FCC-Segell-banner4
Sis-cents estudiants de secundària recorden les víctimes de l’Holocaust a Barcelona i La Jonquera

Notícies

Sis-cents estudiants de secundària recorden les víctimes de l’Holocaust a Barcelona i La Jonquera

bonart la jonquera - 26/01/15
Banner-CMW-180x180px_v1-espbanner web TA22_bonart_180x180
El Memorial Democràtic, el Departament d’Ensenyament, el Museu Memorial de l’Exili (MUME), el Servei Educatiu de l’Alt Empordà, el Grup de treball Exili, Deportació i Holocaust i tretze instituts catalans han organitzat dos actes commemoratius adreçats a estudiants de 4t d’ESO i Batxillerat, un a Barcelona i un altre a la Jonquera.
Tots dos homenatges, que tenen com a lema ‘Mantenir viva la memòria’, se celebren amb motiu del Dia Internacional de Commemoració en Memòria de les Víctimes de l’Holocaust i de Prevenció de Crims contra la Humanitat, designat el 27 de gener per les Nacions Unides. Enguany, a més, coincideix amb el 70è aniversari de l'alliberament dels camps de concentració nazis i de la fi de la II Guerra Mundial, el 40è aniversari de l’inici del règim dels Khmers rojos a Cambodja i el primer centenari de l’inici del genocidi armeni.

Tant a Barcelona com a la Jonquera es proposarà als participants que canviïn la seva imatge de perfil a les xarxes socials pel logotip realitzat per un estudiant que incorporarà el missatge ‘Mantenim viva la memòria’. També se’ls animarà a fer servir l’etiqueta #MemòriaViva a Twitter i Facebook al llarg del dia.

A Barcelona, l’homenatge a les víctimes de l’Holocaust tindrà lloc al Centre de Cultura Contemporània de Barcelona (CCCB), 27 de gener, a les 10.30 hores. L’acte serà presentat pel director del Memorial Democràtic, Jordi Palou-Loverdos, un representant d’Ensenyament i pel director del CCCB, Vicenç Villatoro, i comptarà amb la participació de tres-cents estudiants de set centres educatius de la demarcació de Barcelona. Es tracta, en concret, dels instituts d’ensenyament secundari de Matadepera (Vallès Occidental), Viladecavalls (Vallès Occidental), Sentmenat (Vallès Occidental), Corbera (Baix Llobregat), Ferran Casablancas (Vallès Occidental) i Lluís Vives (Barcelona) i de l’escola Sadako de Barcelona.

Vint d’aquests estudiants presentaran uns pòsters dissenyats per ells mateixos en record de les víctimes. Posteriorment, la Companyia de la Sala Àtrium representarà l’obra ‘Himmelweg (Camí cap al Cel)’, de Juan Mayorga. En finalitzar, els actors encendran una espelma en memòria de les víctimes.

A la Jonquera, la jornada commemorativa tindrà lloc al Museu Memorial de l’Exili (MUME), 28 de gener. Hi participaran entorn de 350 estudiants provinents de quatre instituts de Figueres: Alexandre Deulofeu, Narcís Monturiol, Olivar Gran, Cendrassos, així com el de Vilafant i el Centre Escolar Empordà – Centre d’Estudis Sant Josep, de Roses.

Tant els professors com els alumnes portaran una imatge plastificada d’una víctima, amb una breu biografia. Al llarg del dia es realitzaran activitats educatives al MUME i a la sala La Societat de la Unió Jonquerenca de la Jonquera, on el professor de la Universitat de Girona, Àngel Quintana, presentarà i comentarà el documental “Nuit et Brouillard (Nit i Boira)” d’Alain Resnais.

La trobada en comú finalitzarà a la sala La Societat amb una mostra dels treballs que els estudiants han preparat a l’aula i una xerrada del professor d’institut, Toni Ventura. Les intervencions institucionals aniran a càrrec de Jordi Palou-Loverdos, director del Memorial Democràtic, d’Albert Bayot, director dels Serveis Territorials d’Ensenyament a Girona, i de Sònia Martínez, alcaldessa de la Jonquera, que clourà l’acte.

El logotip utilitzat en els actes commemoratius d’aquest any 2015, i que incorpora el lema “Mantenim viva la memòria”, ha estat escollit entre un seguit de propostes realitzades per estudiants dels instituts altempordanesos. L’autora és l’estudiant Agustina Salvatierra, de l’Institut Alexandre Deulofeu de Figueres.

Et poden
Interessar
...

Torrent_Pagès_Banner