FCC-Segell-banner4
La Casa de Cultura acull una exposició sobre el centenari de la Mancomunitat

Exposicions

La Casa de Cultura acull una exposició sobre el centenari de la Mancomunitat

bonart girona - 17/06/14
Eude, genericthumbnail_Centre Pere Planas nou 2021
La Casa de Cultura de la Diputació de Girona acull del 17 de juny al 27 de juliol, l'exposició “Normativització de la llengua”. Es tracta d'una de les exposicions que conformen el projecte expositiu “L'inici del demà. Mancomunitat de Catalunya. 100 anys”, organitzat per les quatre diputacions catalanes i coordinadat pel Centre de Cultura Contemporànea de Barcelona (CCCB). El projecte aplega, també, un mostra genèrica i cinc exposicions més que es poden visitar a les altres demarcacions catalanes.

“Normativització de la llengua”. L'exposició que es fa a Girona tracta sobre una de les principals obres de la Mancomunitat: la normativització lingüística de la llengua catalana. Els intents de fixar anteriorment una normativa ortogràfica havien estat nombrosos i, malgrat que havien fracassat, van contribuir a la creació d’una certa consciència sobre la problemàtica situació lingüística que es vivia. No es va trobar la solució fins que va ser possible l’acció combinada d’una obra de govern amb la proposta reformadora de Pompeu Fabra. De fet, el primer president de la Mancomunitat, Enric Prat de la Riba, el va cridar per dirigir el projecte de normativització lingüística del català i va ser nomenat fundador de la Secció Filològica de l’IEC. El pas fonamental de la normativització va ser la publicació, el 1913, de les Normes Ortogràfiques, signades per la totalitat del membres de l’Institut d’Estudis Catalans i ràpidament acceptades per un gran nombre d’escriptors, publicacions i entitats. El Diccionari ortogràfic del 1917 va completar les Normes i  una altra publicació fonamental fou la Gramàtica Catalana que va aparèixer el 1918. L'exposició estarà oberta al públic de dimarts a dissabte, de les 13 a 21 hores a excepció dels festius. La seva inaguració oficial tindrà lloc l'1 de juliol.

“L'inici del demà. Mancomunitat de Catalunya. 100 anys”. El projecte expositiu commemora el centenari de la creació de la Mancomunicat i analitza la història, els artífexs, el pensament i l'obra realitzada per la Mancomunitat de Catalunya, un segle després de la seva creació. Al igual que aquella institució, està impulsada per les quatre diputacions catalanes, amb el suport, en aquest, cas del Centre de Cultura Contemporànea de Barcelona (CCCB). Consta d'una mostra genèrica i sis exposicions sobre cadascun dels principals àmbits en què va actuar la Mancomunitat: “Normativització de la llengua”, “De la beneficiència al servei públic de sanitat”, “Impuls al coneixement científic”, “Noves estructures per a l'educació”, “Comunicar el territori: telefonia i obres públiques” i “Xarxa de biblioteques populars”.

La mostra genèrica i l'exposició “De la beneficiència al servei públic de sanitat”  es pot veure al Centre de Cultura Contemporània de Barcelona del 8 d'abril al 20 de juliol;  “Noves estructures per a l'educació” a l'Escola Industrial de Barcelona del 9 d'abril al 20 de juliol;  i “Xarxa de biblioteques populars” al Palau de la Diputació de Tarragona des del 16 de juny fins a finals de juliol. Justament ahir dilluns 16 de juny va tenir lloc la inaguració d'aquesta darrera exposició, que va comptar amb l'assistència del president de la Diputació d Girona, Joan Giraut i la resta de presidents de les Diputacions catalanes. D'altra banda, ja ja han conclòs els periodes d'exposició de les mostres “Comunicar el territori: telefonia i obres públiques” que es va fer a  l'Institut d'Estudis Ilerdencs de Lleida del 10 d'abril a l'1 de juny i “Impuls al coneixement científic” que va tenir lloc a l'Institut d'Estudis Catalans de Barcelona de l'11 d'abril a 4 de juny.

Foto Martí Artalejo.

Et poden
Interessar
...

BONART-817x68-Cervells