FCC-Segell-banner4
Javier Úbeda exposarà a la Galeria Joan Planellas

Exposicions

Javier Úbeda exposarà a la Galeria Joan Planellas

bonart tossa de mar - 16/06/14
thumbnail_arranzbravo. general 04-2014Banner-Flama-180x180px_v1-esp
La Galeria d'art Joan Planellas de Tossa de Mar presenta del 2 al 31 d'agost l'exposició Orografies introspectives de Javier Úbeda.

Joan Gil, col·laborador de bonart, ha escrit sobre aquesta exposició: "Seguint la filosofia oriental tant arrelada en l’obra de Javier Úbeda, segons la qual per crear una obra d’art cal formar-se constantment, el seu treball està impregnat d’una particular meditació sobre temes tant transcendentals com la vida i la mort. Una experiència de molt jove en la que va estar clínicament mort, l’ha portat a treballar els seus particulars “móns interiors”; unes experiències viscudes a través d’un viatge amb retorn. Un viatge d'anada cap al més enllà amb retorn a la vida; un viatge iniciàtic per on transcorren experiències vitals.

A través d’objectes tridimensionals i bidimensionals, Javier Ubeda desenvolupa una abstracció que es tradueix en organicismes. Formes que s'arrodoneixen i es dinamitzen en una conciliació entre la serenitat dels ritmes interiors i el pensament metafísic. Progressivament, l'artista va limitant els recursos expressius al màxim per quedar-se amb formes pures i simples, lligades a conceptes atemporals i duals que conviden a la introspecció i la reflexió. Els materials que utilitza Úbeda (alumini, porex i plàstic) són diversos amb els quals aconsegueix unes corporeïtats singulars. S'allunya dels simples exercicis d'estil o de les conquestes formals per plantejar qüestions en relació a valors espirituals i de pensament. S'allunya dels simples exercicis d'estil o de les conquestes formals per plantejar qüestions en relació a valors espirituals i de pensament.

Respecte a les obres sobre paper o alumini, la superposició d’un trama de ritmes diferents construeix una xarxa que atrapa la mirada de l’espectador per conduir-la per l’interior del laberint i submergir-la per les retícules. Les presències fràgils i precàries centren la seva atenció. L’artista investiga la immaterialitat i la no-forma, a través del concepte de la inconsistència com a fil conductor fins aconseguir espais indefinits, atmosferes inestables i percepcions en constant transformació. Les obres ens permeten resseguir tot el procés, ens deixen entreveure les restes de les contínues addicions, els registres d’una suma d’existències per participar de la lluita de l’artista amb l’obra. El trànsit del llapis o de l’eina en seguides intervencions van acumulant rastres que es fonen entre sí i que són els que provoquen subtils vibracions i latents batecs a la manera d’enregistraments emocionals.

Javier Úbeda investiga la immaterialitat i la no-forma, a través del concepte de la inconsistència com a fil conductor fins aconseguir espais indefinits, atmosferes inestables i percepcions en constant transformació. Traços incisius i descàrregues vertiginoses s’expandeixen dinàmicament en el mateix instant de la pulsió. En aquest sentit, l’artista evoca l’infinit en un encadenament que no té principi ni fi, ni tampoc cap jerarquia, però que segueix irremissiblement uns determinats cicles".

Et poden
Interessar
...

BONART-817x68-Cervells