BannerFCC_Bonart

Notícies

El Festival de Fotografia SCAN Tarragona omple la ciutat d'imatges

El Festival de Fotografia SCAN Tarragona omple la ciutat d\'imatges
Nial nou-180x178Impremta Pages - banner-180x178
bonart - tarragona - 09/10/14
La ciutat de Tarragona es converteix, el mes d’octubre del 2014, en Ciutat de la Imatge de la mà del Festival Internacional de Fotografia SCAN 2014. El 16 d’octubre s’inaugura la cinquena edició d’aquesta biennal, creada l’any 2008 per la Generalitat de Catalunya i l’Ajuntament de Tarragona. La ciutat torna a ser punt de trobada de nombrosos professionals i amants de la fotografia vinguts d’arreu per contemplar i gaudir de les exposicions, projeccions, conferències, tallers i activitats obertes a tothom. En total es duran a terme una cinquantena d’activitats i hi seran presents més de cent autors nacionals i internacionals.

SCAN Tarragona és un festival dedicat als nous talents de la creació fotogràfica, però també impulsa la recuperació del patrimoni visual i fomenta la transversalitat entre les diferents disciplines artístiques. En aquesta edició SCAN 2014 commemora el 175 aniversari de primera fotografia feta a l'Estat espanyol, un daguerrotip fet a Barcelona l'any 1839. Per fer tot això possible, el festival aplega múltiples iniciatives, públiques i privades, nascudes del propi teixit cultural tarragoní: institucions, entitats, museus, fundacions, espais d’art, associacions i escoles.

Gràcies a aquesta participació fidel i entusiasta, el festival SCAN Tarragona s’ha consolidat com a aparador de la fotografia contemporània i ha esdevingut una marca que identifica la fotografia amb la ciutat. Una ciutat capdavantera de la fotografia de creació que ja podem anomenar Tarragona, ciutat de la imatge.

Secció oficial:Talent Latent, la millor fotografia novell actual

El Festival Internacional de Fotografia SCAN 2014 portarà a Tarragona la millor fotografia novell actual amb l'exposició Talent Latent. L'exposició està integrada per fotografies de deu autors que han estat seleccionats entre més de 300 fotògrafs: Iñaki Bergera (Vitòria-Gasteiz, 1972), Anne Berry (Atlanta, EUA, 1956), Albert Bonsfills (Barcelona, 1982), Pablo Castilla (Granada, 1980), David Catá (Lugo, 1988), Caleb Cole (Indiana, EUA, 1981), Rodrigo Illescas (Bahía Blanca, Argentina, 1983), Jordi Pizarro (Barcelona, 1985), Marina Ruiz (Barcelona, 1988), i Pixy Yijun Liao (Xanghai, Xina, 1979).

Es tracta de joves creadors internacionals, suggerits per galeristes, professors, comissaris i especialistes europeus. Des de diferents bandes del món (els Estats Units, Bèlgica, Mèxic, Alemanya, l’Índia, la Xina, Corea del Sud i l’Argentina, a més a més de l’Estat espanyol), aquesta desena d’autors han realitzat uns projectes amb un segell personal i d’autoria molt marcat. Uns projectes que, sens dubte, mereixen ser presentats i defensats per SCAN Tarragona 2014, un festival que té la idea principal de dignificar i promoure la fotografia d’autors novells, internacionals i de qualitat.

Talent Latent recull una àmplia representació de les principals línies estilístiques i àmbits temàtics de la creació fotogràfica europea contemporània. Es podrà veure fotografia de reportatge (clàssic i contemporani), fotografia documental no intervinguda, fotografia escenificada o construïda, retrat, autoretrat, paisatge, diari personal, fotografia íntima, de denúncia, etc.

Totes les obres estan recollides i publicades en un catàleg específic amb textos de Jesús Micó, comissari de l'exposició.

L'exposició, que es podrà veure a partir del 16 d'octubre a l'Espai Tabacalera de Tarragona, té entrada gratuïta.

SCANPhotoBooks, més de 80 llibres autoeditats

Més de 80 llibres de fotografia autoeditats es podran veure a Tarragona durant l'SCAN en l’exposició SCAN PhotoBooks, comissariada per Roser Cambray.

