banner-elscatala-817x88px
Martí Gironell publica \

Biblioteca

Martí Gironell publica "Strappo", la novela de l'espoli del romànic català

bonart barcelona - 28/03/15
Baner BonArt 180x178 Agenda Girona CulturaLa-Galeria-201602-recurs
El dia 8 d’abril Edicions B publica Strappo, la novel.la de l’espoli del romànic català de Martí Gironell. És una novel.la que posa sobre la taula la protecció del patrimoni i, sobretot, el dilema d’arrencar per protegir o per fer-ne negoci. Un dilema que el 1919 va atenallar Joaquim Folch i Torres i Josep Puig i Cadafalch al capdavant de la Junta de Museus quan comença l’espoli amb l’arrencament de les pintures murals de Santa Maria de Mur.El dia 10 d’abril en Guillem Terribas la presenta a La 22 de Girona.

Sinopsi

L’estiu del 1919 Franco Steffanoni aplica la tècnica de l’strappo per arrencar uns murals de més de mil anys d’antiguitat a Santa Maria de Mur. L’encàrrec li ha fet un antiquari, Ignacio Pollak, per ordre d’un industrial, amant de l’art, Lluís Plandiura.

Així comença l’espoli de l’art romànic a mans de personatges sense escrúpols. Els tresors que contenen les esglésies del Pallars i la vall de Boí no estan emparades per cap legislació que els protegeixi, per això pateixen robatoris i espolis entre vendes clandestines, enganys i mitges veritats.
Joaquim Folch i Torres, des de Barcelona, i en Ton de Cal Soldat, des del Pallars, lluitaran per evitar el que s’ha convertit en un dilema: arrencar per conservar o per negociar.
Strappo retrata la tenacitat d’uns i la cobdícia d’altres per aconseguir els tresors que guardaven les esglésies, que abans ningú no valorava i que ara són patrimoni de la Humanitat segons la UNESCO.

S'ha dit sobre la novel·la:

«Strappo es una parábola moral extraordinaria que narra las consecuencias negativas que se derivan de comerciar con el patrimonio cultural de un país.» Sam Abrams, crítico literario y poeta

«Strappo es una novela de intriga, engaños y especulaciones, una novela histórica sobre el expolio del románico catalán escrita con eficacia y con un tono pedagógico.» Guillem Terribas, librero de La 22 de Girona

«Strappo es un magnífico regalo absolutamente recomendable y apasionante que te hace vivir en primera persona la historia que hay detrás de las pinturas románicas.» Pepe Serra, director del MNAC

«El autor de Strappo tiene el don de narrar una historia amena y didáctica que nos atrae y nos retiene. Nos demuestra que también se puede construir la narración de una destrucción que nos conmueve: el drama del expolio del románico catalán.» Vicenç Villatoro, director del CCB y escritor.

Et poden
Interessar
...

thumbnail_Xarxes_Olga_Andrino_Banner_1