benedormiens_Àlvar_suñol_2

Notícies

Presentació d’una nova monografia dels “Quaderns de la Revista de Girona”

bonart Rupià - 03/04/16
Presentació d’una nova monografia dels “Quaderns de la Revista de Girona”
300x250-Gaudí-GeneBanner_bonart_Espai_del_Peix_OCT21_AW
Ja ha sortit al carrer una nova monografia dels «Quaderns de la Revista de Girona», aquest cop dedicada al municipi de Rupià. La presentació d'aquesta publicació, escrita per Jesús Culebras, s'ha presentat al Teatre de Rupià.

El llibre és el número 180 de la col·lecció de quaderns editada per la Diputació de Girona conjuntament amb l’Obra Social “la Caixa”. Al llarg d’aquesta notable quantitat de volums que ja s’han publicat, la col·lecció «Quaderns de la Revista de Girona» ha fet un intens recorregut per la geografia, la cultura i la història de les terres gironines mitjançant les seves dues línies de publicació: les monografies locals (estudis sobre el passat i el present de pobles i ciutats) i les guies (dedicades a qüestions d’abast general).

La presentació ha anat a càrrec del vicepresident de la Diputació de Girona, Albert Piñeira;  de l'alcalde de Rupià, Xavier Olagoitia; del director de l'oficina 31 de la Bisbal d'Empordà, Rafel Mateu; de l'autor del llibre, Jesús Culebras i de l'historiador baixempordanès, Joan Badia.

Seguint amb les coordenades pròpies dels «Quaderns de la Revista de Girona», el llibre és una monografia sintetitzada que pretén recollir els aspectes més destacats del passat i present d'un dels pobles més carismàtics del Baix Empordà, Rupià. El llibre és el resultat de la investigació del que ja s'ha publicat i del que s'ha trobat inèdit en els arxius particulars, comarcals, etc., així com de la recopilació de la memòria oral d'alguns dels seus habitants. L'edició d'aquest número s'ha plantejat amb l'objectiu, en primer lloc, que pugui ser la base d'un futur treball extens, i, en segon lloc, que serveixi per donar a conèixer aquest lloc a totes les persones interessades en la recuperació de la història i de la cultura del nostre país.

El poble de Rupià es troba situat al peu dels darrers contraforts nord-orientals del massís de les Gavarres. Limita al nord amb Foixà, a l'est amb Parlavà, al nord i al sud-oest amb Corçà, i a l'oest amb la Pera. Per les seves construccions (castell, muralles, carrers, cases senyorials, església...) la Generalitat de Catalunya va declarar-lo conjunt historicoartístic. El llibre consta de trenta-nou capítols a través dels quals l'autor ha anat desglossant la història i les característiques més destacades d'aquest municipi.

Jesús Culebras va néixer a Castellfollit de la Roca el 1958. És mestre i llicenciat en pedagogia per la UdG. Estudiós d'història i paleografia, ha publicat articles de caràcter històric i pedagògic a diferents revistes comarcals. Dins els «Quaderns de la Revista de Girona» ha publicat les monografies Castellfollit de la Roca i Foixà. Continua compaginant la feina de mestre a la comarca del Baix Empordà amb la recerca i la recuperació de la història rural.

Foto Eddy Kelele.

Et poden
Interessar
...

BANER_BIENNAL_Bonart-400x68