M-CCX-TESLA-Banner-817x68px-CAT
El Macba rep una nova donació d’obres d’Alberto Solsona

Notícies

El Macba rep una nova donació d’obres d’Alberto Solsona

bonart barcelona - 12/07/16
Baner_Fontcuberta_Bonart_360x356pxPeral_Banner-Bonart_180x180
La Fundació Almela-Solsona celebra quinze anys des de la seva creació amb una nova donació d’obres de l’artista Alberto Solsona (Barcelona, 1947 – Madrid, 1988) a la Col·lecció del Museu d’Art Contemporani de Barcelona. Més de 40 obres sobre paper i 200 dibuixos inèdits que se sumen a la primera donació de 14 pintures, realitzades entre 1968 i 1988, d’aquest artista barceloní.

La nova donació per part de la Fundació Almela-Solsona al MACBA comprèn 37 obres sobre paper i 7 quaderns que contenen un total de 196 dibuixos inèdits. Aquest gruix de material que s’incorpora a la Col·lecció MACBA permet aprofundir en la personalitat artística d’Alberto Solsona i reflexionar sobre el lloc que les aportacions pictòriques de Solsona mereixen en l’àmbit artístic. Un artista que «muta [...] des del camp de l’art pop, llampant i proper a una psicodèlia crítica, fins a un espai abstracte en el qual la matèria ha donat pas a l’arabesc com a motiu iconogràfic», tal com es recull en el catàleg que es va publicar amb motiu del 25è aniversari de la seva desaparició. Aquesta segona donació completa la visió panoràmica d’aquest artista d’origen barceloní que va desenvolupar la major part de la seva carrera a Madrid.

Isabel Urueña, presidenta de la Fundació Almela-Solsona ha dit que “al llarg d’aquests anys, en la tasca d’ordenar i catalogar l’obra d’Alberto Solsona, hem trobat, a més de les seves teles, una remarcable quantitat d’obra sobre paper i els seus quaderns d’esbossos i projectes pictòrics, alguns dels quals va plasmar posteriorment en obres de gran format. Aquests quaderns contenen el testimoni d’una trajectòria artística reflexiva, prolixa i conseqüent. La Fundació va decidir que el millor lloc per a aquesta col·lecció d’esbossos, veritables obres mestres petites només en la mida, era un Arxiu com el del MACBA, a disposició d’estudiosos i especialistes”

Alberto Solsona (Barcelona, 1947–Madrid, 1988) cursa Gravat i Arts Gràfiques a l’Escola Massana. Treballa com a il·lustrador de contes infantils i el 1970 es trasllada a viure a Madrid, on comença la seva carrera pictòrica pública. Durant la seva època pop realitza sovint obres a duo amb el també pintor Fernando Almela (València, 1943 – Madrid, 2009), el seu company tant en l’art com en la vida. L’any 1979 marca una transició dràstica de la seva obra cap a l’abstracció, que ja no abandonarà. En els últims nou anys de la seva vida, enormement fructífers i brillants, obté el suport de notables figures de la pintura espanyola, entre les quals cal destacar Fernando Zóbel i Gerardo Rueda, a més d’assolir un cert èxit de vendes.

La Fundació Almela-Solsona, creada el 1991 com a Fundació Alberto Solsona per qui va ser el seu company Fernando Almela, té com a objectius catalogar, conservar i promoure la seva obra pictòrica. A la mort d’Almela (2009), la Fundació va ser fiduciària dels seus béns i de la seva producció creativa, que van passar a engrossir el patrimoni artístic de la Fundació. Com estava previst en els seus estatuts, els cinc patrons, escollits per Almela entre els seus amics íntims, es van fer càrrec de la institució, que va canviar el nom per l’actual, Fundació Almela-Solsona, i continuen la tasca marcada en els seus fins fundacionals.

A la imatge, Cuaderno A, 1983-1988, d’Alberto Solsona. Col·lecció MACBA. Consorci MACBA. Donació Fundació Almela-Solsona.

Et poden
Interessar
...