FCC-Segell-banner4
Presentació del llibre “Cada dia és festa” de la col·lecció Museu de la Vida Rural

Biblioteca

Presentació del llibre “Cada dia és festa” de la col·lecció Museu de la Vida Rural

bonart barcelona - 01/12/14
La-Galeria-201602-recursBaner_Viladot_Bonart_360x356
El dia 3 de desembre, a les set de la tarda, es presentarà a la llibreria La Impossible, de Barcelona, el llibre Cada dia és festa, de Bienve Moya, quart volum de la col·lecció Museu Vida Rural de l’Editorial Barcino. La presentació anirà a càrrec del director de la Fundació Carulla, Carles Duarte; de Jordi Llavina, director de la col·lecció; i de l’autor.

Cada dia és festa és una descripció de la cultura festiva catalana. Es presenta en forma de diccionari tot i que, tal com indica l’autor, no pretén ser una guia en sentit estricte, sinó més aviat una anàlisi personal en què l’autor narra les seves impressions sobre el panorama festiu dels països de parla catalana.

Bienve Moya ressegueix el món festiu del país, sovint desconegut per al públic ampli,  i aprofita per reflexionar sobre el sentit de la festa en la societat, els motius de la seva existència i de la seva perdurabilitat.

El calendari festiu és un aspecte molt important en l’anàlisi d’aquest món. Les festivitats queden determinades per la relació de la societat amb l’agricultura i amb els astres. Cada dia és festa s’estructura en forma de menú estacional. Es comença amb el primer “plat”, l’hivern,  amb les festivitats nadalenques corresponents al mes de desembre, i s’arriba a les “postres”, la tardor, amb les festes de setembre, octubre i novembre. Cada “plat” ofereix una gran varietat geogràfica arreu dels països de parla catalana, des de l’àrea prepirinenca fins al sud d’Alacant.

A més del funcionament de cada festa, la localitat i els seus elements propis, s’explica el seu origen  i el seu perquè. Si es tracta de venerar un sant, es fa saber de què és patró i quina és la seva llegenda, mentre si es tracta d’una qüestió agrícola es remet al calendari i a la seva història. Hi trobem també dites i expressions l’origen de les quals prové de festes i que, en alguns casos, s’ha deixat de saber-ne la procedència.

Alguns exemples de les festes curioses que surten a Cada dia és festa són La Fia-faia, celebrada la Nit de Nadal a Bagà i Sant Julià de Cerdanyola, en què el foc juga un paper important amb grans fogueres i jocs de molta destresa. La setmana dels barbuts, a mitjans de gener, festivitat en la qual conflueixen iconografies molt interessants, com la dels personatges de la festa, tres ancians d’”albes barbasses” que recorden la imatge de Saturn devorant els seus fills i, per tant, un gener que devora els mesos que vindran. També trobem altres festivitats ben originals com la celebrada a Premià de Mar a l’estiu, en què es representa l’arribada d’un pirata i la seva tripulació al poble mentre els premianencs intenten impedir-ne l’entrada sense aconseguir evitar el saqueig.

Bienve Moya (Vilanova i la Geltrú, 1944)

L’escriptor va cursar estudis dramàtics a Barcelona. Ha estat implicat en múltiples projectes vinculats al teatre: Els Joglars, la Xarxa de Teatres Públics de Catalunya, el Projecte Alcover, Trapezi o la Fira Internacional del Circ. Va ser un dels promotors del projecte Socatalà, d’investigació sobre la música tradicional contemporània, i des de l’Ajuntament de Barcelona va treballar a favor de la recuperació de les festes. L’any 2005, va intervenir en la fundació del col·lectiu Els altres andalusos. L’any 2009 rebé el Premi Nacional de Cultura.

Articulista habitual a la premsa, també ha escrit guions per a la ràdio; pel programa Imaginari, rondalles i llegendes catalanes de Catalunya Ràdio va obtenir el premi Camera del Consell Audiovisual Mundial. Ha publicat novel·les i llibres sobre cultura popular, com ara La festa a Catalunya, 1995 o Llegendes urbanes i narracions suburbials, 1999; entre molts d’altres.

La col·lecció

El Museu de Vida Rural, a l’Espluga de Francolí (la Conca de Barberà), té com a objectiu principal difondre els valors de la ruralia catalana i, d’aquesta manera, de preservar-ne l’essència. Aquesta col·lecció pretén, doncs, oferir títols d’interès etnogràfic i literari, lligant així els móns rurals amb la reflexió i la literatura. Els primers títols publicats són La força de la mà de l’home, Catàleg del Museu de la Vida Rural, Cròniques rurals, entrevistes dutes a terme per Jordi Llavina, Carme Martí i Albert Carreras, i Marges, novel·la de Roger Vilà Padró ambientada al Priorat.

Et poden
Interessar
...

970x250_appec2021