Expo Josep Coll 2022 baner
Victor Papanek al Museu del Disseny

Exposicions

Victor Papanek al Museu del Disseny

bonart barcelona - 25/11/19
2Banner-Bleda-y-Rosa-180x180px_v1-catBaner_StellaRahola_Bonart_360x356

L’exposició Victor Papanek: la política del disseny és la primera gran retrospectiva centrada en el dissenyador, autor i activista Victor J. Papanek (1923-1998).


Quin ha de ser avui el rol del disseny i del dissenyador per ser veritablement útils a la societat? Aquest és un debat molt present arreu en les darreres dècades i una reflexió que ja va abordar Víctor Papanek, un dels pioners del disseny contemporani i un dels precursors més influents de l’activisme social i la sostenibilitat en el disseny. Les idees i preguntes que Papanek ja abordava durant els anys seixanta  continuen sent de gran rellevància per al disseny i constitueixen l’essència del disseny crític, social, inclusiu i interdisciplinari.


Papanek és autor del llibre Disseny per al món real (1971), encara avui dia el més llegit sobre disseny. En aquest treball fa una crida per a la inclusió, la justícia social i la sostenibilitat,  temes que avui continuen sent de gran rellevància per al disseny.


La vida i l’obra de Papanek es presenten en aquesta exposició  a través d’una àmplia sèrie de peces originals i evocadores procedents de l’arxiu de la Fundació Victor Papanek, a més d’objectes d’alguns dels seus contemporanis com Buckminster Fuller i el grup radical Global Tools, entre d’altres.  Les idees de Papanek  traslladades al segle XXI i el seu impacte durador les trobarem també als projectes de diversos dissenyadors i artistes internacionals relacionats amb el camp del disseny crític, social i activista.


La mostra s’estructura per temes a partir de l’obra de Papanek i els seus contemporanis, com la política sobre dades i sobre els mitjans, les estructures socials digitals, la biotecnologia, la metodologia del disseny o design thinking, la sostenibilitat i la inclusió social amb una reflexió de fons: la importància del disseny com a eina política.


Aquesta exposició és una col·laboració entre el Museu del Disseny de Barcelona i el Vitra Design Museum, juntament amb la Fundació Victor J. Papanek, Universitat d’Arts Aplicades de Viena.

Et poden
Interessar
...

Banner-Resonancias-817x68px_v1-cat