En els darrers anys, les noves tecnologies i Internet han propiciat que els mateixos fotògrafs decideixin autoeditar-se o recòrrer a editorials independents per presentar la seva obra. Aquesta tendència ha propiciat una creativitat menys condicionada, no subjecta als grans grups editors imperants. Si bé abans calia estar sotmès a una política en què el més important era el nombre de llibres venuts, ara es pot apostar per formats més singulars o d’autor. El mateix ha succeït en el cas dels fanzines fotogràfics, que, d’uns anys ençà, han viscut un revival creatiu a nivell internacional.

Per aquest motiu, i per segon any consecutiu, des del festival SCAN Tarragona es vol posar de manifest la qualitat de les publicacions dels fotògrafs que fan servir l’autoedició no solament com a mitjà d’expressió, sinó també com a carta de presentació de la seva obra.

En aquesta edició es mostrarà una àmplia varietat de fotollibres i fanzines fotogràfics autoeditats, de difusió d’àmbit estatal i internacional, realitzats en els últims tres anys.

L'exposició, que s'inaugurarà el proper 16 d'octubre a l'Espai Tabacalera amb entrada gratuïta, es podrà veure també després a Barcelona a la sala The Folio Club.

SCANOFF, projeccions lliures i obertes a tothom

L’activitat SCANOFF és una iniciativa que té com a finalitat obrir les portes del festival SCAN Tarragona 2014 a les noves generacions de fotògrafs i oferir-los l’oportunitat de mostrar públicament les seves obres en unes sessions de projeccions lliures i obertes a tothom.

El fotògraf Pep Escoda és el comissari de SCANOFF i és el responsable de la selecció d’enguany que recull autors diferents nacionalitats: Xile, Eslovènia, Japó, Espanya, Itàlia i Regne Unit, entre d’altres, que han volgut donar a conèixer d’aquesta manera el seu treball al públic.

Els autors seleccionats en aquesta edició són: Alejandro de Dueñas / Carles Llop Vallespí / Conchi Martínez / Cristina Brea Lodeiro / Chloé Meunier / David González / David Oliete / Domenico Cipollina / Iñaki Pardo / Isabel M. Martíne / Lorenzo Masi / Marta Richardson / Massimo Nicolaci / Midori Tsunoda / Oscar Dhooge / Mauricio Toro Goya / Tereza Kozinc / Ivana la Rosa.

L’espai escollit, l’Antiga Audiència de Tarragona, a part de ser un lloc històric i emblemàtic de la ciutat, serà l’espai idoni per presentar els nous valors en projeccions contínues.

El divendres 24 d’octubre la programació estarà dedicada als joves autors de l’Escola d’Art i Disseny de Tarragona (EADT).

Les projeccions es faran els dies 17, 18, 19, 24, 25 i 26 d’octubre, de 19h a 20.30h, amb entrada lliure.

Full Contact, meeting point entre creadors i experts en fotografia

Sota el lema "I've seen things you would not believe", els propers 24 i 25 d'octubre es durà a terme la 2a edició de Full Contact, en el marc del Festival internacional de fotografia SCAN Tarragona.

Full Contact és un punt de trobada «lliure», una reunió sense normes ni temps prefixats, en la qual els nous fotògrafs i els experts del món de l’art tindran l’oportunitat de conèixer-se i d’establir relacions comercials o artístiques entre ells o, simplement, d’intercanviar idees i opinions al voltant d’un portafolis o un projecte fotogràfic. És una plataforma per donar impuls als nous creadors, apropant-los al mercat de l’art a través dels agents artístics i de les institucions que representen.

Amb només una edició realitzada el 2012, la convocatòria d'aquest any ha doblat doblat la participació. S'han rebut 436 portfolis -respecte als 200 de 2012- d'artistes procedents de quatre continents: Europa, Amèrica, Àsia i Àfrica. D'entre tots els portfolis rebuts, Jesús Vilamajó, comissari de Full Contact, ha seleccionat en base a criteris de qualitat i de recerca d'artistes amb expressió pròpia -tant en la forma com en el contingut- als 24 finalistes; la majoria entre 19 i 35 anys de 10 nacionalitats diferents: Espanya, Coracia, Argentina, Regne Unit, Letònia, Alemanya, Portugal, Itàlia, Xile i Àustria.

