BONART-817x68px-Màscara
Ferran Barenblit, nou director del MACBA

Notícies

Ferran Barenblit, nou director del MACBA

bonart barcelona - 24/07/15
Banner_bonart_Espai_del_Peix_OCT21_AWthumbnail_Artepoli 2018
El Consell General del Consorci del Museu d’Art Contemporani de Barcelona ha nomenat Ferran Barenblit com a nou director del MACBA. Aquest Consell ha fet seva la proposta del comitè d’experts, creat a tal efecte el dia 12 de maig de 2015.

El comitè d’experts internacional estava integrat per una comissió d’experts i representants de les institucions que formen el Consorci del MACBA: Chris Dercon (membre del comitè assessor del MACBA), Alfred Pacquement (exdirector del Centre Pompidou), Pepe Serra (director del MNAC), Ignasi Aballí (artista), Emilio Álvarez (galerista), Xavier Antich (professor de filosofia), Jordi Sellas (representant del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya), Rosa Mach (representant de l’Institut de Cultura de l’Ajuntament de Barcelona) i Pedro de Esteban (representant de la Fundació MACBA).

El Consell General ha valorat molt positivament la proposta i la feina feta pel comitè d’experts. Aquest últim vol fer palès l’alt nivell d’algunes de les candidatures presentades i eleva aquesta proposta al Consell General del MACBA tenint en compte que el candidat que es proposa compleix tots els requisits de la convocatòria pública i que, pel que fa als mèrits que calia considerar, ha obtingut la millor valoració per tal de: Garantir que el MACBA mantingui el seu prestigi com a institució de referència internacional. Desenvolupar una política d’exposicions, activitats i publicacions acadèmiques d’excel·lència, que garanteixi l’activitat científica i els diversos programes (exposicions, publicacions, comunicació, educació, patrocini...) que duu a terme el Museu. Continuar enfortint la col·lecció pròpia del Museu, garantint l’adequada gestió de les col·leccions i els criteris per a les noves adquisicions. 
Segons la valoració del jurat, d’entre totes les candidatures, la de Ferran Barenblit ha destacat per l’encert en la presentació d’un projecte rigorós, precís i molt clar en totes les àrees del Museu, en particular en les de la seva col·lecció i exposicions. S’ha valorat molt especialment la seva visió de futur de les institucions culturals i del rol de direcció dins d’aquestes, així com la visió del paper del MACBA dins el sistema de l’art contemporani català, barceloní i l’encaix en el barri del Raval. També s’ha valorat el seu plantejament minuciós i alhora decidit de l’ús dels nous espais del Museu. A més de la solvència de la seva formació acadèmica i professional, el jurat ha tingut en compte el seu coneixement, avaluació i diagnòstic –acurat i realista, però també entusiasta– de la situació actual de la institució, que inscriu perfectament en el context global, nacional i local. Finalment, es destaca el paper que vol atorgar a la consideració del treball d’intermediació amb els públics, que passa per un increment del pes de les activitats públiques i la programació educativa (des de l’educació primària fins a la universitària), així com la capacitat de revincular les pràctiques del Museu amb la vitalitat de l'escena urbana.

Ferran Barenblit substitueix Bartomeu Marí, que ha estat director del MACBA els darrers set anys. El contracte que signa és d’alta direcció i contempla una durada de cinc anys, renovables amb l’acord explícit del Consell General.

Ferran Barenblit (Bons Aires, 1968)

Ferran Barenblit va estudiar Història de l’art a la Universitat de Barcelona (1991) i Museologia a la New York University (1995).

Des del 2008 ha estat director del CA2M Centro de Arte Dos de Mayo de la Comunidad de Madrid. El CA2M es va inaugurar aquell any a Móstoles, a l’àrea metropolitana de Madrid, com un museu viu, en contacte amb la seva audiència i amb una intensa oferta d’exposicions, activitats públiques, programa educatiu i publicacions..

Anteriorment, entre 2002 i 2008 Ferran Barenblit va ser director del Centre d’Art Santa Mònica, l’espai que la Generalitat de Catalunya dedicava a l’art més actual. Al llarg d’aquells anys, el Centre d’Art Santa Mònica va presentar projectes específics d’artistes nacionals i estrangers, entre els quals destaquen Martí Anson, Alicia Framis, Christian Jankowski, Dora García, Jiri Kovanda, Maria Nordman, Esther Partegàs i Fernando Sánchez Castillo.

Entre 1996-1998 i 2000-2001 va ser comissari de l’Espai 13, Fundació Joan Miró. Com a responsable d’aquesta sala de projectes de la Fundació Joan Miró, va organitzar una quinzena d’exposicions. A més, al 2001 va ser curador de la col·lectiva Ironia, presentada a les sales d’exposicions temporals de la planta baixa, que mostrava el radical canvi de l’art des de la dècada de 1960. En el període comprès entre 1994 i 1996, va ser assistent curatorial a The New Museum, Nova York, on va treballar directament amb la seva directora, Marcia Tucker.

Ha impartit conferències a universitats de tot el món, com UC Berkeley; UC Santa Barbara; Arizona State University; Otis School of Art, Los Angeles; Cincinatti Arts Center; Universidad Nacional Autónoma de México; Universidad de Buenos Aires; Universidad Santa Cecilia, São Paulo; Universitat Paris III - Sorbone Nouvelle; Reial Acadèmia d’Art de Copenhaguen; Biennal de Venècia; Townhouse, el Caire; Indian Art Fair, Nova Delhi; Associació Japonesa de Crítics de Art, Tòquio. Ha estat professor convidat del programa Curating Contemporary Art del Royal College of Art de Londres entre 2006 i 2011. El 2008 va ser co-comissari de la Biennal Site Santa Fe, Nou Mèxic, i el 2014 va ser membre del Jurat de la Biennal de Cuenca, a Equador. Ha col·laborat en la redacció del Pla Estratègic de Cultura de la ciutat de Madrid. Durant el període 2002-2008 va ser el representant de la Generalitat de Catalunya a la Comissió de Programes d’Hangar.

Et poden
Interessar
...