FCC-Segell-banner4
La difícil situació de la dona a l’Afganistan, en una exposició al Palau Robert

Exposicions

La difícil situació de la dona a l’Afganistan, en una exposició al Palau Robert

bonart barcelona - 20/10/14
180x180thumbnail_arranzbravo. general 04-2014
L’Associació per als Drets Humans a l’Afganistan (ASDHA) dónaa conèixer la difícil situació de la dona a l’Afganistan al cap de13 anys de la caiguda del règim talibàen una exposició amb fotos de Gervasio Sánchez i textos de Mònica Bernabé, que es pot visitar a la primera planta del Palau Robert entre el 29 d’octubre i el 15 de febrer de 2015.

L’exposició itinerant “Dones. Afganistan”, que comença el recorregut al Palau Robert, forma part del projecte que porta el mateix nom i que consta, a més de la mostra, d’un llibre de gran format i d’un espai de diàleg i conferències. L’Associació per als Drets Humans a l’Afganistan (ASDHA) és l’entitat impulsora i coordinadora del projecte L’Ajuntament de Barcelona finança el projecte, i la Generalitat col·labora en la seva difusió amb aquesta proposta expositiva.

El director general d’Atenció Ciutadana i Difusió, Ignasi Genovès, i el Comissionat de Relacions Internacionals i Cooperació de l’Ajuntament de Barcelona, Joaquim Llimona, inauguraran l’exposició el 28 d’octubre, a les 19.30 hores. El mateix dia, a les 12 hores, es presentarà l’exposició i el projecte en roda de premsa, amb la presència de Joaquim Llimona, en representació de l’Ajuntament, Gervasio Sánchez i Mònica Bernabé.

L’autor de les fotografies és el fotògraf i periodista Gervasio Sánchez, especialitzat en conflictes armats. L’autora dels textos és Mònica Bernabé, única periodista de l’Estat espanyol que informa permanentment des de l’Afganistan. La mostra posa de manifest que la violència contra les dones a l'Afganistan és una violència endèmica i estructural, un problema social potenciat per la guerra, l'existència d'una impunitat generalitzada al país, la falta d'educació, la instrumentalització de la religió i les lleis masclistes.

L’exposició, formada per més de 150 fotografies, i el llibre es divideixen en sis blocs. Les principals temàtiques tractades són el matrimoni forçat i infantil; la fugida; la drogodependència; el suïcidi; els avenços legals i la realitat; i les conseqüències de la impunitat i la guerra. També s’hi mostren dones contra corrent, dones que malgrat el seu context han trobat la manera de fer-se escoltar en aquest ambient d’hostilitat o de tenir presència en l’àmbit públic, tan restringit als homes a l’Afganistan.

Per portar a terme aquest projecte han calgut sis anys. Les primeres fotografies es van fer l’any 2009 i les darreres l’any 2014. Han estat necessaris vuit viatges de llarga durada a l’Afganistan per part del fotògraf i la producció d’una especialista (Mònica Bernabé), que porta gairebé 8 anys vivint a l’Afganistan, com també el suport de l’única entitat espanyola que treballa a l’Afganistan, ASDHA.

El llibre de fotografies, de dimensions grans, tapes dures i en color, es presentarà al Palau Robert el pròxim 30 d’octubre. El publica i distribueix l’editorial Blume.

Els dies 29 i 30 d’octubre a la tarda hi haurà conferències i una taula rodona sobre la situació real de les dones a l’Afganistan.

La presentació del projecte coincideix amb un moment de canvis a l’Afganistan: les tropes internacionals estan en plena retirada i a finals de setembre de 2014, després de sis mesos de procés electoral, Ashraf Ghani va ser nomenat president, i substitueixHamid Karzai,que portava tretze anys al poder.

A la imatge, Masuma. Té 18 anys i està casada des de fa sis mesos. Als set anys la van comprometre amb un home casat de 30 que va pagar 1.350 euros i va lliurar a la seva filla de 2 anys perquè la casessin amb el germà de Masuma, de 10 anys, quan tots dos creixessin. Es vol divorciar.

Et poden
Interessar
...

Baner BonArt 817x68 Agenda Girona Cultura