Els Full Contact Artist són: Alejandra Franch / Alexandre Ayxendri Martí / Arnau Oriol / Clara Sánchez / David Catá / Elisa Franceschi / Elisa González Miralles / Goran Skofic / Helena Rovira / Ian Waelder / Julio Galeote / Leonardo Filipaz / Lola Guerrera / Mafalda Rakos / Mar Martín / María Platero / Marina Ruiz Vallejo / María Rosario Montero / Olmo González / Patrick Raimondi / Reinis Lisman / Steffi Klenz / Tiago Casanova / Yurian Quintanas

Com a novetats importants hem de destacar el segon Premi Full Contact, que patrocina la Fundació Privada Mútua Catalana. El premi consisteix en la producció d'una exposició individual a la primavera de 2015 al millor treball presentat en Full Contact segons un jurat integrat per Joan Fontcuberta (President del Jurat), creador, docent, crític, comissari i historiador; Andrzej P. Florkowski, director Photodiploma (Poznán), director del departament de multimèdia de la Universitat de Poznan UAP (Polònia); Ângela Ferreira, directora Encontros da Imagem (Portugal); Chantal Grande, directora artística de SCAN Tarragona; François Hébel, director Rencontres d’Arles (Francia); Manolo Laguillo, Fotògraf i catedràtic de fotografia; Oliva Maria Rubio, directora artística de La Fábrica; Rafael Levenfeld, fotògraf, comissari d’esposicions i conservador del Museo Universidad de Navarra; Vicenç Boned, director Galería Tagomago (París, Barcelona).

Al mateix temps es posa en marxa The Folio Award, que amb el patrocini de The Folio Club i la col·laboració en la distribució de Dalpine premiarà el millor portfoli amb la producció d'un llibre valorat en 1.500 euros. Té el següent jurat: Gonzalo Golpe (editor), Pedro Arroyo (comissari), Roser Cambray (comissària SCAN PhotoBooks), Paul di Felice (Café-Crème), un representant de Dalpine i un representant de The Folio Club.

El recinte de Full Contact tindrà diverses activitats com un Punt Editorial amb 9 petites editorials i llibreries especialitzades que oferiran els seus productes als assistents. D'altra banda el Tatami (tribuna de presentacions i debats) presentarà The Portable Photo, una col·lecció d'APPS de fotografia contemporània espanyola d'autor que és un projecte de Espadaysantacruz Studio i Gonzalo Golpe.

Cal tenir en compte que l’edició d’enguany del Full Contact s’obre al públic general en horari de tarda (de 16 a 19h, amb aforament limitat) amb l’objectiu d’apropar la fotografia a la ciutadania.

Fotografia i Poesia Visual, exposició inèdita

L’SCAN 2014 presenta, al Tinglado 2 del Moll de Costa amb la col·laboració del Port de Tarragona, una exposició inèdita i de tesi sobre la relació entre fotografia i poesia visual a Espanya a partir dels anys seixanta i fins a l’actualitat.

La mostra planteja per primera vegada els autors i les èpoques més significatives, amb presència dels precursors, quan els efectes de la difusió de la poesia concreta arriben a Espanya i tenen els seus resultats immediats en els treballs dels poetes visuals.

Entre els anys 1965 i 1968 la poesia visual i concreta assoleix a Espanya una difusió creixent que acota els autors principals. Aquest camí d’individualitats i d’activisme es desenvolupa paral·lelament a una actitud Fluxus, on han estat inclosos alguns d’aquests autors.

Ningú no parla encara d’art conceptual, però els Encuentros de Pamplona del 1972, que figuren com una fita central del conceptualisme espanyol, tenen una empremta significativa de la poesia visual. Allò que s’esdevindrà després serà una utilització de la fotografia com a document d’unes pràctiques que reclamen a la fotografia el testimoni d’accions poètiques, performances i activitats desenvolupades per poetes experimentals. Posteriorment, els fotògrafs i els artistes es fan ressò del llenguatge poètic i visual per introduir en les seves pràctiques fotogràfiques els codis de la poesia experimental, amb la presència d’autors que han substituït el llenguatge escrit pel purament visual.

