Banner 817x68 CAT

Notícies

Les diputacions catalanes commemoren el centenari de la Mancomunitat

bonart Girona - 03/07/14
Les diputacions catalanes commemoren el centenari de la Mancomunitat
Emociona't_Banner_180x178_3180x180-1
Els quatre presidents de les Diputacions catalanes, Joan Giraut, Salvador Esteve, Joan Reñé i Josep Poblet, l'alcalde de Girona, Carles Puidemont, diputats de la Diputació de Girona i directors de mitjans de comunicació s'han reunit a Girona per commemorar el centenari de la creació de la Mancomunitat de Catalunya (1914-1925).

Els presidents han iniciat els actes de commemoració posant per a una fotografia que n'emula una altra que es va fer del Consell Permanent de la Mancomunitat al 1918 i en la qual eren presents els quatre presidents de les diputacions de l'època. Com en aquella ocasió, la instantània s'ha pres a les escales del que en aquells moments era l'hospital Santa Caterina i que avui és la seu de la Generalitat a Girona.

Tot seguit, la comitiva s'ha dirigit a l'auditori Josep Viader de la Casa de Cultura de Girona on, en els respectius parlaments, els presidents han coincidit a destacar la important tasca que va dur a terme la Mancomunitat a l'hora de modernitzar el país i de promoure la llengua catalana.

A continuació s'ha fet una visita a l'exposició “Normativització de la llengua”, que acull la Casa de Cultura de la Diputació de Girona fins al 27 de juliol. Es tracta d'una de les exposicions que conformen el projecte expositiu “L'inici del demà. Mancomunitat de Catalunya. 100 anys”, organitzat per les quatre diputacions catalanes i coordinat pel Centre de Cultura Contemporània de Barcelona (CCCB). Un projecte que aplega, també, un mostra genèrica i cinc exposicions més que es poden visitar a les altres demarcacions catalanes.

Durant l'acte, el president de la Diputació de Girona, Joan Giraut, ha avançat que la Diputació de Girona inaugurarà el proper mes de setembre una nova exposició sobre l'efecte de la Mancomunitat a les comarques gironines. Primer, s'exposarà a Santa Coloma de Farners i després itinerarà per les altres comarques. D’aquesta mostra en sortirà un llibre divulgatiu, que es publicarà dins la col·lecció “Quaderns de la Revista de Girona”, que edita la mateixa Diputació. També s'ha encarregat un llibre a l'historiador gironí Xavier Carmaniu, que aprofundirà en el tema.

També es farà un homenatge al Agustí Riera, que va ser president de la Diputació entre els anys 1911 i 1924 i vicepresident de la Mancomunitat entre el 1914 i 1924; s'organitzaran conferències sobre la Mancomunitat arreu de les comarques gironines i s’hi dedicarà una setmana monogràfica a les xarxes socials (Facebook, Twitter, Pinterest...). D'altra banda, la Diputació de Girona, en col·laboració amb la Diputació de Barcelona, ja ha enllestit el buidatge de les actes de la Mancomunitat: 30 volums que contenen 23.003 acords, que ja es poden consultar als arxius generals d'ambdues diputacions i que properament també es podran consultar per Internet.

L'exposició “Normativització de la llengua” tracta sobre una de les principals obres de la Mancomunitat, que va consistir a dotar la llengua catalana d'un cos normatiu. Els intents de fixar anteriorment una normativa ortogràfica havien estat nombrosos, però malgrat que havien fracassat, van contribuir a la creació d’una certa consciència sobre la problemàtica situació lingüística que es vivia. I no es va trobar la solució fins que va ser possible l’acció combinada d’una obra de govern amb la proposta reformadora de Pompeu Fabra. De fet, el primer president de la Mancomunitat, Enric Prat de la Riba, va cridar Fabra per dirigir el projecte de normativització del català, i va ser nomenat membre de la nova Secció Filològica de l’IEC. El pas fonamental de la normativització va ser la publicació, el 1913, de les Normes ortogràfiques, que van ser signades per la totalitat del membres de l’Institut d’Estudis Catalans i ràpidament acceptades per un gran nombre d’escriptors, publicacions i entitats. El Diccionari ortogràfic, del 1917, va completar les Normes, i la Gramàtica catalana, una altra publicació fonamental, va veure la llum el 1918. L'exposició estarà oberta al públic de dimarts a dissabte, de les 13 a 21 hores, a excepció dels festius

El projecte expositiu commemora el centenari de la creació de la Mancomunicat i analitza, un segle després de la seva creació, la història, els artífexs, el pensament i l'obra realitzada per la Mancomunitat de Catalunya. Igual que aquella institució, el projecte està impulsat per les quatre diputacions catalanes, amb el suport, en aquest cas, del Centre de Cultura Contemporània de Barcelona (CCCB). Consta d'una mostra genèrica i sis exposicions sobre cadascun dels principals àmbits en què va actuar la Mancomunitat: “Normativització de la llengua”, “De la beneficència al servei públic de la sanitat”, “Impuls al coneixement científic”, “Noves estructures per a l'educació”, “Comunicar el territori: telefonia i obres públiques” i “Xarxa de biblioteques populars”.

La mostra genèrica i l'exposició “De la beneficència al servei públic de sanitat” es pot veure al Centre de Cultura Contemporània de Barcelona fins al 20 de juliol; “Noves estructures per a l'educació”, a l'Escola Industrial de Barcelona fins al 20 de juliol, i “Xarxa de biblioteques populars”, al Palau de la Diputació de Tarragona fins a finals de juliol. D'altra banda, ja han conclòs els períodes d'exposició de les mostres “Comunicar el territori: telefonia i obres públiques”, que es va fer a l'Institut d'Estudis Ilerdencs, de Lleida, del 10 d'abril a l'1 de juny, i ”Impuls al coneixement científic”, que va tenir lloc a l'Institut d'Estudis Catalans, a Barcelona de l'11 d'abril al 4 de juny.

A les imatges, fotografia que emula l’anterior històrica (anònima) i els quatre presidents de les diputacions catalanes (Fotos Martí Artalejo).

Et poden
Interessar
...

300x600-Gaudí - Gene