FCC-Segell-banner4
Narcís Sans, \

Notícies

Narcís Sans, "l'ull que millor ha vist la nostra història [Girona i comarques]"

bonart girona - 12/02/15
Impremta Pages - banner-180x178Baner_CarlosPazos_Bonart_180x180_v2
Carles Puigdemont, alcalde de Girona, ha dit en la presentació de l'onzè volum de la col·lecció Girona fotògrafs, dedicat a Narcís Sans que "ha estat l'ull que millor ha vist la nostra història", referint-se a la ciutat de Girona i les comarques gironines. Acompanyaven a l'alcalde, Joan Boadas, cap del servei de gestió documental, arxius i publicacions i arxiver municipal; Laura Terré i Fina Navarrete, autores dels textos del llibre. També hi havia a la sala representants de la família Sans, entre ells els seus fills que varen continuar en el seu dia la nissaga dels Sans, tan coneguda en el món de la fotografia, el vídeo i el cinema.

Joan Boadas ha encetat l'acte significant el fet que el llegat de Narcís Sans a l'arxiu municipal de Girona consta de 699.419 fotografies, 650 pel·licules i 1.340 vídeos, molts d'ells del seu fill Miquel. "L'arxiu cedit per Narcís Sans a l'ajuntament compren des del 1950 al 1990. De fet, la història d'una època molt significativa i convulsa pels gironins. El 6 de febrer del 1995 Narcís Sans va fer la primera donació a l'arxiu a la "que varen seguir d'altres fins a completar un fons documental realment extraordinari i que recull qualsevol cosa que va succeir a Girona i comarques durant aquests anys". Boadas recorda que "vàrem anar a Platja d'Aro a recollir saques plenes de fotografies, d'aquest arxiu irrepetible". A Youtube hi ha 18 vídeos d'en Narcís Sans que recullen aquest període. Fina Navarrete i Laura Terré han explicat –més la primera que la segona- la trajectòria de Sans, lligant el seu tarannà en l'evolució que ha patit la ciutat en els darrers anys. Fina Navarrete ha significat que Sans va entrar a TVE com a corresponsal arran de la filmació dels aiguats de Girona del 12 d'octubre del 1962. També va recordar l'estreta vinculació de Sans amb Salvador Dalí.

Carles Puigdemot ha volgut destacar la tasca impagable de "Rigau Editors per publicar aquest i altres llibres dedicats als fotògrafs gironins". Ha agraït a la família Sans la donació feta a l'ajuntament "fet que ens permet posar a l'abast de tothom unes imatges históriques". Va dir que Narcís Sans s'ha convertit, en el pas del temps, en un "testimoni irrepetible de la transició de Girona en el període de 1950 a 1990".

A les imatges, a dalt, Narcís Sans. A sota, un moment de l'acte de presentació del llibre a la sala Miquel Diumé de Girona i el local de l'emblemàtica botiga de Can Sans de la Pujada Pont de Pedra, ara ocupada per un negoci aliè a la fotografia, fet que evidencia la transformació de la ciutat de Girona que Narcís Sans va recollir durant molts d'anys.

Et poden
Interessar
...

970x250_appec2021