FCC-Segell-banner4
Can Falç és rehabilitarà per convertir-se en museu

Notícies

Can Falç és rehabilitarà per convertir-se en museu

bonart sitges - 03/02/15
Impremta Pages - banner-180x178Revista_Bonart_Banner_180x180px_logo
L’Ajuntament de Sitges i la Diputació de Barcelona han presentat el projecte una Audiència Pública on s’ha donat a conèixer els primers detalls dels usos que es plantegen en aquest nou espai emblemàtic de Sitges. La Diputació aporta 280.000 € per redactar l’avantprojecte.

L’emblemàtic edifici de Can Falç, al Passeig de la Ribera, es convertirà en centre cultural patrimonial d’ús públic, que mostrarà el passat mariner i agrícola de Sitges. L’alcalde, Miquel Forns, va presentar ahir el projecte, acompanyat del diputat de la Diputació i membre de la Junta de Govern, Carles Rossinyol; la regidora de Cultura, Mireia Rossell, i la directora del Consorci del Patrimoni de Sitges, Vinyet Panyella, que va realitzar l’explicació tècnica.

Can Falç, situada al passeig de la Ribera, és la casa particular més antiga de Sitges i la que s’ha conservat millor de manera íntegra. La seva història permet explicar l’evolució agrícola i marinera de Sitges entre els segles XVI i el XIX. Des de l’any 2000, Can Falç està tancada, un cop va morir la seva darrera habitant, Josefina de Dalmau. Els anys següents, l’edifici va patir una profunda degradació i, fins i tot, una greu amputació parcial en convertir un espai annex que era zona verda en zona edificable. Des de finals del desembre del 2011, la Diputació de Barcelona –propietària de l’immoble des del 1986– i l’Ajuntament de Sitges han realitzat intervencions de manteniment puntuals per a frenar el deteriorament.

Precisament, ha estat l’acord entre les dues institucions el que permetrà la rehabilitació i recuperació de l’històric edifici. L’acord adscriu Can Falç al Consorci del Patrimoni de Sitges –que gestiona els museus Cau Ferrat, Maricel i Romàntic, el Palau de Maricel i la Fundació Stämpfli– i detalla una aportació de 280.000 euros per part de la Diputació per a la redacció del projecte, que haurà de concretar la seva restauració, conservació i definició museística.

Precisament, l’ús de Can Falç com a espai museístic i centre cultural és l’eix del projecte que regeix la seva recuperació. El Consorci del Patrimoni de Sitges hi destinarà les col·leccions d’arqueologia –actualment dispersa– i la de marineria d’Emerencià Roig i Raventós. Aquesta darrera estava al Museu de Maricel fins la reforma i adquirirà un nou protagonisme i rellevància a Can Falç. L’objectiu de l’actuació és que Can Falç pugui mostrar el passat mariner i agrícola de Sitges en un centre que generi activitat cultural pròpia. En aquest sentit, els programes en els quals ja treballa el Consorci del Patrimoni de Sitges i que ahir va presentar Vinyet Panyella són: Història i llegenda dels Falç; De Can Falç a Can Llopis; El celler de Can Falç: vi, malvasia i comerç; La marina de Sitges (Col·lecció de marineria); La capital dels neardenthals (Col·lecció d’Aarqueologia); Can Falç, paisatge artístic: del Luminisme al segle XX.

El projecte preveu la rehabilitació integral de l’edifici, la conservació integral de la planta noble i la reconstrucció del celler. L’acord per rehabilitar i recuperar l’edifici elimina definitivament projectes elaborats en l’anterior legislatura, com el possible trasllat del Centre d’Estudis del Mar a aquest edifici o, sobretot, el seu enderroc parcial per ubicar una biblioteca en un edifici modern de vidre. Les previsions apunten que el centre podria estar totalment recuperat l’any 2018, si bé la intenció és que alguns espais es puguin obrir abans, un cop es desenvolupin les reformes per fases.

Durant l’acte de presentació del projecte, l’Alcalde, Miquel Forns, va subratllar la importància que “Can Falç recuperi la seva vida i obrir al públic” i va agrair el suport de la Diputació de Barcelona per fer-ho possible. El diputat de Patrimoni de la Diputació, Carles Rossinyol, va assenyalar que la Diputació renunciava al llegat del mobiliari interior –que ha estat cedit a l’Ajuntament i una part del qual destinat al Museu de Maricel– i que “per a nosaltres resultava prioritari salvar, rehabilitar i posar aquesta edifici al servei de Sitges”.

Et poden
Interessar
...

BONART-817x68-Cervells