Comissariada per la Fundació Guillem Viladot, en col·laboració amb la Fundació Forvm, Josep Miquel Garcia ha estat el responsable de seleccionar les obres i els autors: Julián Alonso / Eugènia Balcells / Isabel Banal / Edu Barbero / Felipe Boso / J.M. Calleja / Agustín Calvo Galán / Xavier Canals / Jordi Cerdà / Montserrat Cortadellas / Bartolomé Ferrando / Albert Gusi / Carles Hac Mor / Josep Iglésias Marquet / Ouka Leele / Alfonso López Gradolí / Chema Madoz / Medrano / Fina Miralles / Santi Pau / Perejaume / Marcel Pey / Olga L. Pijoan / Francisco Pino /Jaume Plensa / César Reglero / Francesc Torres / Isidoro Valcárcel Medina / Josep Vallribera / Gustavo Vega / Francesc Vidal / Guillem Viladot / Víctor Vilamajó / Manuel Vilariño / David Ymbernon /Grup Zaj.

L’exposició, que s’inaugurarà el dimecres 22 d’octubre (19h) al Tinglado 2 del Moll de Costa de Tarragona, es podrà veure fins el 11 de gener amb entrada gratuïta.

Exposicions

Complementàriament a aquesta exposició al Tinglado 2, l’SCAN 2014 ampara un total de 29 exposicions més que es duen a terme a diferents espais de la ciutat, amb la col·laboració d’autors, entitats i institucions de Tarragona.

Des del 10 d’octubre que s’inaugura la primera de les exposicions a El Pàrquing (Origen de Salvi Danés, Martí Gasull i Yurian Quintanas, fins a la darrera que s’inagurarà el 19 de desembre a Pati del Rei Jaume I de l’Ajuntament de Tarragona titulada Geografia, territori, paisatge: Mirades sobre el territori d’autors emergents del Camp de Tarragona (Gerard Boyer / Ferran Ferrando / Martí Gasull / Òscar González / Pol Masip / José Miguel Martínez / David Mocha) s’aniran succeint diferents mostres de temàtiques i creativitat diferents.

El Museu Nacional Arqueològic de Tarragona acollirà l’exposició Mr. Ardan, gran viatger del segle XIX de Xavier Mulet, la Fundació Forvm per a la Fotografia inaugurarà el dissabte 18 d’octubre l’exposició Aquí, allò de Jordi Ortiz, els fotògrafs de Tallers 03 presentaran La Estrella Polar per diferents indrets de la Part Alta (Planta 0 de Pau López i Violeta Bofarull, #commonspaces d’Empar Ibanyes, Intervenció fotogràfica: «Reflexos vianants» de Polarizador, INTRANSFERIBLES de Pep Escoda Origen de Martí Gasull, Yurian Quintanas i Salvi Danés, Laudòmia de Francesc Roig i My Way de Marta Richardson), L’Arxiu mostra el llegat del fotògraf tarragoní Chinchilla a la seva seu de la Tabacalera, el Museu d’Art Modern inaugurarà al novembre la mostra O, 13-14, un any fotografiant la ciutat de la gent Aixoplucs i intempèries de Pere Grimau i Ricardo Cases presentarà El blanco a La Cocotte.

Els alumnes de l’Escola d’Art i Disseny de Tarragona participen també en aquest SCAN 2014 amb l’exposició Transitant per l’Ombra als Serveis Territorials de Cultura a Tarragona de la Generalitat de Catalunya (Edgard Piqué / Marta Brosa / Claudia Entrop / Lluna Castellón). I els centres cívics de Tarragona hi seran presents amb FOTOCVIX, VII Exposició de fotografia digital dels centres cívics de Tarragona que es podrà veure al Centre Sociocultural de la Part Alta.

