970x250_appec2021
\

Exposicions

"Jan Karski: una missió per a la humanitat" al Centre Cultural Parroquial

bonart la cellera de ter - 25/01/15
220317_Verdu_Bonart-180x180Banner_bonart_Espai_del_Peix_OCT21_AW
Lluís Llagostera, expert local i Monika Grygier, presidenta d'Idea Gestió Cultural presentaran al Centre Cultural Parroquial de la Cellera de Ter el dia 25 de gener a les 12.30 h. l'exposició Jan Karski, una missió per a la humanitat amb motiu del 70è aniversari de l'alliberament d'Auschwitz que es podrà veure fins al 2 de febrer.

L'Institut Polonès de Cultura i el Centre Sefarad-Israel presenten una exposició composta per 22 panells que van desgranant l'audaç missió de Jan Karski i el seu compromís amb la justícia i la pau durant la II Guerra Mundial.

Jan Karski (el veritable nom era Jan Kozielewski, 1914-2000) va ser protagonista d'una extraordinària missió durant la II Guerra Mundial. Com a missatger de l'estat Clandestí -creat per la Resistència Polonesa- va travessar el continent europeu en guerra per informar els líders occidentals sobre les pràctiques abominables que conformaven l'Holocaust.

Amb l'objecte d'investigar els esdeveniments que succeïen a Polònia sota l'ocupació nazi, la Resistència va introduir a Karski dins del gueto de Varsòvia i en un camp de trànsit per als jueus destinats a ser assassinats a les cambres de gas. Gràcies a això, va poder donar un testimoni de primera mà al president dels EUA Franklin D. Roosevelt, al ministre d'Afers Exteriors Britànic, Anthony Eden i altres dirigents aliats. Per desgràcia, els seus interlocutors no van ser capaços de creure en la magnitud de la tragèdia que s'esteva desenvolupant a la Polònia ocupada.

En rconeixment als seus esforços, li va ser concedida la medalla de just entre les Nacions del Món, així com els més alts honors civils; entre ells, al maig del 2012 i a títol pòstum, li va ser atorgada la Medalla de la Llibertat pel president dels EUA, Barack Obama. La revista Newsweek va incloure a Karski a la llista de personatges més destacats i heroics del segle XX.

Jan Karski, una missió per a la humanitat, ha recorregut amb èxits ciutats com Brussel·les, Roma, Ottawa, Chicago, Nova York, Madrid i Múrcia. Actualment també s'està exhibint al Museu de l'Holocaust de Bons Aires. La Cellera de Ter és la primera població de Catalunya que acull l'exposició. També es presentarà a Lleida, Barcelona, Castelló d'Empúries i Girona.

Et poden
Interessar
...

817x68