1280x150CAT

Exposicions

"Dalí. Pitxot. Cadaqués. Entorn a la pintura" al Museu

\
L’estiu del 1972, Salvador Dalí visitava el taller del més jove de la família Pitxot amb qui havia tingut relació des de la infantesa: Antoni Pitxot Soler. Pocs dies després de la seva visita, Pitxot rebria una trucada del mestre en què li proposava col·laborar en la gran empresa de la construcció del Teatre Museu Salvador Dalí de Figueres. S’iniciava així una estreta amistat que perduraria fins a la fi dels seus dies.

Col·laboraren junts en la creació dels monstres grotescos que decoren la seu del Museu de Figueres. Grans figures conformades d’acumulacions de pedres, ossos de balenes, caragols i altres objectes, seguint la línia de treball de Pitxot, però sota la mirada atenta i el guiatge de Dalí. Aquesta fou una de les primeres col·laboracions entre els dos artistes. Posteriorment, Pitxot seria nomenat director del Museu per desig exprés de Dalí, continuant així la seva cooperació.

Però la relació Pitxot-Dalí anava més enllà de l’amistat. Els unia un interès comú per la pintura però també pel paisatge que els havia vist néixer i créixer: el cap de Creus. Dalí el féu present en moltes de les seves obres i Pitxot el convertí en el centre de la seva obra. Construí maniquins amb les seves pedres tot creant composicions antropomòrfiques, paisatges, elements simbòlics i narracions mitològiques. Va fer de petits fragments de roca l’essència d’un nou univers suggerit per l’orografia i la naturalesa d’un paisatge singular i evocador.

Tot aquest petit gran cosmos és el que es vol homenatjar amb l’exposició que es va obrir al Museu Municipal de Cadaqués el 12 de juny, dia en què va morir Pitxot. La mostra es podrà veure fins al 20 de setembre. Comissariada per Montse Aguer, és, de fet, un triple homenatge a Dalí i Pitxot amb el paisatge com a nexe d’unió.

La mostra té gairebé una quarantena d’obres inèdites d’Antoni Pitxot procedents de la col·lecció Dalle Molle a través de les quals es van desgranant els eixos temàtics de la seva obra: el violoncel·lista, l’autoretrat, el paisatge mineral, la figura femenina, la mitologia i l’al·legoria. S’hi afegeixen, a més, dos àmbits més relacionats directament amb Salvador Dalí. L’un fa referència a les il·lustracions per al llibre 50 Secrets of Magic Craftsmanship i l’altre, a la seva col·laboració en el disseny del Teatre Museu Dalí.

Amb aquesta mostra, idònia per conèixer i endinsar-se en el món personal del pintor, el poble de Cadaqués ret homenatge a un dels artistes més singulars i arrelats de la localitat. Una mirada profunda a una llarga trajectòria en què l’artista i el paisatge esdevenen un sol tot indestriable.

A la imatge, Autoretrat, 1972. Antoni Pitxot. Col·lecció particular Dalle Molle.
Banner-Flama-180x180px_v1-catRevistes_Banner_300x250

Et poden
Interessar
...