FCC-Segell-banner4
Els alcaldables de Banyoles es mullen per la Cultura

Notícies

Els alcaldables de Banyoles es mullen per la Cultura

bonart banyoles - 15/05/15
thumbnail_BANNER BONART (2)thumbnail_Centre Pere Planas nou 2021
El primer debat de les eleccions municipals 2015 de Banyoles, organitzat per Banyoles TV i la Fundació Lluís Coromina, va posar de manifest la importància estratègica de la Cultura i tot el que representa aquest àmbit com element cohesionador i vertebrador de la nostra societat. Els cinc grups municipals que opten a l’alcaldia hi van ser representats per Miquel Noguer (CIU), Roser Masgrau (Junts per Banyoles – ERC), Non Casadevall (CUP), Joan Luengo (ICV – Independents per Banyoles) i Xavier Masdemont (PP). Entre el públic hi havia diferents agents culturals públics i privats com el fotògraf Tino Soriano, el paisatgista Martirià Figueras, el director de teatre i exalcalde Joan Solana, el president de la Fundació Estany, Alexandre Juanola, el director d’Aphònica, Francesc Viladiu, el director dels museus de Banyoles, Lluís Figueras, el director de l’Ateneu, Miquel Cuenca i el president de la Fundació i recentment guardonat amb la Creu de Sant Jordi, Lluís Coromina Isern, entre altres.

El moderador del debat, que va durar dues hores i escaig i que es podrà veure també a internet, va ser el director de la Fundació, Ricard Planas, periodista i editor de bonart cultural que va començar l’acte fent una referència a l'etimologia del terme Cultura, que prové del llatí cultivar, i va puntualitzar ara fa 100 anys la Mancomunitat de Catalunya va vertebrar una idea de país d'acord amb la Cultura. És l’única vegada a la història recent del nostre país que ha succeït i esperem que no haguem de tornar a trigar tant de temps per buscar aquesta centralitat que es mereix una C que és sinònim de cohesió, cooperació, compromís, complicitat i comunicació.

Per la seva banda, Miquel Noguer (CIU) va posar de manifest l’esforç que fins al moment s’ha fet des del seu govern per potenciar aquest àmbit, amb les dificultats que la crisi ha propiciat. Així mateix, ha apostat per la recerca de noves vies de finançament amb models mixtes de finançament on el sector privat hi té un paper important, sense deixar de perdre el control des de les administracions públiques. També es va referir que la qualitat i no la quantitat són la clau de les propostes culturals i artístiques. A nivell d’infraestructures, la Biblioteca i el Museu Arqueològic esdevenen dos punts rellevants, així com la reformulació del Museu Darder.

Roser Masgrau (Junts per Banyoles – ERC), va posar èmfasi en la necessitat d’entendre una cultura que no necessàriament ha de conduir-nos a la professionalització si no ha de ser un pòsit per afrontar l’existència quotidiana. Va destacar el conjunt d’iniciatives que la societat civil genera però que tenen poca difusió. Masgrau va remarcar que és un deute amb el sector posar més en relleu la potencialitat i capacitat d’atracció que suposo pel municipi les accions culturals. També es va mostrar a favor de les fórmules mixtes de la gestió públic-privada d’equipaments com l’Ateneu – Escola Municipal de Música. A nivell d’equipaments, generar un nou centre cultural a la ciutat també esdevé clau.

Non Casadevall (CUP) va fer una aposta per la necessitat urgent d’un full de ruta de la Cultura a Banyoles, consensuat amb la ciutadania, i que sigui clara. Va destacar que hi ha un conjunt de bones iniciatives però que no tenen prou retorn per la manca d’una planificació estratègica eficaç, coherent i, sovint, amb els professionals del sector sense tenir ni veu ni vot. També aposta per una gestió bàsicament pública i es mostra extremadament prudent en les gestions mixtes amb el sector privat. En matèria d’educació també va destacar les mancances en l'àmbit d'ensenyaments en dansa i arts plàstiques i visuals. La relació amb els altres municipis del Pla de l’Estany també creu Casadevall que és una assignatura pendent.

Joan Luengo (ICV – Independents per Banyoles) va coincidir amb Non Casadevall en la necessitat d’un full de ruta per la Cultura, pel polític es detecta massa indefinició i va afegir que és clau tenir una taula de la cultura, una taula de coordinació interdepartamental. També va ser molt contundent en la preservació dels nodes naturals que estan inserits dins la trama urbana com actiu cultural de primer ordre i, alhora, emfasitzant el patrimoni natural com a cultura de primer ordre. Així mateix, va atribuir aquest model a polítiques i visions més del segle passat, que de l’urbanisme del futur. Voler traçar trames urbanes a cop de totxana desconstruint trames naturals.

Xavier Masdemont (PP) va trobar un dèficit en temes de cultura popular, bastant menystinguda com l’ensenyament de la sardana, i així mateix en l'àmbit audiovisual va posar de manifest que el cinema a Banyoles seria un incentiu cultural i econòmic. També es va posicionar al costat del món empresarial.

A les imatges, dos moments del debat electoral a la Fundació Lluís Coromina i Non Casadevall, Miquel Noguer, Ricard Planas, Roser Masgrau, Joan Luengo i Xavier Masdemont. (Fotos Pere Duran)

Et poden
Interessar
...

Baner BonArt 817x68 Agenda Girona Cultura