M-CCX-TESLA-Banner-817x68px-CAT

Biblioteca

Un llibre commemora el 75è aniversari dels Manaies de Girona

bonart Girona - 24/02/15
Un llibre commemora el 75è aniversari dels Manaies de Girona
300x250-Gaudí-GeneBaner_Enkaoua_Bonart_360x356px
La Confraria de Jesús Crucificat - Manaies de Girona celebra el seu 75è aniversari amb la publicació d’un llibre en què es repassa la seva història. Editat per la Diputació de Girona, el llibre s’ha escrit amb l’objectiu de presentar-se com a testimoni gràfic del que ha estat la Confraria dels Manaies des que es va fundar i de l’empremta que aquesta ha deixat en la ciutat de Girona.

En aquesta línia s’han pronunciat tant el president de la Diputació de Girona, Joan Giraut, com l’alcalde de Girona, Carles Puigdemont, i el bisbe de la Diòcesi de Girona, Francesc Pardo, en els respectius textos de presentació del llibre: «ser manaia, avui, en ple segle xxi, va molt més enllà de preservar una tradició: és un senyal d’identitat; un símbol de feina feta, i una prova de constància i de fidelitat al maniple i a la Confraria, així com a la ciutat de Girona», diu Joan Giraut, mentre que Carles Puigdemont incideix en el fet que «els Manaies han forjat al llarg dels segles un vincle indestriable que els uneix amb la ciutat». Francesc Pardo, per la seva banda, ha afegit un agraïment a la Confraria, perquè amb els seus «75 anys de vida [...] ha ajudat a viure intensament la Setmana Santa».

A la presentació del llibre a l’Auditori Josep Viader, i que s’ha programat com un acte de reconeixement a la Confraria, hi han estat presents tant el president de la Diputació, Joan Giraut, com l’alcalde de Girona, Carles Puigdemont, i el bisbe de la Diòcesi de Girona, Francesc Pardo. També hi assistirà el president de la Confraria Narcís Reixach i els coordinadors de l'edició del llibre Víctor Gay, Ramon Grau i Lluís Jerez.

El llibre Manaies de Girona. 75 anys

Tal com explica l’actual president de la Confraria, Narcís Reixach, en el seu escrit de presentació, aquest llibre vol ser la continuació del que va editar l’any 1984 l’Ajuntament de Girona amb motiu de la celebració del cinquantè aniversari de la fundació de la Confraria, de manera que la seva biografia s’ha ampliat i actualitzat fins als nostres dies.

El llibre consta d’una cronologia històrica dels Manaies, d’una relació de les diferents juntes directives que ha tingut la Confraria, i d’una extensa i acurada informació gràfica, amb fotografies en què apareixen molts associats. El llibre també inclou diversa informació històrica, com ara la llista de les persones que han estat pendonistes d’honor, dades de la secció de vestes i la reproducció dels pòsters de Setmana Santa que cada any un artista diferent ha dedicat a la Confraria. A banda, en el llibre es fa una menció especial a la Cavalcada de Reis, la qual, des de l’any 1956 i de manera ininterrompuda, és organitzada pels Manaies de Girona.

A l’edició d’aquest llibre, també s’hi han de sumar els escrits fets per diferents col·laboradors (el cronista oficina de la ciutat de Girona, Enric Mirambell; l’escriptor Lluís Torner o el periodista Jordi Bosch), que han aportat la seva visió personal sobre la Confraria, així com els capítols dedicats, d’una banda, al manaia i escultor Josep Maria Trull, el qual ha donat forma a la imatge de sant Pau per a la fornícula de la façana del castrum dels Manaies, l’església de Sant Lluc, i, de l’altra, a l’artista Domènec Fita, encarregat de realitzar el monument als Manaies (que s’ubicarà a la plaça dels Manaies de Girona) que culminarà l’efemèride d’aquest 75è aniversari.

Et poden
Interessar
...

benedormiens_Àlvar_suñol_2