Banner-Camara-domestica-1280x150px_v1-cat-1

Notícies

La Universitat de Barcelona i The Gaudí Research Institute creen la Càtedra Antoni Gaudí

La Universitat de Barcelona i The Gaudí Research Institute creen la Càtedra Antoni Gaudí
bonart barcelona - 17/02/16
La Universitat de Barcelona i The Gaudí Research Institute (TGRI) creen la Càtedra UB - Antoni Gaudí amb l’objectiu de consolidar la recerca i difusió a l’entorn d’aquest arquitecte universal. Per això, es formarà un equip de treball integrat per professorat i alumnat de la Universitat, que col·laborarà amb el TGRI en l’assessorament, la catalogació, la recerca, la transferència i el coneixement global de l’obra de Gaudí des d’un punt de vista polièdric. La vicerectora de Relacions Institucionals i Cultura, Dra. Lourdes Cirlot, és la promotora de la càtedra, mentre que el seu director és el Dr. Adolfo Sotelo, degà de la Facultat de Filologia de la Universitat de Barcelona.
 
Amb la creació de la Càtedra Gaudí, la Universitat també ret homenatge a un dels seus alumnes més il·lustres: Antoni Gaudí i Cornet. Tal com assenyala Adolfo Sotelo, «Gaudí, igual que altres genis universals com Leonardo o Ramon Llull, va abraçar un ampli ventall del saber científic i, per tant, la recerca al voltant de la seva figura s’ha de fer tenint en compte aquesta multidisciplinarietat». En aquesta línia, la càtedra promourà tasques de recerca, documentació i catalogació per als treballs de final de grau i de pràctiques de màster dels alumnes de la Universitat de Barcelona.
 
La nova càtedra té la seu central a les instal·lacions de TGRI a l’antiga Fàbrica del Tint de la Colònia Güell (Santa Coloma de Cervelló) i disposa, també, d’una oficina a l’Edifici Històric de la Universitat de Barcelona. Així mateix, també ha entrat en funcionament un Centre de Recerca Gaudí del TGRI a Xangai (Xina).
 
La creació d’aquesta càtedra visualitza el lideratge i la col·laboració de la Universitat de Barcelona i del TGRI en el camp dels estudis sobre Gaudí, d’acord amb el conveni de col·laboració que van signar els dos centres l’any 2013. La Càtedra UB - Antoni Gaudí està patrocinada per Aprende Formación (Grup IMF) i Gaudí Barcelona Projects, líders en educació superior a distància i en divulgació de la recerca, el desenvolupament i la innovació al voltant de Gaudí, i promotors del Segon Congrés Mundial sobre Gaudí.
L’octubre del 2016, l’Edifici Històric de la Universitat de Barcelona acollirà el Segon Congrés Mundial sobre Gaudí (Gaudí 2nd World Congress, Barcelona 2016), un esdeveniment biennal organitzat per The Gaudí Research Institute conjuntament amb la Universitat de Barcelona, on Antoni Gaudí va rebre el títol d’Arquitecte el 1878. La presidència d’honor d’aquest Segon Congrés està formada per l’arquitecte Rafael Moneo, Premi Pritzker d’Arquitectura, i la també arquitecta Benedetta Tagliabue, Premi Stirling del Reial Institut d’Arquitectes Britànics.
Actualment, la Universitat de Barcelona té entre el seu patrimoni els Pavellons de la finca Güell, seleccionats per formar part del programa Watch 2014, del World Monuments Fund (WMF). Aquesta segona edició té com a novetat la incorporació de tres dies de sessions a Xangai, en col·laboració amb la Universitat de Fudan i el suport de l’Ajuntament de Xangai. El congrés tindrà lloc del  21 al 23 de juny de 2016 a Xangai i del 5 al 7 d’octubre a Barcelona. L’objectiu d’acostar aquest congrés a l’Àsia és deixar constància de la gran tasca que s’ha fet en aquest continent al voltant de la figura de Gaudí, tant en la vessant de difusió com de recerca. Per aquest motiu, participaran en el congrés els principals arquitectes asiàtics de l’actualitat: Wang Shu, Toyo Ito, C. Y. Lee, Kunio Watanabe, Kuo-Chao Lee, juntament amb els més reputats experts en Gaudí (Jordi Bonet Armengol, Maria Antonietta Crippa, Kent Conrad, Nicolas Descharnes, Luis Gueilburt, Tokutoshi Torii, Rainer Graefe, Leonid Demjanov, Berthold Burkhardt, Arnau Puig i altres; juntament amb personalitats d’una cinquantena d’universitats i institucions com ara la UNESCO, el Consell Internacional dels Monuments i Llocs Històrics (ICOMOS) o Sites and Neighborhoods of the Modern Movement (Docomomo). Si bé no en serà el tema exclusiu, el Segon Congrés Mundial sobre Gaudí se centrarà en el Parc Güell i la Torre Bellesguard, i s’hi presentaran les recerques més recents sobre aquestes joies de la humanitat a fi i efecte de garantir-ne la conservació. La Universitat de Barcelona ja va acollir l’octubre del 2014 el Primer Congrés Mundial sobre Gaudí, en què van participar prop de 350 estudiosos d’arreu del món, entre els quals hi havia investigadors de gran prestigi. Enguany, es retrà homenatge a tres dels principals col·laboradors en aquests esdeveniments, traspassats el 2015: els arquitectes Frei Otto i Josep M. Bosch Aymerich, i l’enginyer Ricard Morell Viñas.  
canal-mnactec-180-180GC_Banner_TotArreu_Bonart_180x180

Et poden
Interessar
...

0224-banner-bonart-MetgeRural-1280x107px