’escenari per a les siluetes que explicaran el canvi d’ús de la via fèrria ja sigui pels caminants o bé per possibles intervencions artístiques puntuals”.
La intenció principal de Changing Tracks és involucrar nous públics per a l'art contemporani mitjançant la col·locació de les obres d'art en espais d'exposició i d’exhibició no tradicionals, eliminant així les barreres a la participació i proporcionant oportunitats per atreure una àmplia gamma d'usuaris d'oci i recreatives.

Per aconseguir-ho, el projecte transformarà antics traçats ferroviaris de Girona, Tortosa i Olot en espais de exposició artística a l’aire lliure per acostar l’art contemporani cercant la complicitat ciutadana. Ho farà a partir de la mirada de Xevi Bayona, l’artista irlandesa Aideen Barry i el creador britànic Noah Rose. Les obres es podran començar a veure primer a Catalunya, i després al Comtat de Mayo, a Irlanda, i al Comtat de Northamptonshire, al Regne Unit. El projecte té el suport del programa europeu gestionat per l’Agència Executiva a l’àmbit de l’Educació, Cultural i Audiovisual.

Changing Tracks ha rebut finançament de l’Agència Executiva a l’àmbit de l'Educació, Audiovisual i Cultural de la Comissió Europea (EACEA), com a part del Programa Cultura de la UE 2007-2013, i el porten a terme el Consell del Comtat de Northamptonshire, el Consell del Comtat de Mayo i el Consorci Transversal, Xarxa d'Activitats Culturals.


MG_Bonart-180x180pxImpremta Pages - banner-180x178

Et poden
Interessar
...