FCC-Segell-banner4
El paisatge de la Muga Caula a Figueres

Notícies

El paisatge de la Muga Caula a Figueres

bonart figueres - 31/08/14
Baner_Viladot_Bonart_360x356180x180
Amb motiu de la desena edició de la Muga Caula, el 2 de setembre a les 19.00 h es presenta al Museu de l'Empordà de Figueres un breu recorregut per les activitats que la Muga Caula ha fet a Figueres amb la col·laboració del Museu de l'Empordà i la Galeria Dolors Ventós.

La Muga Caula neix del paisatge del salt de la Caula que tan va Duchamp i Dalí. La natura és l'àmbit de treball dins el qual desenvolupem unes jornades de trobada artística que impliquen una intensa convivència de matí, tarda i nit. La pràctica de l'art d'acció és el nostre objectiu principal i això té lloc a les Escaules des de fa deu anys el primer cap de setmana després de l'onze de setembre. Alhora interessa la recerca històrica i teòrica, la difusió de l'art d'acció i la seva documentació, i en aquest sentit les exposicions, conferències i seminaris duts a terme a Figueres juguen un paper principal.

Les exposicions. Des de la primera edició de la Muga Caula es va organitzar una exposició d'obres de tots els participants amb l'objectiu de crear un espai pedagògic, de context i relació entre artistes i visitants. Aquestes exposicions van tenir lloc al Paller de Can Burgas (les Escaules) de l'any 2005 al 2009, durant els tres dies de la trobada. En la mesura que l'exposició prenia cada cop més importància es va veure la necessitat de dotar-la de més vida útil i d’una nova funció de reclam per a totes aquelles persones que poguessin estar interessades en aquest tipus d'art, les quals el trobarien a l’Alt Empordà, i en aquest cas particular a la seva capital Figueres, concretament a la Galeria de Dolors Ventós, la qual acull des del 2010 les exposicions de la Muga Caula.

La documentació. Les exposicions a la Galeria Dolors Ventós venien a complementar una tasca de promoció documental endegada amb el Museu de l'Empordà l'any 2007 amb la presentació del cartell, que des d’aquell any seria una producció artística específica, i la projecció dels documentals sobre les edicions de la Muga Caula des del 2008. Aquests videodocumentals han estat realitzats per Nelson Hausman (2008, 2009 i 2010), Ona Vega Passola (2011), Christopher Hewitt (2012), Paolo Colleoni (2013) i Bárbara Domínguez enguany. La funció d'aquests documentals és fan servir de narració i catàleg divulgatiu del qual va tenir lloc a cada edició de la Muga Caula com d'obra personal del documentalista.

La documentació fotogràfica de les accions sempre han ocupat un espai en l'exposició de la Muga Caula des del 2008 (Antonio Juarez, Xavier Moreno, Pietro Pellini, Shibata Ayano, Ana Rita Rodrigues i Joan Casellas). L'any 2012 les projeccions del documental videogràfic de la Muga Caula es complementaren amb l'exposició de fotografies, objectes i restes d'acció i amb el que s’ha anomenat el Paisatge Documental (Shibata Ayano 2011, Rita Rodrigues 2012, Pietro Pellini i Joan Casellas 2013).

El cartell com a obra. Amb motiu del quaranta aniversari de la primera foto coneguda de Marcel Duchamp a la Caula (1965-2005), Pere Sousa va realitzar el primer cartell de la Muga Caula prenent com a base aquesta fotografia. Fruit de la recerca es va localitzar una fotografia de Man Ray (acompanyat de Duchamp a la Caula), de l'any 1966 o 1967). Partint d'aquesta imatge Xavier Moreno va realitzar el cartell de la segona edició. L'any 2007 es buscava alguna fotografia de Dalí a la Caula. Es tenien molts testimonis de la seva presència al lloc i, evidentment, ell va ser qui va guiar Duchamp i Man Ray fins a aquest encisador indret. En no trobar cap document històric, Joan Casellas va realitzar una reconstrucció fotogràfica de les estades de Dalí a la Caula. Aquesta fotografia va tancar el cicle històric i va propiciar-ne un de nou: en endavant es demanaria la imatge del cartell de cada edició a un artista de renom. D’aquesta manera s’ha passat de cercar en la història a fer la història: 2008, Julien Blaine; 2009, Esther Ferrer; i 2010, Bartolomé Ferrando van ser els encarregats de fer els cartells, obres gràfiques en l'òrbita de la poesia visual (estretament vinculada a la poesia d'acció i la performance). A partir de 2011 es va aprofundir en l'ús de la fotografia en l'art d'acció i d’aleshores ençà els cartells són foto accions (accions pensades per al mitjà fotogràfic): 2011, Nieves Correa; 2012, Fina Miralles; 2013, Denys Blacker i 2014, Concha Jerez.

El projecte de la Muga Caula. Iniciada com una trobada amateur i amical els anys 2005 i 2006, des de la tercera edició la Muga Caula ha avançat cap a una professionalització i una internacionalització des de 2008. Buscant d'oferir als artistes la millor plataforma possible, s’ha desenvolupat un pla d'exposicions, edicions i documentació fotogràfica i ideogràfica. Per promoure un millor coneixement dels artistes en particular i l'art d'acció en general, s’ha ideat un format triple de presentacions d'acció: 1) les accions BE (breus i espontànies, d'un minut com a màxim), que connecten amb la tradició Fluxusi ZAJ i que permeten la lliure participació de tothom; 2) les accions consecutives d'una durada mitjana de 20 minuts; i 3) les accions simultànies de llarga durada (2 hores aproximadament). Alhora, per potenciar la relació amb el paisatge natural i arquitectònic del poble, es demana que com a mínim una de les dues accions es faci a l’exterior (les BE són opcionals per als artistes contractats). Enguany s’incorpora una altra categoria d'acció (amb motiu dels 50 anys del grup ZAJ): les accions en grup, que aniran a càrrec de Corpologia i Les Salonnières.

Et poden
Interessar
...

Baner BonArt 817x68 Agenda Girona Cultura