970x250_appec2021
El CoNCA presenta el resultat de l’avaluació estratègica de la Biblioteca de Catalunya

Notícies

El CoNCA presenta el resultat de l’avaluació estratègica de la Biblioteca de Catalunya

bonart barcelona - 20/07/15
Baner_HaPicasso_Bonart_360x356220317_Verdu_Bonart-180x180
En l’acte de presentació de l’Avaluació Estratègica de la Biblioteca de Catalunya, celebrat a la seu d’aquesta institució, Eugènia Serra, directora, ha destacat positivament el treball conjunt amb el CoNCA, que ha permès aportar una visió externa i experta de la tasca desenvolupada per la Biblioteca de Catalunya.

El president del Consell Nacional de la Cultura i de les Arts, Carles Duarte, ha destacat el paper que han de tenir les Avaluacions Estratègiques a l’hora de millorar la qualitat del nostre sistema cultural i de potenciar-ne el reconeixement i el prestigi. Ha assenyalat, en aquest sentit, que les Avaluacions Estratègiques pretenen contribuir al rigor, l’excel·lència i l’ambició del sector cultural mitjançant l’anàlisi de funcionament dels grans equipaments. En el cas de la Biblioteca, s’ha referit a l’oportunitat d’avaluar un equipament amb una llarga tradició de servei al país, en el context de la celebració de l’Any de les Biblioteques.

La presentació de les principals conclusions d’aquesta Avaluació ha anat a càrrec de Mercè Gisbert, secretària del Plenari del CoNCA, que ha exposat les recomanacions sorgides arran de l’examen de l’organització i les relacions institucionals, el finançament i la gestió de recursos, l’oferta de continguts i serveis, a més de les oportunitats que ofereix l’entorn en què s’ubica l’equipament.

Un aspecte rellevant de l’Avaluació de la Biblioteca de Catalunya és el de reivindicar la necessitat de disposar d’un contracte programa com a plasmació formal del compromís adquirit entre l’Administració i l’equipament, un acord que ha de permetre dotar la institució d’un pressupost adequat. Pel que fa a la gestió, el finançament i la difusió, s’ha destacat també la conveniència d’impulsar un pla de màrqueting com a eina estratègica per projectar la Biblioteca a la societat, així com d’explorar vies de finançament alternatives al recursos públics. En referència a l’oferta d’activitats, es considera de gran interès disposar d’espais expositius, un de permanent dedicat tant a la col·lecció com a l’àmbit del llibre i un altre per a mostres temporals de suficient format per itinerar fons propis i coproduccions amb tercers.

Pel que fa a l’organització i les relacions institucionals, l’articulació d’un comitè científic assessor especialistes i coneixedors dels fons de la BC i la interacció amb d’altres institucions afins a l’àmbit bibliogràfic i cultural poden esdevenir iniciatives a considerar per posar en valor el coneixement que preserva l’entitat centenària i expandir-ne la visibilitat acadèmica.

Aquesta és la quarta Avaluació Estratègica que ha elaborat i presentat el CoNCA. Durant el 2014 es varen presentar les del MNAC,  el Mercat de les Flors i el Consorci de l’Auditori i l’Orquestra. En l’actualitat s’està treballant en l’Avaluació Estratègica de la Filmoteca de Catalunya i en la del Gran Teatre del Liceu.

Et poden
Interessar
...

PERICO_PASTOR_Expo-maig