BannerFCC_Bonart

Notícies

Opening del beArt Sitges Week

BONART-180x180-SADEBanner_180x180
El dia 4 de setembre a Sitges se celebrà l’opening de la gran festa dels Bears que dues vegades a l'any inunden la vila juntament amb el beArt Sitges Week. L'atelier de Blanca de Nicolás rebé l'associació dels Bears de Sitges que atorgaren els premis honorífics a tots aquells establiments i artistes que d'una manera o altra havien ajudat aquesta comunitat. A més, l'artista amfitriona presentà l'exposició “Un oso en tu vida” y feu l'entrega d'una obra per a la subhasta benèfica per la SIDA. Tot plegat amb la companyia de la regidora de turisme, platja i comerç com a alcaldessa accidental Aurora Carbonell, la regidora de via pública i esports Carmen Almirall, Eduardo Carrillo com a regidor de recursos humans i educació, així com també dels membres de l’oposició Ferran Llompart i Lluís Vinyet i, com no podia ser d’una altra manera, també Madame Sitges -ja tot un personatge símbol de d’identitat sitgetana-.

La comunitat dels Bears és encara prou desconeguda tot i que ja compta amb una història de més de tres dècades. Es tracta d’una subcomunitat dins els homes homosexuals que sorgí com a resposta crítica al prototip d’home gai efeminat amb un cos perfecte impossible d’aconseguir. Els Bears busquen la reivindicació dels cossos reals i de l’atracció cap a la bellesa no estandarditzada pels mitjans de comunicació. A banda dels esquemes estètics, els Bears també han trencat amb els esquemes de valors potenciant una marcada actitud pacífica i de fraternitat entre ells i amb la resta del món mitjançant obres benèfiques com és el cas de l’esdeveniment sitgetà.
L’ós és un dels símbols més presents en la cultura popular contemporània en referència a l'amistat, la tendresa i la infantesa. Un símbol que sorgí als EUA arran d'una anècdota en la qual el president Theodore Roosevelt salvà la vida d'un ós en una cacera. Fou llavors quan es popularitzà l’ós juntament amb l'aparició dels primers peluixos. Des de llavors la imatge d'aquest animal ha sigut utilitzada freqüentment en joguines, mascotes publicitàries i fins i tot aliments com és el cas dels caramels de goma. Tant és així que l'art no podia quedar exempt d'un símbol tan present i exemple d'això són els artistes que utilitzen els caramels per fer-ne mosaics o el gran projecte de United Buddy Bears. Aquest projecte artístic tan popular per la seva vistositat -figures d'ossos de mesura natural cada un dels quals és pintat per un artista de nacionalitat diferent i que s'exposen en les places de les ciutats més importants del món- ha aconseguit ser un símbol de la pau mundial exposant en zones conflictives o posant de costat els óssos de nacions en enemistat eterna. En definitiva doncs, l'ús de la imatge de l'ós és també l'ús i la reivindicació de la pau i la germanor.

En les obres de Blanca de Nicolás que s'exposaven, hem trobat retrats en fotografia, dibuix i la combinació de les dues tècniques del peluix d’ós acompanyant la nuesa de la figura de l'home. Sempre és un exercici interessant el d’elevar un objecte de la vida que per alguns fins i tot pot ser banal, a la categoria d’art. Aquells objectes tan integrats en la quotidianitat que hom no arriba a percebre en la seva totalitat els valors que hi amaga. És per això que sempre pot ser lúcid cedir espai i protagonisme a tals objectes. En el cas de les obres exposades a “Un oso en tu vida” juntament amb l’obra cedida per a la subhasta, també trobem la línia característica de Blanca de Nicolás on la bellesa de l’home en tots els seus sentits irradia de l’obra. Així doncs, una combinació que sembla tan explosiva com és la de l’ós de peluix amb la sensualitat dels dibuixos de Nicolás, ha resultat ésser una imatge bella on l’ós oculta de forma insinuant el cos a la vegada que, d’alguna manera, ós i cos es fonen en una mateixa cosa.

En definitiva, la gran festa no només ha sigut l’obertura a una llarga llista d’activitats en relació amb la comunitat Bear, sinó també una fructuosa trobada per la reivindicació d’aquest col·lectiu, pel seu objectiu benèfic i per la gran presència artística que tant ha enriquit la trobada.

A la imatge, Blanca de Nicolás en una intervenció artística.

Et poden
Interessar
...