banner-elscatala-817x88px
Palència celebra el V centenari de la mort de l’artista Juan de Flandes

Notícies

Palència celebra el V centenari de la mort de l’artista Juan de Flandes

bonart palència - 18/11/19
220317_Verdu_Bonart-180x180thumbnail_Centre Pere Planas nou 2021
Ara fa cinc-cents anys que el pintor Juan de Flandes moria a Palència; la ciutat castellana, on va viure des de 1509 fins a la seva mort, li dedica tres dies d’activitats, que posen al centre la seva figura, la seva obra i la pintura hispano-flamenca.  Els dies 28, 29 i 30 de novembre Palència programa diverses conferències magistrals per aprofundir en la figura d’aquest pintor d’origen flamenc, nascut als Països Baixos l’any 1490 i establert a Espanya a partir de 1490.

Juan de Flandes va treballar al servei d'Isabel la Catòlica fins al 1504, any de la mort de la reina i llavors va decidir continuar amb la seva tasca artística en terres castellanes. La seva primera parada va ser Salamanca on pinta el retaule de la capella de l'Hospital de l'Estudi. El 1509 marxa cap a Palència i allà, 19 de desembre signa el contracte per executar les pintures del retaule major de la Catedral, que deixa inacabades a la seva mort. Durant aquesta època realitza altres obres, que se li atribueixen per les seves característiques estilístiques, idèntiques a les d'altres obres documentades, com per exemple, el retaule major de Sant Llàtzer de Palència. Actualment, el Museo del Prado conserva quatre de les vuit taules que el componien.

Juan de Flandes va ser un gran protagonista de l'escena cultural i artística de Palència, ciutat que freqüentaven els millors artistes de l'època de la Castella de principis de segle XVI, com Alejo de Vahia, Felipe Bigarny, Pedro Berruguete, Alonso de Portillo, Maestro de Calabazanos o Gil de Siloe, entre d'altres. Amb aquest programa, Palència ret un homenatge a un dels artistes més reconeguts del Renaixement espanyol.

A la imatge, fragment de "La Crucifixión" de Juan de Flandes, actualment al Museo del Prado.

Et poden
Interessar
...

817x68