M-CCX-TESLA-Banner-817x68px-CAT
“La Mancomunitat a les terres de Girona” arriba a la Bisbal

Exposicions

“La Mancomunitat a les terres de Girona” arriba a la Bisbal

bonart la bisbal d'empordà - 29/11/14
180x180-1La-Galeria-201602-recurs
El 29 de novembre es va inaugurar a l'Arxiu Comarcal del Baix Empordà, a la Bisbal d'Empordà, l'exposició itinerant “La Mancomunitat a les terres de Girona”. Varen assistir a la inauguració Xavier Soy, Narcís Figueras, Joaquim Maria Puigvert, Núria Anglada i Maria Teresa Solé.

La mostra, promoguda pel Patronat Francesc Eiximenis de la Diputació, proporciona una visió renovada de les principals actuacions que va impulsar aquesta institució (1914-1924), com ara el debat territorial, les comunicacions, les obres públiques, l'agricultura, les polítiques de conservació de la natura i dels monuments, l'educació, la cultura i la sanitat.

L'exposició, que està estructurada en 20 àmbits temàtics amb fotografies, documentació, objectes originals de l'època, vídeos i explicacions, vol ser un estímul per reflexionar i comprendre el que va suposar la primera experiència d'autogovern de la Catalunya contemporània. També aspira a oferir una perspectiva humana i social que permeti descobrir els homes i les dones que de manera directa o indirecta van ser protagonistes de la institució, com ara Agustí Riera, Rafael Masó, Josep Pla, Francesc Cambó o Josep Irla.

La mostra es podrà visitar fins al 5 de gener de dilluns a divendres de 9.30 h a 13.30 h i dissabtes a hores convingudes. La Bisbal d'Empordà és la segona ciutat on s'exposa, després de fer-ho a Santa Coloma de Farners. Tot seguit, continuarà el seu itinerari i es traslladarà a Olot on es podrà veure del 10 al 29 de gener. A propòsit d'això, la Diputació editarà una guia que ampliarà els continguts de la mostra dins la col·lecció “Quaderns de la Revista de Girona”, la qual serà presentada el 2015.

Exposició oberta als estudiants de la comarca. La Diputació ha convidat als centres educatius del Baix Empordà (alumnes d'ESO i Batxillerat) a visitar l'exposició i ha elaborat un material didàctic específic, que consta d'un qüestionari per a l'estudiant i unes instruccions per al professor, en el qual es desenvolupen competències que tenen a veure amb la comunicació, el coneixement i la interacció amb el món físic, la recerca i la gestió de la informació i la competència digital. El material està disponible a la pàgina web de les exposicions itinerants de la Diputació: http://www.ddgi.cat/quiosc/recursos/agenda/doc/Guio_Didactic.pdf Així mateix l'exposició s'ha integrat dins els Programes Pedagògics i Divulgatius de la Diputació de Girona, un conjunt d'activitats pedagògiques que tenen com a finalitat materialitzar l'aproximació dels escolars al patrimoni cultural i natural de les terres de Girona.

III Jornada “Actualitat i projecció de la recerca en el món local”. La inauguració de l'exposició s'emmarca en la celebració de la III Jornada “Actualitat i projecció de la recerca en el món local”, organitzada pel Patronat Francesc Eiximenis de la Diputació de Girona, i que tindrà lloc el mateix dia a partir de les 10 h a l'Arxiu Comarcal. La jornada inclourà la presentació del treball guanyador de la Beca d'Investigació en Ciències Socials i Humanes 2013 del Patronat: La Gran Guerra a les comarques gironines. L'impacte cultural i polític (1914-1918) a càrrec de Maximiliano Fuentes i la presentació del treball guanyador de la Beca d'Investigació en Ciències Naturals 2013: Presència en el medi i impacte ecològic de biocides.

Fotos Martí Artalejo.

Et poden
Interessar
...