FCC-Segell-banner4
El Museu de la Vida Rural inaugura “Agroperifèrics”

Exposicions

El Museu de la Vida Rural inaugura “Agroperifèrics”

bonart l'espluga de francolí - 01/07/14
Baner_ProustMarsans_Bonart_360x356BONART-180x180-Cervells
El Museu de la Vida Rural de l’Espluga de Francolí inaugura el 4 de juliol a les set de la tarda l’exposició Agroperifèrics. Participaran en la inauguració els autors de la mostra, Ignasi López i Marta Dahó, i el director de la Fundació Lluís Carulla, Carles Duarte. Després de l’acte hi haurà un tast de vins ecològics del Celler Carlania. L’exposició es podrà veure al Museu fins el dia 5 d’octubre.

Agroperifèrics parteix d’un treball de camp de caràcter essencialment fotogràfic realitzat a les hortes periurbanes de la segona corona metropolitana de Barcelona entre l’any 2008 i el 2012. El projecte proposa una deambulació pels mons que conformen aquests espais de la mà dels seus artífexs. Sense pretendre elaborar una cartografia i lluny de considerar aquests indrets suburbials com una abstracció o una idea estètica, Agroperifèrics pretén posar en relleu la importància de l’individu com a constructor de llocs i inventor de paisatges.

Si la reflexió sobre els efectes de l'era postindustrial en el territori constitueix l’eix discursiu de fons, el projecte també planteja algunes preguntes sobre els condicionants implícits en la representació visual, en aquest cas, fotogràfica, d’un tema particularment complex com és la capacitat d’autogestió en assentaments informals per part de persones, la major part, jubilades. En aquest sentit, les imatges que integren aquest arxiu no obeeixen al propòsit de localitzar o descriure les seves activitats, ni tan sols de retratar els seus protagonistes. El que es proposa és una interpretació visual de la realitat que els agroperifèrics generen en el territori i els imaginaris que l’acompanyen sense oblidar la perspectiva històrica i geogràfica.

El 2012 Agroperifèrics fou publicat en forma de llibre per Bside Books. L’exposició del projecte fotogràfic es compon d’unes 100 fotografies d'Ignasi López en diferents formats i una selecció de textos de Marta Dahó. Inclou un espai de documentació dedicat a la reflexió sobre el paisatge contemporani i la seva representació. Per a aquest espai de documentació s'ha realitzat una selecció d’assajos i fotollibres que han estat particularment significatius en els darrers anys i que estaran a disposició dels assistents per a la seva consulta. Per ampliar la recerca i respondre a interessos més específics, es podrà consultar la pàgina web del projecte: www.agroperiferics.com.

L’expositiva d’Agroperifèrics, doncs, s’articula a partir de tres parts integrades: el projecte fotogràfic d’Ignasi López, un espai de documentació dedicat a la reflexió sobre el paisatge contemporani i una sèrie de ponències, activitats i tallers que passaran a formar part de la mostra tot convertint la sala d’exposicions en un pont real de trobada i diàleg entre públic, artistes i col·lectius que vulguin sumar-se al projecte. Com a clausura de l'exposició al Museu, el dia 4 d'octubre es realitzarà una jornada teòrica i participativa que inclourà ponències, debats i xerrades sobre els temes que planteja el projecte.

Et poden
Interessar
...

817x88-HISTÒRIES-DE-L'ART-