banner-elscatala-817x88px
Marina Calahorra guanya la catorzena convocatòria de Joves Fotògraf(e)s

Convocatòries

Marina Calahorra guanya la catorzena convocatòria de Joves Fotògraf(e)s

bonart girona - 08/04/16
220317_Verdu_Bonart-180x180La-Galeria-201602-recurs
La XIV edició del Joves Fotògraf(e)s de les comarques gironines ja té guanyador: el projecte «Mentawai, progrés o retrocés», de la fotògrafa gironina Marina Calahorra. La comissió avaluadora, formada per representants de la Diputació de Girona i per especialistes i professionals del món de la fotografia, les arts i la cultura, ha seleccionat, per unanimitat, aquest projecte i n’ha subratllat l’originalitat, la innovació i la qualitat artística i tècnica.

El projecte

L’exposició consta d’un conjunt de quaranta fotografies en color per mitjà de les quals Marina Calahorra deixa constància del canvi de vida que ha experimentat recentment una tribu indígena, els mentawai, arran de la presència d’un grup islàmic a l’illa on habiten.

Els mentawai són una tribu indígena que habita en una illa a l’oest d’Indonèsia. Durant anys han viscut d’acord amb els costums, la ideologia i els hàbits propis, fins que fa aproximadament vint anys un grup de missioners cristians varen aparèixer a l’illa i els van suggerir de convertir-se a la seva religió. Aquests, però, no varen intentar canviar els costums dels mentawai, a diferència del grup islàmic que ha aparegut a l’illa aquest últim any.

La construcció d’una mesquita enmig de la selva ha estat el primer pas del llarg projecte d’aquest grup islàmic per desenvolupar l’illa. Fer que les dones es tapin, que els nens vagin vestits, que es construeixi una escola on s’inculquin els valors de l’islam, o que es disposi d’electricitat, de motos o de telèfons mòbils són algunes de les seves propostes.

Per desgràcia, el que s’amaga darrere d’aquest pla no és sinó una altra maniobra del govern per reubicar els nadius en altres zones i poder així explotar la selva plantant-hi palmeres d’oli, tal com ja es fa, d’uns anys ençà, a la resta d’Indonèsia. La diferència és que a l’arxipèlag de Mentawai encara hi ha temps per evitar un nou desastre mediambiental.

La convocatòria

Tal com estableix la convocatòria, INSPAI, Centre de la Imatge de la Diputació de Girona, impulsor del Joves Fotògraf(e)s, programarà una exposició amb aquestes imatges i editarà un catàleg, i en farà la presentació el proper mes de juny al claustre de la Diputació de Girona. Posteriorment, l’exposició s’integrarà dins el programa d’exposicions itinerants de la Diputació de Girona per oferir-la a tots aquells municipis gironins que la sol·licitin.

L’exposició també formarà part de certàmens i festivals fotogràfics; del Festival Visa Off 2016, a Perpinyà, i de l’Imaginària, l’any 2017, a Castelló de la Plana.

L’autora

Marina Calahorra va néixer a Girona l’any 1988. A partir de l’any 2012 es va començar a interessar per la fotografia, motiu pel qual va estudiar un postgrau de fotoperiodisme a la Universitat Autònoma de Barcelona.

Va estar treballant a Madrid com a fotògrafa freelance en manifestacions i altres esdeveniments, al mateix temps que també va començar a treballar en projectes de llarg recorregut, en els quals s’ha centrat aquests últims anys i que l’han portat a viatjar per Europa, l’Amèrica del Sud i l’Àsia.

El seu treball ha estat publicat en mitjans nacionals i internacionals, i actualment col·labora amb l’agència Getty Images.

La comissió d’avaluació

En aquesta darrera convocatòria del Joves Fotògraf(e)s la comissió d’avaluació ha estat formada pel vicepresident de la Diputació de Girona, Albert Piñeira; per la cap d’INSPAI, Centre de la Imatge de la Diputació de Girona, Natàlia Navarro; pel fotògraf expert en imatge digital Carles Mitjà; pel doctor en filosofia, professor d'Història de les Idees Estètiques i director del Màster en Comunicació i Crítica d'Art a la UdG Xavier Antich, i per la fotògrafa Marta Negre.

Joves Fotògraf(e)s

Enguany, Joves Fotògraf(e)s arriba a la catorzena edició. Es tracta d’un projecte impulsat per INSPAI que va néixer l’any 2001 amb la voluntat d’impulsar la fotografia artística i documental, i, alhora, donar suport a la creació i estimular els fotògrafs i fotògrafes a desenvolupar projectes, així com promoure l’obra de creadors audiovisuals. Amb aquest programa s’aconsegueix, d’una banda, crear un espai de trobada de l’obra de fotògrafs i fer-ne difusió, fomentar la creació fotogràfica i acostar al gran públic la fotografia des de totes les vessants, i, de l’altra, oferir als ajuntaments una proposta cultural mitjançant una exposició itinerant i el catàleg corresponent.

El projecte guanyador de la convocatòria anterior, «Polvorins», de Carles Palacio, segueix encara en itinerància per diferents sales d’exposicions, i ja s’ha pogut veure en un total d’onze municipis gironins. La resta d’exposicions anteriors es poden veure a l’apartat «Exposicions virtuals» del lloc web d’INSPAI.

Per primera vegada aquesta convocatòria de Joves Fotògraf(e)s està dotada amb un premi de 1.000 euros per al projecte seleccionat.

Et poden
Interessar
...

Banner-Resonancias-817x68px_v1-cat