MG_Bonart-1280x150p

Notícies

Presentació de “La Singularitat” d’Albert Serra a la Biennal de Venècia

Presentació de “La Singularitat” d’Albert Serra a la Biennal de Venècia
bonart venècia - 06/05/15
S’ha presentat a Venècia, dins els Eventi Collaterali de la 56a edició de la Biennal d’Arts Visuals de Venècia, Catalonia in Venice. La Singularitat, el nou treball del cineasta Albert Serra. Aquesta producció ha estat l’escollida per representar Catalunya en un dels escenaris internacionals de major prestigi i ha estat comissariada per Chus Martínez, per elecció del jurat que va nomenar l’Institut Ramon Llull. La Singularitat és un film de 12 hores, que es projecta en cinc gegantines pantalles, subtitulat a l’anglès en un magatzem d’embarcacions a la veneciana Isola de San Pietro.

La presentació ha anat a càrrec de l’artista i la comissària acompanyats del director de l’IRL, Àlex Susanna. Susanna ha afirmat que la presència de Catalunya a la Biennal des del 2009 “és absolutament estratègica”. Per al director de l’IRL, “la proposta d’enguany és alhora agosarada i tremendament sòlida. Subverteix la dinàmica de la Biennal de visites curtes i intenses ja que demana que l’espectador quedi clavat, abduït, per aquesta macroinstal·lació fílmica”.

La comissària Chus Martínez apuntava que des del principi han tingut molt present la proposta d’Okwui Enwezor, director artístic de l’edició d’enguany de la Biennale que duu per títol All the world’s futures. “Allò que coneixíem com a món occidental, amb un passat comú, s’ha acabat, i ara hem de reformular les nostres expectatives per anar cap al futur”. Martínez ho ha explicat a partir dels fets que narra La Singularitat: “Hi ha un home que té una mina d’or –digues-li or, digues-li la recent bateria Tesla–, un recurs que ha de permetre solucionar tots els problemes” i al seu entorn hi ha un grapat de gent que esperen que això els arregli el futur “entre ells hi ha un interès gairebé biològic: basen el futur en la possibilitat que alguna cosa, algun element com l’or, els solucioni el futur”.

Albert Serra ha explicat que ha partit del concepte de Singularitat plantejat per la comissària i de la constatació que “cada vegada més dipositem la nostra espiritualitat en màquines”. Serra ha combinat dues de les seves passions: les imatges i el treball amb persones. “Aquesta experiència ha estat fins i tot més enriquidora que les anteriors per aquesta gran llibertat i per una pulsió per la imatge sense precedents”. Serra ha valorat també que “és una obra que demana temps, té un misteri dins en el que cal submergir-se. I alhora el fet de tenir 5 pantalles dóna la possibilitat de veure el treball d’una manera més oberta i passejar-s’hi lliurement. Té una doble lectura”.

El mes de març la Tate Modern de Londres va dedicar un cicle a Albert Serra en què es van projectar en primícia algunes imatges de La Singularitat. Des de llavors, l’expectació entre la crítica ha anat creixent i algunes publicacions com l’alemanya Monopol asseguren que “tot i no formar part de la programació de pavellons nacional, Catalunya estarà a l’alçada”.

Aquesta és la quarta vegada en què Catalunya és present als Eventi Collaterali de la Biennal d’Arts Visuals de Venècia. Des de l’any 2012 també participa a la Biennal d’Arquitectura.
thumbnail_Centre Pere Planas nou 2021180x180 px

Et poden
Interessar
...