Expo Josep Coll 2022 baner
500 anys sense Aldo Manuzio: Mercaders al temple de la literatura a la BNE

Exposicions

500 anys sense Aldo Manuzio: Mercaders al temple de la literatura a la BNE

bonart madrid - 08/02/15
thumbnail_Centre Pere Planas nou 2021La-Galeria-201602-recurs
Des del 10 de febrer es pot veure al Museu de la Biblioteca Nacional 500 anys sense Aldo Manuzio: Mercaders al temple de la literatura, una selecció de llibres incunables i antics del gran impressor renaixentista. Una mostra bibliogràfica que ens descobreix la importància de la seva tasca cultural com a creador de la primera editorial literària, la invenció del llibre de butxaca o la impressió dels més bells i misteriosos llibres de tots els temps: el Polifilo.

Aldo Manuzio (1450-1515), figura destacada del Renaixement va canviar les maneres de llegir i va convertir la literatura en el que ha estat fins avui: objecte de culte i, alhora, producte de mercat. "En un entorn de crisi del mercat del llibre, en una època en què el canvi de paradigma (del llibre manuscrit al llibre imprès) havia sacsejat els fonaments de la cultura escrita, donant lloc als primers grans grups impressors que van saturar de llibres el mercat europeu, la seva estratègia per superar aquella crisi va ser la de donar importància, amb les seves maneres d'editar, al contingut de les obres i a l'autoritat dels escriptors", afirma l'escriptor i editor Javier Azpeitia, comissari de la mostra.

Però, a més, Manuzio va crear elements promocionals com els catàlegs de preus o la marca editorial. Com la seva pròpia marca: un dofí enrotllat a una àncora, un jeroglífic que representa l'adagi llatí Festina lent, el significat és "afanya't a poc a poc". Gràcies a aquesta editorial, el mateix Erasme de Rotterdam el perseguia perquè publiqués els seus llibres i va treballar amb ell dos anys, corregint proves de les seves obres a peu d'impremta.
La mostra recorre el catàleg de Manuzio: els seus primers llibres impresos en grec que van rellançar als clàssics de la literatura fundacional europea; seus petits llibres portàtils, de falt riquera o butxaca, que els nobles portaven de passeig, i El somni de Polifilo, el que per a molts és el llibre més bell donat mai per una impremta.

Entre les joies de l'exposició, es mostrarà un gravat xilogràfic anomenat Triomf de Pa, del qual es desconeix l'autor, en la seva versió sense censura i en la seva versió censurada. Aquest dibuix pertany a un curiós exemplar de la BNE del llibre El somni de Polifolio, editat per Manuzio (Venècia, 1499). Es tracta d'un incunable del qual hi ha diversos exemplars a la Biblioteca Nacional i que, en la seva versió censurada, inèdita, algú va gravar amb foc els atributs de Pa.

L'exposició, que s'emmarca dins de les celebracions del V centenari de la mort de l'editor, estarà oberta del 10 de febrer al 19 abril 2015.

A la imatge, "Triunfo de pan". Venecia. Aldo Manuzio. 1499. BNE.

Et poden
Interessar
...

Baner BonArt 817x68 Agenda Girona Cultura