BannerFCC_Bonart
El triomf de Dalí

Opinió

El triomf de Dalí

La-Galeria-201602-recursNial nou-180x178
El 25è aniversari de la mort de Dalí és un bon moment per a reconsiderar aquest artista, un personatge polèmic, que molts van titllar de farsant, mentre pronosticaven que precisament per això no passaria a la història. És evident, però, que tots aquests no la van encertar, perquè si alguna cosa ha posat de manifest i ha magnificat la vàlua de Salvador Dalí ha estat el pas del temps, que ha demostrat que certament Dalí era un bon venedor d’ell mateix, però que, més enllà dels seus deliberats xous, més enllà de les seves fòbies i fílies, i més enllà de les seves declaracions polítiques, que mai eren producte de l’atzar; hi ha una obra pictòrica sòlida, una producció literària àmplia i consistent, i una interpretació dels temps lúcida. I són precisament aquests elements els que avui ens permeten definir Dalí com un geni que es va saber avançar a la seva època.

I així ho ratifiquen el fet que la seva fama i prestigi, i la cotització de les seves obres no hagin deixat de créixer, que el Teatre-Museu Dalí de Figueres segueixi sent el museu més visitat de l’Estat, juntament amb la Sagrada Família de Barcelona i el Museu del Prado de Madrid, i que les exposicions que se li dediquen superin tots els rècords. Va passar amb la que es va presentar al Centre Georges Pompidou de París, el 1979, i amb la que es va exhibir en aquest mateix museu i al Museo Nacional Centro de Arte Reina Sofía de Madrid l’any passat, i ha tornat a passar, coincidint amb la celebració al Brasil del mundial de futbol, amb la del Centro Cultural do Banco do Brasil a Rio de Janeiro.

Dalí, doncs, continua sent un reclam! I la seva acceptació certifica que l’artista empordanès ha aconseguit amb escreix el que s’havia proposat ja en la seva joventut, ser una figura mítica de l’art del segle XX. Una altra prova d’aquesta realitat, que estic segur que l’hauria complagut, i molt: algú al Brasil, per denunciar la pujada desmesurada de preus que ha motivat en aquest país la celebració del mundial de futbol, va canviar el nom de la moneda del país, el real, pel de surreal. A partir d’aquí, una periodista va recórrer al Photoshop per substituir la imatge de la república que il·lustra aquest paper moneda per la cara de Dalí (l’Avida Dollars, com el batejà Breton) i va penjar la nova moneda al seu Facebook, amb una gran repercussió, que ha motivat l’obertura d’una pàgina específica a Facebook (Rio $urreal - NÃO PAGUE) dedicada a denunciar aquesta especulació!

Foto: © Fons agència EFE. Drets d’Imatge de Salvador Dalí reservats. Fundació Gala-Salvador Dalí. Figueres, 2014.
Daniel Giralt-Miracle

Crític i historiador d’art. Ha comissariat més de cent exposicions i ha escrit nombroses monografies. Llicenciat en Filosofia i Lletres per la Universitat de Barcelona, i en Ciències de la Informació per la Universitat Autònoma de Barcelona. Diplomat en Disseny i Comunicació per la Hochschule für Gestaltung d’Ulm (Alemanya). Ha estat professor a la UB i a la UAB i ha ocupat diversos càrrecs en institucions i entitats culturals catalanes. President emèrit de l’Associació Catalana de Crítics d’Art i vicepresident emèrit de l’Associació Internacional de Crítics d’Art. Acadèmic electe de la Reial Acadèmia Catalana de Belles Arts de Sant Jordi de Barcelona.

Et poden
Interessar
...