BannerFCC_Bonart

Notícies

El conseller de Cultura presenta els fons de 50.000 fotografies inèdites de Carles Fontserè

El conseller de Cultura presenta els fons de 50.000 fotografies inèdites de Carles Fontserè
marta-sentis-bonart-180x180Baner_MarDeFons_Bonart_180x180
bonart - banyoles - 05/02/16
El conseller de Cultura, Santi Vila, ha presentat el fons fotogràfic de l’escenògraf, il·lustrador, dibuixant i fotògraf Carles Fontserè, que durant els darrers dos anys ha estat inventariat i catalogat, i que actualment es troba dipositat a l’Arxiu Comarcal del Pla de l’Estany, a Banyoles. El fons, procedent de la casa familiar de l’artista a Porqueres, està format per més de 50.000 fotografies professionals i familiars inèdites i ara es presenta en el marc de la celebració, aquest any, del centenari del seu naixement.

El fons conté imatges que situen Carles Fontserè, més conegut pel seu cartellisme, a l’alçada dels millors fotoperiodistes europeus i peninsulars de l’època. Inclou 30 metres lineals de documentació produïda entre els anys 1916 i 2008, entre la qual hi ha les fotografies professionals i familiars, però també pintures i dibuixos en paper, i la documentació escrita que van generar Fontserè i la seva esposa, Terry Broch. El patrimoni de l’artista és propietat de la Generalitat per un acord vitalici amb el qual es va arribar amb Fontserè.

El conseller Santi Vila ha destacat que el fons fotogràfic “ens permet conèixer una nova dimensió de Carles Fontserè, la del fotoperiodisme". Vila ha subratllat que “actualment tenim una xarxa d’arxius comarcals que, més enllà dels seu valor com a garant de la conservació del nostre patrimoni, també ha de ser garant de l’accés de la ciutadania a tota la documentació”.

El fons professional que es custodia a l’Arxiu Comarcal del Pla de l’Estany conté 42.500 negatius, 6.450 positius ampliats de fotografia i 3.540 fulls de contacte, tots en blanc i negre i realitzats entre els anys 1959-1991. Corresponen a fotografies de Nova York, San Francisco, Ciutat de Mèxic, Roma, París, Londres i Catalunya, majoritàriament. I, també, fotografies de personalitats del món artístic i cultural, com Salvador Dalí, Camilo José Cela, Josep de Creeft o Rafael Alberti.

La documentació també inclou: Originals de pintures i dibuixos en paper, apunts del natural, reproduccions en petit i gran format i apunts per a decorats i vestits de teatre (1936-1995); Plànols, cartells i litografies (1939-1982); Recull documental sobre la carrera artística de Carles Fontserè i documents de gestió de la vida diària de l’artista i la seva dona (1916-2008); Còmics nord-americans dels anys 40’s i 50’s. Recull de recursos documentals utilitzats per a il·lustrar còmics. (1940-1981); Recull de recursos documentals sobre entitats, organismes i artistes del cartell, actius durant la Guerra Civil (1980-2000); Pintures en tela, escultures i objectes diversos, 1.800 llibres i 300 discs de música (es troben al taller de l’artista a Porqueres)

Després de la primera fase  de catalogació i inventariat del fons, al llarg de 2016 es durà a terme la digitalització del material fotogràfic per posar-lo a disposició d’un ús públic.

Un artista polivalent

Carles Fontserè (1916-2007) va ser un artista de trajectòria dilatada i polifacètica en diferents vessants: fotògraf, pintor, cartellista, escenògraf, dibuixant de còmic i escriptor. Es va iniciar com a il·lustrador de cartells de ben jove i, en plena Guerra Civil, va treballar per al Comissariat de Propaganda de la Generalitat. El 1939 es va exiliar a França, on va continuar fent d’il·lustrador, però diversificant la seva obra en cartells, escenografies i còmics. L’any 1948 va residir a Mèxic per, finalment, establir-se l’any 1949 a Nova York, on va continuar treballant com a il·lustrador polifacètic i, a més, va començar a realitzar projectes de fotoperiodisme per a diverses revistes nord-americanes i espanyoles, com és el cas d’El Correo Catalán. Al llarg dels anys seixanta, va exercir el fotoperiodisme a Nova York, Ciutat de Mèxic, París, Londres o Roma. Des de mitjans de l’any 1973 i fins a la seva mort, l’any 2007, Fontserè va viure a Can Tista de Porqueres, una antiga casa de pagès reformada a la vora de l’estany de Banyoles. L’any 1994 va cedir en règim vitalici, juntament amb Terry Broch, la seva esposa, el seu patrimoni a la Generalitat de Catalunya.

A les imatges, fotografies inèdites de Carles Fontserè i l'acte de presentació del fons. (Fotos Joan Comalat).

Et poden
Interessar
...