La Fundació Fita ha inaugurat la seva nova seu, que s’ha traslladat a la Casa de Cultura de Girona, amb la presentació d'una exposició d'obra recent de l'artista titulada Retorn. El títol de l’exposició al·ludeix a la vinculació de Fita (Girona, 1927) amb la Casa de Cultura, on va residir fins al 1943, i on es va iniciar també en l’art quan era intern de l’antic hospici ubicat a l’edifici fins a mitjans del segle XX. Per a Domènec Fita, el trasllat de la seu de la Fundació al nou emplaçament és, en aquest sentit, un retorn a la casa de la infantesa .
L’acte ha estat encapçalat pel President de la Diputació de Girona, Pere Vila; per l’artista, Domènec Fita; pel secretari de la Fundació Fita, Pep Radresa, i pel director en funcions de la Casa de Cultura, Lluís Freixas.
L’exposició inaugural reuneix obra creada entre 2014 i 2015 que s’agrupa en quatre sèries –Bon caire, Segueix, Sécs i Pautes-, que desenvolupen les línies d’experimentació que ha explorat l’artista en els darrers temps. Segons Kim Bover, arquitecte i vocal de la Fundació, en aquests treballs s’hi afirmen “unes imatges coherents i lliures, lluny dels codis reguladors clàssics”. “La complexa distribució de formes, intervingudes amb destresa perquè sap dominar el buit i el ple, el clar i el fosc –afegeix Bover-, crea noves estructures plàstiques independents que s’interrelacionen en unes coordenades d’equilibri compositiu plaents”.
La sala d’exposicions Domènec Fita de la Casa de Cultura de Girona, situada a la primera planta del centre cultural, porta el nom de l’artista des de 1991, coincidint amb una exposició d’obra que va donar a la Diputació i amb l’atorgament a l’artista de la Medalla d’Or de la institució. Aquesta va ser la primera de diverses donacions successives d’obra a la Diputació de Girona i entre aquestes primeres obres donades hi figurava l’oli Pati de l’hospici (1946), que evoca una escena infantil en un pati de l’orfenat avui desaparegut i convertit en l’actual plaça de la Diputació.
La Fundació Fita es va constituir l’any 2000 per impuls de la Diputació de Girona i compta amb un pressupost anual de 60.000 €, aportats per la mateixa Diputació. En els 15 anys de trajectòria, la Fundació ha treballat intensament en l'inventari, catalogació i documentació de l'obra de Domènec Fita, el seu enregistrament fotogràfic per elaborar-ne fitxes, la publicació de catàlegs i llibres dels diversos apartats de l'obra i l'elaboració de documents audiovisuals. A més de la difusió de l'obra de Fita, té com a objectiu la difusió de l'art i la cultura en general, tal com consta en els estatuts de la Fundació. Per això ha creat beques, cursos, conferències, presentacions i exposicions de col·lectius del món de l'art i la cultura.
Actualment gestiona un fons de més d’11.000 obres (pintures, escultures, vitralls i altres) i 40.000 dibuixos. Domènec Fita ha fet més d’un centenar d’exposicions individuals, gairebé mig miler de col·lectives i ha realitzat un important nombre d’obres d’encàrrec, alguns de tan rellevants com els vitralls dels quatre Evangelistes del temple de la Sagrada Família o la capella del Sant Sepulcre de la catedral de Girona i la decoració dels Hotels Sport de Soldeu, a Andorra.
A partir d’un academicisme inicial i de treballs essencialment religiosos, Domènec Fita ha construït al llarg de la seva dilatada trajectòria artística una obra polièdrica i de difícil qualificació que ha derivat cap a una abstracció radical i cap a la recerca sistemàtica de noves formes i motius que defuig qualsevol etiqueta. Igualment ha conreat tant la pintura com el dibuix i l’escultura i ha treballat amb tota mena de materials, tècniques i suports: dibuix, ceràmica, ciment, vitralls, poliuretà, pedra, alabastre, ferro, acer o fusta d’altres.
Fotos: Martí Artalejo.