FCC-Segell-banner4
Joaquim Chancho dóna obres a la Biblioteca de Belles Arts de la Universitat

Notícies

Joaquim Chancho dóna obres a la Biblioteca de Belles Arts de la Universitat

bonart barcelona - 09/03/16
Baner_SantiMoix_Bonart_180x180q2w-MKl4
L’artista i catedràtic jubilat de la Facultat de Belles Arts de la Universitat de Barcelona Joaquim Chancho, considerat un dels autors vius més prestigiosos de la pintura catalana, ha fet donació al CRAI Biblioteca de Belles Arts d’una col·lecció de trenta-un llibres d’artista. Es tracta d’un conjunt ampli i total del seu treball pictòric, desplaçat al format llibre. «Aquesta donació suposa una aportació única i de gran vàlua a la col·lecció de llibres d’artista que va encetar aquesta biblioteca l’any 2000», destaca Mònica Arenas, responsable del CRAI Biblioteca de Belles Arts.

La denominació llibre d’artista arrenca del segle XIX i designa una dimensió de la producció artística en què l’especificitat es dóna en el llibre i s’atribueix a l’artista com a agent de la seva creació i producció. El llibre d’artista dels anys seixanta trenca amb la tradició artesanal i luxosa del llibres de bibliòfil; utilitza la impremta, l’òfset i la fotografia com a mitjà de reproducció amb el desig d’arribar a tothom. Aquesta vessant continua molt viva en les publicacions de llibres d’artista contemporànies amb l’autoedició i la impressió digital.

La donació feta per Chancho és excepcional: «Són portafolis amb aiguaforts, fotollibres, obres autoeditades sota el nom Macula Aurea. La rellevància radica en el fet que es tracta d’un conjunt complet de tota la seva producció de llibres d’artista, des dels seus inicis, el 1973, fins al 2015», explica la professora de Pintura de la Universitat de Barcelona Antònia Vilà, que va iniciar la col·lecció de llibres d’artista a la Biblioteca d’Art i que també ha actuat com a intermediària en la donació. En aquestes obres, el fet visual destaca sobre tots els altres trets que conté el llibre com a suport: «Hi predominen el gest, el color i l’observació de la superfície de la làmina, com una empremta vibrant, on la geometria i la combinatòria d’elements permeten construir una poètica fortament abstracta i emocional», apunta Vilà. Tot plegat fa que aquest conjunt d’obres sigui extraordinari.

Acte d’agraïment i exposicions

La Facultat de Belles Arts va organitzar un acte d’agraïment a Joaquim Chancho. Durant dos dies es van poder veure a la sala d’exposicions de la Facultat els llibres cedits per l’artista. Ara la mostra es trasllada al CRAI Biblioteca de Belles Arts. I no serà l’única. «La nostra intenció és anar exhibint tot el fons de llibres d’artista que tenim a la biblioteca. Les obres de Chancho seran les primeres que exposarem, però també volem mostrar la resta de llibres, per donar visibilitat a aquest fons, que habitualment està tancat al públic», conclou Mònica Arenas.

Joaquim Chancho, el mestre de la geometria

Joaquim Chancho (Riudoms, Tarragona 1943) és un dels pintors fonamentals de la cultura catalana contemporània. Catedràtic jubilat de Pintura de la Universitat de Barcelona, el seu treball, vinculat a l’abstracció, es defineix per un intens estudi que parteix del silenci, la geometria i els cicles naturals. La seva trajectòria professional durant quaranta anys de dedicació és un model de coherència, rigor conceptual i domini dels recursos tècnics. Això s’ha materialitzat en nombroses exposicions individuals, importants mostres col·lectives, publicacions, i presència en col·leccions i museus. Entre d’altres, ha exposat al MACBA i la Fundació Joan Miró (Barcelona), l’Art Center Berlin Friedrichstrasse, el Museu Nacional de Corea, a Seül, i el Museu Rufino Tamayo de Mèxic.

Et poden
Interessar
...

GC_Banner_TotArreu_Bonart_817x88