BannerFCC_Bonart
Rita Ponce de León a l’Espai 13 de la Fundació Miró

Exposicions

Rita Ponce de León a l’Espai 13 de la Fundació Miró

bonart barcelona - 15/12/14
Impremta Pages - banner-180x178Eude, generic
La Fundació Joan Miró presenta Amb les teves pròpies mans, un projecte de Rita Ponce de León a l’Espai 13.

Rita Ponce de León converteix l’Espai 13 en un territori de diàleg creatiu amb el visitant, convidant-lo a traspassar el paper habitual d’espectador i a intervenir activament en el projecte.

L’exposició de l’artista peruana es pot visitar del 19 de desembre de 2014 al 15 de març de 2015 i s’emmarca en el cicle Lesson 0, comissariat per Azotea (Ane Agirre i Juan Canela). Aquesta temporada 2014-2015 l’Espai 13 reflexiona sobre l’estat de l’educació artística en l’actualitat i explora noves formes de transmetre coneixement.

Rita Ponce de León (Lima, 1982) imagina la seva proposta com una exposició-motlle, capaç de buidar-se i omplir-se amb tantes interpretacions com persones la confrontin. El resultat és una experiència estètica que incita el públic a investigar i a aprendre noves formes de relació amb l’art.

A Amb les teves pròpies mans el visitant no s’endinsa en un únic recorregut ja traçat, sinó que se’l convida a moure’s per l’Espai 13 i manipular els objectes que l’habiten amb total llibertat. Una tela blanca translúcida divideix la sala de forma subtil, gairebé com un vel que, lluny d’ocultar res, incita a preguntar-se sobre el que hi ha més enllà. Aquesta sensació espacial etèria i la convicció de l’artista que la seva pràctica creativa pot generar comunicació entre les persones són els dos aspectes fonamentals d’aquest projecte.

Les converses de Ponce de León amb una coneguda seva són el punt de partida que ha inspirat tots els elements tridimensionals que trobem a la sala, fets amb materials diversos a partir dels dissenys enigmàtics, gairebé fantàstics, de l’artista. A banda de compondre un univers personal i únic, aquests objectes conformen el desig d’establir diversos nivells de relació entre ells, l’artista i el visitant.

El caràcter evocador d’aquests objectes insta el públic a acabar de donar-los sentit i l’anima a dissenyar la seva disposició a la sala, posant en pràctica la idea d’exposició com un contenidor que es va buidant i omplint successivament de significats. L’experiència estètica rau, doncs, en la possibilitat de moure, organitzar, barrejar objectes, fer que traspassin la membrana que divideix la sala. Un exercici que, mitjançant l’acció, permet associar l’obra amb la subjectivitat pròpia, recodificar-ne el significat i afegir-hi nous afectes en un espai propici per a l’autoaprenentatge i l’exploració.

Rita Ponce de León (Lima, Perú, 1982) viu i treballa a Ciutat de Mèxic. Dibuixa amb la intenció d’establir un espai de comunicació amb persones que li són properes com la família i els amics, a partir de reflexions sobre l’entorn social que els afecta. Ha exposat a la Kunsthalle Basel (Basilea), la Biennal de Cuenca (Cuenca, Equador), la Sala de Arte Público Siqueiros (Ciutat de Mèxic), la Galería 80M2 (Lima), el Museo de Arte Moderno (Ciutat de Mèxic), el New Museum (Nova York) i el Centro Cultural Border (Ciutat de Mèxic). L’any 2013, el seu treball es va publicar a Vitamin D2 (Editorial Phaidon).

Et poden
Interessar
...