banner-elscatala-817x88px

Certàmens

Arts Libris, una nova manera de veure l'art gràfic

Banner-300x250_1Nial nou-180x178
Coincidint amb Sant Jordi o, el que és el mateix, el Dia del Llibre, se celebra del 21 al 24 d'abril, la Fira Internacional de l’Edició Contemporània Arts Libris a Arts Santa Mònica de Barcelona. Aquesta ja n’és la setena edició, un fet que demostra la importància que té l’art del llibre al nostre país. La fira està dedicada tant als llibres d’artista com als fotollibres, els quals, des de l’any passat,  disposen d’un espai especial. Arts Libris es pot considerar una fira pionera en la publicació i l’edició. També hi són presents diversos formats semblants als llibres d’artista i alguns printed maters creats per artistes dels segles XX i XXI .

Un dels objectius principals de la seva directora i fundadora, la galerista i gestora cultural Rocío Santa Cruz, és tenir una identitat pròpia que la faci ser singular respecte a la resta de fires del sector que es fan arreu del món, com per exemple els casos de la Fira PS1 de Nova York, la London Art Book Fair i la que es du a terme des de fa dues dècades a Madrid, com és Estampa Fira d’Art Contemporani Múltiple, on hi ha una secció centrada en els llibres d’artista i en els projectes editorials. També fa deu anys, a Tàrrega, va haver-hi una temptativa de fira, la Petita Fira del Llibre d’Art i Artista. Per això, des de l’any passat, la fira té un equip curatorial de professionals de prestigi que aquest any formen el suís Mortiz Küng, especialista en llibres d’artista, i l’editor Antonio Zúñiga, professor associat de la UB  i director d’Ediciones Originales.

A la fira participen editors, galeristes, llibreters, col·leccionistes i tothom que estigui interessat en el sector del llibre valorat com a objecte d’art. L’any 2015 hi van mostrar els seus treballs una setantena d’expositors, entre nacionals i internacionals, amb un nombre de visitants a l’entorn dels 10.000. El present any es manté un nombre similar d’expositors, ja que per una part es vol mantenir un nivell de gran qualitat i, per altre, l’espai de què disposa la Fira a Arts Santa Mònica és el necessari per exhibir-hi correctament les obres.

L’any passat va haver-hi una novetat, que va ser el projecte editorial de publicar el primer llibre d’artista, del qual es va fer un tiratge de 500 exemplars; l’artista mexicà Iñaki Bonillas va ser el que va inaugurar la sèrie AL (Arts Libris). Ara l’argentí Martín Vitali ha estat el seleccionat. En aquesta publicació col·labora l’editor, col·leccionista i distribuïdor Walther Köning, el qual també forma part d’una de les taules rodones. Respecte a la resta d’activitats, sobresurten l’exposició Faux jumeaux/Wrong Twins/Falsos gemelos, comissariada per Moritz Küng, en què s’aprecia “un joc de combinacions en el qual el visitant pot connectar diferents llibres amb obres d’art i llibres escultura”. Entre els artistes que hi participen hi ha James Lee Byars, Gilbert & George, Richard Venlet, Dora García i Francesc Ruiz. El 2015 va ser la fotògrafa i actriu Jessica Lange la gran protagonista d’aquest apartat.

És notori destacar la celebració de la tercera edició del Simposi Internacional sobre l’Edició del Llibre d’Artista, que se centra en la reedició i el col·leccionisme, a través de dues taules rodones amb especialistes del sector editorial, coordinades per Moritz Küng i Antonio Zuñiga. Tanmateix, l’espai per ensenyar projectes editorials, l’Speakers Corner, serveix per dialogar i intercanviar idees entre els artistes participants i el públic present. La programació s’ha pensat perquè tingui la durada de la fira, o sigui quatre dies d’intensa activitat participativa.

La fira atorga el premi Arts Libris-Fundació Banc Sabadell, que guardona la tasca feta pels expositors. Aquesta entitat bancària adquireix les millors obres que s’exposen, gràcies a un jurat especialitzat. Les obres seleccionades formaran part de la Col·lecció de Llibre d’Artista i Edicions de la Fundació Banc Sabadell. La resta d’entitats col·laboradores són la Generalitat de Catalunya, l’Ajuntament de Barcelona, a més del lloc on es fa la fira: el Centre Arts Santa Mònica.

Finalment, es desenvolupen durant el cap de setmana una sèrie de tallers que permeten al públic aprendre com es crea i edita un llibre d’artista. Entre aquests tallers cal esmentar la Fundació Miró i el Museu Paperer de Capellades.

Imatges de la jornada inaugural de l'edició del 2016 d'Arts Libris que va presidir el conseller de Cultura, Santi Vila.

Et poden
Interessar
...

817x68