FCC-Segell-banner4
Revisió de la Carta Arqueològica Subaquàtica

Notícies

Revisió de la Carta Arqueològica Subaquàtica

bonart sitges - 28/04/16
Baner_Viladot_Bonart_360x356thumbnail_Centre Pere Planas nou 2021
Els Museus de Sitges han reiniciat les tasques de revisió de la Carta Arqueològica Subaquàtica de la vila, després de rebre la corresponent autorització de la Generalitat de Catalunya. Els treballs s’allargaran fins a finals de novembre i estan dirigits per Pere Izquierdo, tècnic del Consorci del Patrimoni de Sitges especialitzat en arqueologia subaquàtica.

Aquesta segona fase d’investigació servirà per acabar de delimitar els derelictes detectats a la campanya realitzada l’any passat, que se suposa que corresponen a les naus enfonsades l’1 de juliol de 1642 –en plena Guerra dels Segadors– davant de la costa sitgetana. Es tractaria, per tant, del galió De Guisa i Mare de Déu de la Victòria, nau almirall de la flota francesa i catalana; del galió La Madalena, nau almirall de la flota castellana; del brulot –o vaixell de foc– francocatalà De Marsay; i, possiblement, de l'urca Testa de Oro, de la flota de Dunkerke.

De moment, s’estan aixecant plànols de les masses de metall enterrades en cadascuna d'aquestes zones per tal de delimitar la superfície que ocupa cadascun dels jaciments. A més, amb l'ajuda d'un magnetòmetre de flux, també es calcula la profunditat de les restes per sota de la sorra. De manera paral·lela, els especialistes francesos André Lorin i Hervé Blanchet coordinen treballs de cartografia submarina i detecció de nous jaciments amb la utilització d'un magnetòmetre de protons, un sonar d'escombrat lateral i un penetrador de llots. I també s'aprofita per a verificar notícies de possibles jaciments, com ara un derelicte romà o medieval descobert per Sergio Salmerón a prop de Vallcarca.

La campanya d'enguany compta amb un equip estable que es completa amb els arqueòlegs subaquàtics Xavier Aguelo, Bruno Parés, Raül Martínez i Marta del Mastro. Com l'any anterior, el Port d'Aiguadolç, el Club Nàutic de Garraf, el Club de Mar i el Club Nàutic de Sitges faciliten instal·lacions i material als investigadors i s’impliquen en el projecte de forma activa. La darrera institució en afegir-s’hi ha sigut l'Escola de Submarinisme MaskyDiving de Vilafranca del Penedès, acompanyada d’alguns sitgetans que, de manera desinteressada, també hi presten temps i embarcacions.

Et poden
Interessar
...

Banner-Resonancias-817x68px_v1-cat