També hi seran presents JR Fontana amb In albis al Centre Mèdic Rambla Nova, Jordi Olivé i Salvadó a l’Escola d’Art i Disseny de Tarragona, l’Espai Turisme de l’Ajuntament de Tarragona acollirà Ídem de Ram(on) Giner, Lluc Queral presenta Rodant a l’Estació Creactiva Intervencions artístiques a l’espai públic Estació d’autobusos de Tarragona, Moments en moviment d’Antoni Cort es podrà veure a la Sala Barhaus. Col·legi d’Arquitectes de Catalunya (COAC), Demarcació de Tarragona, i el mateix COAC acull també Mirall trencat de Josep M. Solé Gras. L’Espai Jove Kesse tindrà dues mostres: Quotidianitat... de Montse Ferré i La mirada jove. Camí fotogràfic amb Andrea Epure, Jordi Llàtser, Irene Vicente, Jordi Vicente, Natàlia Segura, Santiago Cruces, Miguel Cruces i Lupe Teresa Arts.

Finalment, El andarín cinzolín, Fotografías sobre la Gran Vía madrileña (2004 - 2014) de David Beníliam será l’exposició del Tinglado 4 del Moll de Costa del Port de Tarragona. El fotògraf convidat també tindrà el seu espai en els Plafons publicitaris de la Rambla Nova on es veuran les instantànies de Dolors Ayxendri / Emilio Barruz / Rosa Casanova / Marc Espinosa / Albert Farnós / Octavi Lobo / Víctor Murillo / Marta Richardson / Montse Riera / Laura Rodríguez / Cristina Turmo / Albert Villena.

Activitats

Les entitats de la ciutat s’han bolcat també amb l’SCAN 2014 amb l’organització de diferents activitats. El Teler de Llum utilitzarà la pantalla de la Tabacalera per a projectar fotografia i ser aparador per als creadors, L’Arxiu impulsa un concurs de fotografia sobre Chinchilla paral·lelament a la seva exposició, Lluc Queralt serà el protagonista de la segona acció pública de la Capsa Ambulant d’Artistes, els fotògrafs de Tallers 03 amb De Temporada obriran parada fotogràfica al Mercat del Fòrum i es faran maratons i ral·lis fotogràfics entre d’altres activitats.

El Teatre Tarragona acollirà la projecció Dalí, emperador de l’acció, i al novembre dins de la Setmana de la Ciència, es farà a la plaça del Rei, un taller de retrat amb col·lodió humit a càrrec de Xavier Mulet, Col·lectiu Dinoudinou i The Crossing Lab.

Destacar que l’SCAN tindrà, com ja va succeir l’any passat, un espai de trobada: Photomeeting, amb projecció lliure d’imatges del festival. Els dies 16, 17, 18, 23, 24 i 25 d’octubre, el Cafè Bar Museum (Carrer de Sant Llorenç, 5) serà el punt de trobada dels autors i visitants d’SCAN Tarragona 2014, on trobaran un lloc per conversar, intercanviar experiències o mostrar els projectes personals. A la pantalla es presentaran projeccions contínues i espontànies de fets esdevinguts durant el festival.

Conferències i tallers

L’edició d’enguany de l’SCAN incorpora de nou la programació de tres conferències amb personatges molt vinculats al món de la fotografia per conèixer la seva experiència i inquietud sobre el sector.

Antoni Bernad (30 d’octubre), Valentín Vallhonrat (13 de novembre), i Bru Rovira (20 de novembre) seran els protagonistes d’aquesta edició que es durà a terme novament als Serveis Territorials de Cultura de la Generalitat de Catalunya a Tarragona amb entrada lliure.

En el transcurs de l’SCAN es duran a terme diferents tallers. A l’Escola d’Art I Disseny de la Diputació, Julián Barón impartirà el Curs “Fotografia: teoria i pràctica”; Enric Montes farà una xerrada taller sobre l’autoedició de fotollibres a la Biblioteca Pública de Tarragona; El Pàrquing proposa un Taller de Vins de Fotografia, i a la Casa Canals es farà el taller Tarracocards.

A la imatge, fotografia de David Cata.

Et poden
Interessar
...