SAC-Bonart-817x88

Notícies

GAC 2016: Sean Scully, Premi Honorífic-Fundació Banc Sabadell

bonart Barcelona - 27/01/16
210719_Vacca_Banner_180x180Emociona't_Banner_180x178_3
Els Premis GAC– X Nit del Galerisme, que es celebraran el 7 de juny al Museu d’Art Contemporani de Barcelona (MACBA), per iniciativa del Gremi de Galeries d’Art de Catalunya, retran homenatge a l'artista internacional Sean Scully en reconeixement al seu vincle estret amb la ciutat de Barcelona i de Catalunya, en el desenvolupament de la seva tasca artística. Els Premis GAC que arriben a la seva IX edició, són una mostra del reconeixement a personalitats i agents culturals que, tot mostrant un coneixement i integració evidents en el marc de l’art i el galerisme catalans, hagin tingut un paper destacat en favor de la seva projecció internacional.

Els artistes que han rebut els premis honorífics del GAC en els anys anteriors són: Susana Solano (2015), Alfons Borrell (2014), Antoni Muntades (2013), Richard Hamilton (2012), Jaume Plensa (2011) i Antoni Tapies (2010).
L’obra del premi honorífic d’enguany, Sean Scully, destaca pel seu gran domini del color i les seves composicions de línees horitzontals i verticals. El seu treball pictòric manté un perfecte equilibri entre l’energia gestual de l’expressionisme abstracte i la rigorosa disciplina del minimalisme nord-americà. Sean Scully podria formar part d’aquells artistes que reivindiquen la pintura com l’essència de l’art.

Sobre Sean Scully
Nascut a Dublín al 1945, pertany al grup d’artistes per als qui la pintura constitueix la pulsió artística essencial. Entre la gestualitat de l’expressionisme abstracte i la disciplina del minimalisme, la seva pràctica pictòrica desplega preceptes de gran espiritualitat. Mitjançant franges de color horitzontals i verticals que confinen les unes amb les altres, Scully construeix un camí pictòric pacient i místic que s’enforteix amb cada gest.
L’obra de Sean Scully està present a col·leccions privades i públiques d’arreu del món: al Whitney Museum of American Art i el MoMA (Nova York); l’IMMA (Dublín); el British Museum (Londres) i la Kunsthaus de Zürich, entre d’altres. Ha exposat a importants museus del panorama internacional del Metropolitan (NYC) fins a la Tate Gallery (Londres). Distingit amb diversos premis i Doctor per vàries universitats, Sean Scully és un dels màxims exponents de la pintura abstracta actual.

La presència a Catalunya i a Espanya del pintor irlandès va lligada a la Galeria Carles Taché (Barcelona, 1947), amb qui manté una estreta relació des de fa més de dues dècades. A més de les cinc exposicions que li ha dedicat (1996, 2000, 2003, 2005, 2008- 2009), la galeria ha centrat bona part dels seus esforços en establir lligams entre el pintor i el nostre territori. Una bona mostra són: l’exposició antològica a la Fundació Joan Miró (2007), el vitrall a la façana nord de la Catedral de Girona (2011), la intervenció a l’església de Santa Cecília a Montserrat (2015) o la presència de la seva obra a col·leccions nacionals com ara la del Museo Nacional Centro de Arte Reina Sofía, entre d’altres.

El Gremi de Galeries d'Art de Catalunya organitza els Premis GAC al MACBA, des del 2008, convertint-se en una cita anual on hi participen tots els sectors culturals a favor de la projecció de l'art i del galerisme.
Els Premis GAC són un homenatge a personalitats i a agents culturals, que amb un coneixement i integració en el marc de l'art i el galerisme catalans, tinguin un paper destacat al mercat artístic i de la promoció d'artistes, tant emergents com ja consolidats, a nivell nacional i internacional.

A la imatge, Sean Scully amb Albert Mercadé durant la entrevista que va concedir a la revista bonart.

Et poden
Interessar
...

BANER_BIENNAL_Bonart-400x68