BannerFCC_Bonart

Notícies

Les Jornades sobre Art i Galerisme arriben a la quarta edició

bonart barcelona - 27/06/16
Baner_CarlosPazos_Bonart_180x180_v2Eude, generic
Per quart any consecutiu, el Gremi de Galeries d'Art de Catalunya organitza les Jornades Sobre Art i Galerisme, que se celebraran el dia 4 de juliol a l'Arts Santa Mònica, de Barcelona. Com en les anteriors edicions, el format de les jornades serà el de taules de debat per renovar el diàleg de les galeries d'art amb la resta d'agents que componen les Arts Visuals -artistes, crítics, col·leccionistes, institucions.... Aquest any, amb la recent elaboració del Pla Integral de les Arts Visuals, el programa incidirà en quines han de ser les accions concretes per desenvolupar-lo.

El Pla Integral de les Arts Visuals va ser liderat pel Departament de Cultura de la Generalitat, que va convocar tots els diversos agents que conformen el sector de l'art per a entomar la redacció de les línies que havien de guiar les polítiques culturals en aquest camp durant els anys vinents. Malgrat que des de la Generalitat es va centralitzar aquesta labor, en realitat aquest compromís va ser la resposta al clam emès des de feia anys en el sector de les Arts Visuals, que demanava unes directrius clares de polítiques culturals a llarg termini, de cara a evitar que els canvis de color polític en els governs i conselleries de cultura desemboqués en la contínua improvisació. Precisament un dels fòrums on es va plantejar aquesta problemàtica va ser les primeres Jornades Sobre Art i Galerisme, celebrades a l'estiu del 2013, també en el marc de l'Arts Santa Mònica, com enguany.
S'espera una alta assistència a l'esdeveniment, que tot i ser enfocat a les necessitats del sector de l'art i els seus professionals, és obert a tot el públic i gratuït, sense ser necessària la inscripció prèvia.

PROGRAMA:
Jornades Sobre Art i Galerisme 2016
Dilluns 4 de juliol
Arts Santa Mònica
(La Rambla, 7 – Barcelona)
Totes les sessions són gratuïtes, obertes al públic i no és necessària inscripció prèvia. Continuant amb la dinàmica oberta fa tres anys amb les Jornades Sobre Art i Galerisme (JSA&G), les galeries d'art catalanes volem renovar el diàleg entre els diferents agents que interactuem en el marc de les Arts Visuals: artistes, galeristes, crítics, col·leccionistes, docència... Amb aquesta mateixa intenció integradora és amb la que es va crear la Plataforma de les Arts Visuals, fòrum de debat i reflexió que haurà de ser un revulsiu per inspirar les futures polítiques de cultura al nostre país. Ara és el moment d'aplicar totes aquelles línies que vam considerar prioritàries i, concretament, les galeries d'art hem de saber trobar el nostre encaix. Ja hi ha un Pla Integral de les Arts Visuals, ara és l'hora d'aplicar-lo. És aquest l'enfocament que es vol donar a aquestes quartes JSA&G.
09.30 - 10.00 Recepció, Sala d'Actes Arts Santa Mònica
10.00 - 10.15 Presentació a càrrec del President del GGAC, Gabriel Pinós

10.15 - 11.45 Primera taula: Accions per a crear nous públics i ampliar la recepció de les Arts Visuals
És una eterna remor la que se sent de fons entre tots aquells que es dediquen a les Arts Visuals. Més enllà de la satisfacció que es pugui gaudir de la feina del Gremi, més enllà del suport institucional que rep tant des de l'àmbit públic com privat, sempre es queden amb la sensació que el públic al qual arriben és reduït, més quan es fan comparacions amb els països de l'àmbit més immediat. El Pla Integral de les Arts Visuals considerava la creació de nous públics un dels seus objectius prioritaris i en detallava un seguit d'accions i estratègies generals a desenvolupar. Ara, es necessita precisament concretar aquestes propostes ja encetades.
Ponents:
Cristina Mayoral, galerista d'art
Joan M. Minguet, professor d'art contemporani UAB.
Bel Natividad, directora de Màrqueting i Nous Públics del MACBA
Toni Puntí, periodista cultural.
Moderadora: Vanessa Graell, periodista cultural del diari El Mundo.
11.45 - 12.00 Coffee break

12.00 - 13.30 Segona taula: Els artistes i les problemàtiques laborals. Jubilació incompatible amb creació?
El marc jurídic en què s'inscriuen les activitats laborals i econòmiques que afecten els creadors no han estat mai plantejades tenint en compte les seves especificitats. Ans al contrari, se'ls ha obligat a integrar-se en un marc general, adaptant-se amb calçador i anant sempre en detriment de les seves condicions laborals i la seva economia. En aquesta línia, va causar estupor quan, a gener d'enguany, des del Ministerio de Empleo es va començar a inspeccionar fiscalment les activitats de creadors pensionistes que continuaven generant ingressos per la seva activitat artística, circumstàncies incompatibles segons estipula la llei. Més enllà del mal causat a les persones, cal avaluar el que rep el teixit cultural del país. És evident que cal trobar una solució que compagini la legalitat amb el dret i la necessitat de crear.
Ponents:
Isidro López Aparicio, artista.
Beatriz Niño, advocada especialista en mercats de l'art.
Mònica Ramon, galerista d'art
Moderadora: Nora Ancarola, artista.
13.30 Vermut, terrassa de l'Arts Santa Mònica

15.00 - 16.30 Tercera taula: Accions per a multiplicar la presència del mercat català als circuits internacionals i als nous mercats emergents
El Pla Integral de les Arts Visuals considera la "internacionalització" un dels seus objectius estratègics principals, però aquesta paraula -o conceptualització- no queda restringida en aquest punt, ja que hi apareix múltiples vegades de forma transversal al llarg i ample de les pàgines del dossier. No ens enganyem; són potser les cròniques limitacions del mercat de l'art en l'àmbit català i estatal el que ha obligat tots els agents que ens dediquem a les Arts Visuals a buscar projecció més enllà de les nostres fronteres. Amb l'arribada de la crisi, aquesta dependència de l'acció exterior encara s'ha fet més evident, compaginant-se amb el potenciament de mercats emergents
fora del continent europeu i Estats Units. Més enllà que no es pot oblidar la necessitat de potenciar les Arts Visuals en el nostre àmbit més immediat, no es pot, mentrestant girar l'esquena als circuits internacionals, i cal que es trobin les estratègies pertinents per integrar-si de forma eficient.
Ponents:
Mercedes Basso, Directora General de la Fundación Arte y Mecenazgo.
Xavier Cubeles, especialista en mercats de l'art i professor d'Economia de les Indústries Culturals a la UPF.
Ricard Planas, Assessor en Creació i Estratègies Culturals en Departament Cultura Generalitat.
Moderadora: Cèlia del Diego, Presidenta de l'ACCA.

A la imatge, Gabriel Pinós, president del Gremi de Galeries d'Art de Catalunya.

Et poden
Interessar
...