banner-elscatala-817x88px
Escola d’Estiu Walter Benjamin Portbou 2016

Notícies

Escola d’Estiu Walter Benjamin Portbou 2016

bonart portbou - 07/09/16
BONART-180x180-CervellsBaner BonArt 180x178 Agenda Girona Cultura
Del 22 al 25 de setembre se celebrarà a Portbou l’Escola d’Estiu Walter Benjamin Portbou 2016.

La primera edició de l’Escola d’Estiu Walter Benjamin a Portbou està dirigida per Sigrid Weigel, reconeguda experta en Walter Benjamin, del Zentrum für Literatur und Kulturforschung Berlin, amb la col·laboració de Chantal Benjamin, néta del filòsof, treballadora social i formació en drets humans (Alice Salomon Hochschule Berlin), Gerard Vilar (UAB), Enric Puig Punyet (Col·laborador de la revista La maleta de Portbou), Natàlia Cantó (UOC), Swen Seebach (UAB) i Pilar Parcerisas (Assoc. Passatges). Hi participen l’École des Beaux Arts (Bordeaux), la Weissensee Kunsthochschule (Berlín), l’Escola Llotja d’Arts i Disseny (Barcelona) i artistes residents de la Casa de Velázquez de Madrid, tots ells participants de l’exposició Les maletes de Walter Benjamin. Dispositius migratoris a l’Estació Internacional de Portbou.

L’Escola d’Estiu Walter Benjamin vol ser una activitat clau de suport a l’impuls de la Casa Walter Benjamin a Portbou, el lloc on la vida de Benjamin es va interrompre abruptament després de creuar a peu els Pirineus a la frontera entre França i Catalunya. Durant la Segona Guera Mundial la costa Mediterrània es va convertir per a nombroses persones persegui- des pel Nazisme en una llum d’esperança per trobar una sortida a l’exili i a una vida futura. Aquesta costa és avui altre cop l’escenari del somni de tants i tants refugiats que volen tenir l’oportunitat de continuar amb la seva vida, malgrat que el mar sigui la primera barrera que guia el seu destí. Això no obstant, els països europeus, afectats per una crisi política i socio- econòmica, esdevé la segona barrera. És en aquest context que el pensament de Walter Benjamin pot ajudar-nos a entendre i a crear empatia amb aquesta problemàtica, així com aportar llum als reptes que aquesta situació posa a la nostra societat europea.

Aquest esdeveniment proporciona una perspectiva cosmopolita, internacional i interdiscipli- nària a l’estudi de la filosofi de Walter Benjamin en un entorn excepcional: Portbou, un petit poble de Catalunya, a la frontera d’Espanya amb França, en plena Costa Brava, on Benjamin va decidir morir com una persona anònima, i on avui, el Memorial Passatges de Dani Karavan honora el filòsof, així com tants altres fugitius anònims que se’n van a l’exili a la recerca de la llibertat.

Et poden
Interessar
...

817x68