FCC-Segell-banner4
“Aftermath_Catalonia in Venice” representarà Catalunya a la Biennal d’Arquitectura

Notícies

“Aftermath_Catalonia in Venice” representarà Catalunya a la Biennal d’Arquitectura

bonart barcelona - 09/05/16
q2w-MKl4thumbnail_BANNER BONART (2)
Catalunya participarà a la XV Biennal d’Arquitectura de Venècia amb el projecte “Aftermath_ Catalonia in Venice. Architecture beyond architects”. El conseller de Cultura, Santi Vila, i el director de l’Institut Ramon Llull, Manuel Forcano, han presentat la proposta, en la qual es posen en relleu, mitjançant instal·lacions audiovisuals, set intervencions arquitectòniques públiques, seleccionades com a exemples virtuosos d’una arquitectura que millora la relació de l’usuari amb l’entorn urbà, social i natural. Els comissaris del projecte, que participarà en els Eventi Collaterali  de la Biennal, són els arquitectes Jaume Prat i Jelena Prokopljević i el director de cinema Isaki Lacuesta.

El conseller Santi Vila ha destacat que el compromís del Govern amb la participació de Catalunya a la Biennal forma part de “l’estratègia global de suport a l’arquitectura del nostre país amb l’objectiu d’assolir més reconeixement, millor projecció i obertura de mercats”. Segons Vila,“l’arquitectura catalana s’ha guanyat ser a Venècia amb veu pròpia”.

Les diverses instal·lacions del projecte mostren als visitants la manera en què l’espai arquitectònic fa possible que els usuaris, mentre segueixen les rutines del seu dia a dia, gaudeixin dels espais públics com a membres conscients de la societat. El projecte proposa que els visitants avaluïn la qualitat de la intervenció arquitectònica des d’un punt de vista humà i social. També inclou la filmació de vídeo, feta durant un període d’uns quants mesos, que conté escenes i imatges de persones que van interaccionar amb els set projectes. El seu objectiu és afavorir una experiència empàtica que porti l’observador a analitzar i percebre l’arquitectura des de la perspectiva de l’usuari per tal de definir-ne el valor més profund.

Totes les obres d’arquitectura recollides a les instal·lacions audiovisuals són intervencions públiques d’arquitectes catalans fetes durant els últims deu anys. Les obres seleccionades són: Recuperació mediambiental del riu Llobregat (2007-2015), a Barcelona, de Batlle i Roig Arquitectes (Enric Batlle i Joan Roig); Hospital Transfronterer de la Cerdanya (2007-2012), a Puigcerdà, de Brunt-Pineda Arquitectes, s.l. (Manuel Brullet Tenas, Alfonso de Luna Colldefors i Albert de Pineda Álvarez); Torre Júlia. Habitatges tutelats per a gent gran (2004-2011), a Barcelona, de Pau Vidal, Sergi Pons i Ricard Galiana; Teatre Atlàntida (2004-2010), a Vic, de Josep Llinàs, Josep Llobet, Pedro Ayesta i Laia Vives; Aparcament Saint-Roch (2012-2015), d’Archikubik (Marc Chalamanch, Miquel Lacasta i Carmen Santana); Centre per al Servei de Distribució d’Aliments-Campclar (SDA) (2014), de Nua Arquitectures (Maria Rius, Arnau Tiñena i Ferran Tiñena); Can Batlló (2011 – en construcció), a Barcelona, de la comunitat Can Batlló i LaCol Cooperativa d’Arquitectes.

El propòsit del projecte és estimular la reacció del públic i donar-li motius per a la reflexió. Per consegüent, l’exposició pretén implicar els visitants amb un enfocament sensorial de la instal·lació artística, on un cas concret es projecta en diverses superfícies vítries translúcides que reflecteixen la complexitat de les interaccions de les persones, l’arquitectura i la societat. El públic té el doble rol de visitant i editor i, per tant, pot passejar-se per l’exposició i fer-ne l’edició definitiva per si mateix.

“Aftermath_ Catalonia in Venice. Architecture beyond architects” tindrà dues col·laboracions especials. La instal·lació comptarà amb “Taulacreu”, taula dissenyada per vora arquitectura (Pere Buil i Toni Riba), i la cadira “Biennale” un projecte de l’arquitecte Joseph Ferrando desenvolupat en col·laboració amb Figueras.

Tots els projectes d’arquitectura que es mostren a l’exposició es van dur a terme durant el període més dur de la crisi econòmica, quan van sorgir noves necessitats que només es podien satisfer amb una estratègia d’arquitectura inclusiva molt sensible als habitants i al medi ambient. Els projectes, de fet, demostren que l’arquitectura va respondre de manera eficaç a unes necessitats específiques a través de trets comuns, com l’augment del valor social, les noves eines que milloren la interacció de les persones i el seu entorn, l’optimització de recursos, l’apreciació dels valors de la comunitat i la millora de les condicions d’ús. L’exposició també proposa un catàleg que es pot descarregar en línia per aprofundir en els conceptes que hi ha rere el projecte, un webdoc que inclou entrevistes amb els creadors i els equips que van participar en els set casos, i models i dades relacionats amb el procés de creació i construcció: www.aftermath.llull.cat.

El projecte que presenta l’Institut Ramon Llull va ser seleccionat per un jurat independent, presidit per l’arquitecta Carme Pinós, a partir d’un concurs públic. “Aftermath_Catalonia in Venice. Architecture beyond architects” és la tercera participació de l’Institut Ramon Llull en la secció d’actes paral·lels de la Mostra Internacional d’Arquitectura de la Biennal de Venècia, després de la seva quarta participació en l’Exposició Internacional d’Art de la Biennal de Venècia.

A les imatges, a dalt, Hospital Transfronterer de la Cerdanya / © Isaki Lacuesta i a sota, el conseller de cultura, Santi Vila, el director de l'IRL, Manuel Forcano i els comissaris Jaume Prat, Jelena Prokoplevic i Isaki Lacuesta.

Et poden
Interessar
...

Baner BonArt 817x68 Agenda Girona Cultura