BannerFCC_Bonart
Montserrat Clausells tanca la temporada a l\'Espai Mas d\'en Dorra

Exposicions

Montserrat Clausells tanca la temporada a l'Espai Mas d'en Dorra

bonart fortià - 31/07/14
La-Galeria-201602-recursImpremta Pages - banner-180x178
Del 9 d’agost al 21 de setembre l’Espai Mas d’en Dorra de Fortià presenta la darrera exposició de la temporada. Ho fa amb l’artista barcelonina Montserrat Clausells (1960). La inauguració s’ha programat el dia 9 d’agost a les 20 h.

Enric Tubert Canada, ha escrit sobre Myoyu, el títol de la mostra: “Ja fa temps que en l’art occidental hi ha un corrent molt notable d’artistes que entenen que l’art ha superat del tot l’objectiu d’imitar la natura, per això ells amb les seves produccions busquen crear un món paral·lel. Es tracta d’un col·lectiu que inclou des de paisatgistes romàntics fins a surrealistes i expressionistes abstractes. Tots ells han protagonitzat una autèntica rebel·lió contra la tirania de la suposada superioritat de l’ordre lògic aplicat al fluir de les coses i han apostat per una filosofia que cregui en la persecució d’una major empatia, una major compenetració amb la vida que es desitja expressar.

No costa gaire adonar-se que aquesta actitud té quelcom de proper amb l’actitud zen i que, si més no, és un símptoma més de l’interès que Occident demostra per alguns aspectes de la filosofia oriental i la seva aposta pel minimalisme, per la senzillesa, per l’eliminació de tot allò que no és significatiu i per assumir que la funció de l’artista no és la de ser un copista de la naturalesa sinó que el que ell busca és una actitud més pulsional capaç de carregar de vida la seva obra.

Tota aquesta reflexió inicial ve a tomb perquè Montserrat Clausells ha escollit com a títol de la seva exposició a l’Espai Mas d’en Dorra l’expressió japonesa Myoyu, un terme amb el qual es fa referència a “la intensa meravella que s’experimenta davant la inesgotable fecunditat de la naturalesa”.

Aquesta tria és tota una declaració de principis perquè Montserrrat Clausells és d’aquelles artistes que han fet seu aquell consell que Mallarmé donava a Manet: “No pintis l’objecte en si, sinó l’efecte que produeix.”

Clausells és una creadora d’espais per a l’emoció. En les seves pintures aposta per la lentitud, busca tossudament la serenitat però no a força de fugir del món o d’eludir el compromís, ben al contrari. Les seves peces són un repte a la mirada, són una invitació al viatge i a la vegada una invitació a aturar-se i tenen una sintaxi clara que ens convida a “llegir-les”. Són obres en les quals el pols entre les ombres i la llum es resol en forma de diàleg i ens porta a no cegar- nos amb la llum i a veure-hi en la foscor. Es tracta, en definitiva, d’una aposta clara per la recerca de l’harmonia.

Perfeccionista i molt exigent amb si mateixa, habitualment treballa amb pintura acrílica, tècnica amb la qual aconsegueix uns resultats sorprenents, ja que si bé pot semblar que tendeixen a l’abstracció, cal adonar-se que no solament no defugen la tercera dimensió, sinó que la busquen de manera fervent, amb la qual cosa el resultat és arquitectònic. La conseqüència d’això és que es generen espais carregats de màgia, inundats de misteri, espais que desperten sentiments, espais construïts amb l’aplicació rigorosa de la tècnica, espais que esdevenen intemporals

“Llum pròpia”; “Ombra i silenci”; “Per respirar”; “A mitja llum”; “Finestres d’emergència”; “Fluid”; “”Desplaçats i paral·lels”... són alguns dels títols de les obres que a partir del 9 d’agost es podran veure a l’Espai Mas d’en Dorra, es tracta de títols amb una forta càrrega poètica i escollits amb molta intencionalitat.

A Myoyu Montserrat Clausells ens regala una excel·lent oportunitat per deixar-nos commoure, la seva proposta és clara: “atreveix-te a sentir” i ho fa a partir d’un conjunt de peces que són un elogi al silenci expressiu, a la lentitud eficient, a l’ombra il·luminadora i que reclamen una actitud d’activa contemplació per part de l’espectador".

Et poden
Interessar
...