FCC-Segell-banner4
El Servei de Biblioteques de la Diputació porta a Ripoll l’exposició \

Exposicions

El Servei de Biblioteques de la Diputació porta a Ripoll l’exposició "Despertador dels catalans"

bonart ripoll - 24/10/14
Eude, genericthumbnail_Centre Pere Planas nou 2021
El Servei de Biblioteques de la Diputació de Girona ha organitzat l'exposició itinerant “Despertador dels catalans: la Guerra de Successió segons els documents coetanis”, una mostra de llibres i fullets que es van publicar durant la Guerra de Successió, el 1714. Amb motiu de la commemoració del Tricentenari, s'han volgut apropar els fets remarcant els vessants polítics, jurídics, militars i fins i tot populars. Però durant aquells anys es desenvolupà una altra batalla, silenciosa, personal i altament moderna: la batalla de la lletra impresa, de la comunicació i de la propaganda a través d’una multitud de llibres, fullets i fulls solts que s’escamparen arreu del territori per intentar decantar, en un sentit o en un altre, l’opinió pública.

Alguns d’aquests impresos, tant d’un bàndol com de l’altre, van encapçalar els seus títols amb el nom de Despertador, com a sinònim d’allò que ens fa espavilar, pensar, actuar. La lectura sempre comporta aquest plausible exercici de despertar, advertir i entendre el món. I les biblioteques públiques estan compromeses amb la lectura.

Tots els documents exposats i els digitalitzats pertanyen a biblioteques públiques gironines (Lambert Mata, de Ripoll i Marià Vayreda, d’Olot) i a l’Arxiu comarcal d’Olot, fet il·lustratiu de la riquesa patrimonial bibliogràfica de les nostres comarques. També s’han digitalitzat fons de la biblioteca pública de l’Estat a Girona.

L’exposició ha estat comissariada per l’historiador olotí Miquel Puig i Reixach. S'ha pogut visitar a Can Trinxeria, a Olot, durant el setembre. Ara es troba a Ripoll i continuarà la itinerància per altres biblioteques gironines.

La mostra es podrà visitar fins al 5 de desembre els dilluns, dimarts i dijous, de 15.30 a 20 h; els dimecres i divendres, de 9 a 13.30 h i de 15.30 a 20 h, i els dissabtes, de 10 a 14 h.

Et poden
Interessar
...

817x88-HISTÒRIA-DE-L'ART[1]