Expo Josep Coll 2022 baner
Claude Ruiz-Picasso presenta els gravats d\'Óscar Domínguez que ha donat al Reina Sofia

Notícies

Claude Ruiz-Picasso presenta els gravats d'Óscar Domínguez que ha donat al Reina Sofia

bonart madrid - 29/11/15
banner-elscatala-180x180pxEude, generic
Coincidint amb la reunió plenària del Reial Patronat del Museu Reina Sofia de la qual és membre Claude Ruiz-Picasso, el fill del genial artista malagueny va presentar, el 24 de novembre, els gravats d'Óscar Domínguez que ha donat al Museu. En total són 39 i 34 ja es poden veure a la sala 205 del Museu.

Aquestes obres, datades al voltant de 1940, permetran reforçar el conjunt de treballs que el Museu posseeix de Domínguez, un dels autors d'avantguarda claus de la Col·lecció. Fins ara, es disposava d'un total de 18 obres (nou pintures, datades entre 1932 i 1956, tres escultures que daten dels anys trenta, tres dibuixos i 3 estampes gràfiques).

Les peces donades per la Col·lecció Claude Ruiz-Picasso destaquen més per la seva singularitat, ja que es tracta de linogravats estampats com de calcomanies, una tècnica que va ser la gran aportació de Domínguez al Surrealisme. Aquesta pràctica suposa una inversió del procediment de l'art gràfic que trenca amb el model tradicional de repetició i uniformitat de cada estampa i introdueix el valor de la diferència en el gravat tradicional. Moltes de les obres d'aquest conjunt de calcomanies mai han estat exposades.

Compres, donacions i dipòsits

El Patronat ha acordat, així mateix, la compra de dues obres de Constant: l'escultura Nebulosa mecànica (1958) i New Babillion on Seville TRIANA-GROUP (1965). Aquesta compra es complementa amb la donació de 3 gouaches sobre tela i una carpeta de 8 litografies de l'artista holandès per part de la Fundació Constant.

En l'apartat de donacions s'ha aprovat la de l'Arxiu AFAL (Agrupació Fotogràfica Almerienca), un important col·lectiu de significatius fotògrafs espanyols que va sorgir a mitjans dels anys 50 i l'existència es va desenvolupar al voltant d'una revista del mateix nom especialitzada en cinema i fotografia dirigida per Carlos Pérez Siquier. El fons documental es compon de material fotogràfic de diversos autors que arribarien a ser els millors fotògrafs de la seva generació així com de llibres, portades de revista, maquetes, etc.

També han acceptat la donació de material bibliogràfic procedent de l'Ateneu Espanyol de Mèxic que inclou, per exemple, textos de Juan Negrín o Indalecio Prieto. Aquesta donació representa per al Museu un avanç en l'objectiu de recopilar documentació de referència per a l'estudi i investigació al voltant de la Guerra Civil i l'exili republicà al qual es van veure obligats tants intel·lectuals i artistes. A més d'aquestes donacions s'han aprovat dues: 1 foto llibre del fotògraf italià Paolo Gasparini i un conjunt documental relatiu a la trajectòria de l'artista conceptual mexicà Ulisses Carrión.

El Patronat del Museu també ha decidit acollir en dipòsit per cinc anys l'emblemàtica obra La Salle Blanche (1975) de Marcel Broodthaers, un artista clau per a la col·lecció del Reina Sofia.

A la imatge, Guillermo de la Dehesa, president del Reial Patronat del Museu Reina Sofia; Claude Ruiz-Picasso i Manuel Borja-Villel, director del Museu Reina Sofia.

Et poden
Interessar
...

728x90