BannerFCC_Bonart
El Museu de Terol presenta \

Exposicions

El Museu de Terol presenta "Què sap la Història de mossegar-se les ungles?"

bonart terol - 15/03/16
4746-37216-2023_Baners_premi_Frederic_Roda_diferents_mides-180x180Banner-Jules-180x180px_v1-cat
El Museu de Terol inaugura les exposicions temàtiques en 2016 amb una proposta multimèdia que arriba per primera vegada al nostre país. Amb el títol "Què sap la Història de mossegar-se les ungles?" (What Does History Know of Nail Biting), l'espai expositiu va a endinsar-se en la proposta de l'artista Francesc Torres, que va descobrir a Estats Units un material fílmic recopilat durant la presència de la Brigada Lincoln a Espanya en 1937 i 1938. La mostra podrà veure del 15 de març al 18 maig 2016.

Els detalls d'una exposició que uneix material multimèdia, juntament amb restes d'aquella època i fotogrames de les filmacions dutes a terme en aquests anys, han estat presentats pel diputat delegat de Biblioteques i Museus, Juan Carlos Gracia Suso, i per l'autor de l'exposició, Francesc Torres.

El diputat responsable del Museu de Terol ha destacat que amb aquesta exposició "s'inicia el cicle de mostres temàtiques que se celebren al llarg de tot l'any i que tenen sempre una gran acollida per part del públic". En aquest sentit, ha citat la "qualitat i la diversitat com els principis bàsics que guien a l'equip de treballadors del Museu per projectar un programa que resulti de gran interès per als cada vegada més visitants que acudeixen a les nostres instal·lacions".

Pel que fa a "Què sap la Història de mossegar-se les ungles?", Gràcia Suso ha valorat que es tracta de "la primera vegada que aquest material ve a Espanya i és Terol la que podrà contemplar-abans que qualsevol", ha assegurat. Aquest fet, "unit al fet que es tracta d'un material inèdit i que ens mostra un petit fragment de la història del nostre país i província", ha destacat, "posa de manifest la qualitat de les propostes que aterren a Terol al llarg del any".

Així mateix, també ha volgut ressaltar que el Museu de Terol "no se circumscriu exclusivament als gèneres artístics que la societat pot considerar més clàssics", sinó que també "estem oberts a exhibir les noves manifestacions que estan sorgint amb la proliferació de les noves tecnologies". Tot això perquè, tal com ha afirmat, "la Diputació Provincial de Terol aposta per tots els gèneres existents perquè l'art és molt ampli i totes les expressions tenen en el nostre meravellós Museu un espai per mostrar-ho".

Exposició
La mostra exhibeix un material fílmic que va arribar a la biblioteca de la Universitat de Nova York juntament amb l'arxiu complet d'Harry Randall, que va ser fotògraf i càmera de la
Brigada Lincoln, la unitat de voluntaris americans que van venir a Espanya a lluitar per la República durant la Guerra Civil. El material es va filmar durant els anys 1937 i 1938 i cobreix diversos fronts de la guerra: la Zona Centre (Guadalajara), Terol i l'Ebre.

Durant la Guerra Civil Espanyola, un contingent de 3.500 nord-americans es va unir a les Brigades Internacionals de voluntaris d'esquerra organitzades pel Komintern per lluitar en la defensa del govern republicà d'Espanya, en contra d'un cop militar recolzat per Hitler i Mussolini. Els nord-americans eren coneguts com la Brigada Abraham Lincoln, dels quals la meitat no va tornar a casa després de la contesa.

Harry Randall era un d'ells i va poder tornar. Era el fotògraf i càmera de la brigada, i va ser l'encarregat de disparar la majoria de les imatges que es presenten en l'exposició i que comprenen el període englobat entre els anys 1937 i 1938.

Francesc Torres ha afegit el seu propi metratge pres en els mateixos llocs i com a contrapunt al material trobat, que es mostra tal com estava, incloent-hi les preses defectuoses i amb la música de Conlon Nancarrow, un altre membre de la Brigada. Tot inèdit, l'autor no ha volgut destruir la qualitat de la troballa històric en l'estat clínicament pur que constituïen aquelles imatges fascinants, preservant la dicotomia del temps històric, lineal, amb el temps desordenat, oníric, el temps del mite i la memòria que coexistien en els fotogrames de la pel·lícula de Randall.

Aquest projecte ha estat possible gràcies a una beca del Carnegie Mellon: Artista en Residència al Departament d'Humanitats de la Universitat de Wellesley, Massachusetts (EE. UU.), I al  suport del Ministeri d'Educació, Cultura i Esport del Govern d'Espanya i de VEGAP, Madrid. El 2015 s'ha mostrat a Boston (EE. UU.) A The Davis Museum at Wellesley College i el 2016 el Museu de Terol el mostrarà per primera vegada a Espanya.

Francesc Torres
Artista multimèdia nascut a Barcelona el 1948, ciutat en la qual resideix en l'actualitat. Ha viscut a París, de 1967 a 1969, es va mudar als EUA en 1972 (Chicago), el 1974 es va instal·lar a la ciutat de Nova York i entre 1986 i 1988 va viure a Berlín, en un programa d'intercanvi acadèmic.

Ha realitzat exposicions al Museu Whitney d'Art Americà (NYC); el Museu d'Art Modern (NYC); el Museu d'Art, el Carnegie Institute (Pittsburgh); el Museu de Los Angeles d'Art Contemporani (Los Angeles); la Nationalgalerie (Berlín); el Stedelijk Museum (Amsterdam); Rudolfinum Galerie (Praga); el Museu de l'Estat Rus (Sant Petersburg); l'Institut de Tecnologia de Massachusetts, MIT (Cambridge, Mass.); el Museu Nacional Centre d'Art Reina Sofia (Madrid, retrospectiva); el Museu d'Art Modern, Ciutat de Mèxic; el Museu Guggenheim de Bilbao; la Fundació Joan Miró (Barcelona); l'Institut Valencià d'Art Modern IVAM (València); el Museu d'Art Contemporani de Barcelona (Barcelona, ​​retrospectiva), etc.

Té un treball permanent en l'espai públic i, al seu torn, és comissari d'exposicions i escriu per a diverses revistes i diaris en l'àmbit internacional a Espanya. La seva obra està representada en nombroses col·leccions públiques i institucionals internacionals. El seu treball ha estat finançat per la Fundació Rockefeller, la Fundació Bohen, tant a Nova York, i la Fundació Americana Center a París.

Ha estat el destinatari, entre altres beques, de la Fundació Nacional per a la Beca d'Arts, artista individual en quatre ocasions, el Consell de Nova York per a les Arts, becat en dues ocasions, el Consell de Massachusetts per a les Arts i Humanitats, la Fundació de Nova York per a les Arts, en dues ocasions, el DAAD Beques proposada pel Govern alemany, el Premi Radok Emil per la Universitat de Praga, el Premi Fundació Picasso i la Fulbright d'Intercanvi Acadèmic de Beques. Va representar a Catalunya a la Biennal de Venècia de 2013.

Foto: Museu de Terol - Jorge Escudero.

Et poden
Interessar
...