970x250_appec2021

Exposicions

La Diputació de Girona porta a Sarajevo “No ens n’oblidem” de Miquel Ruiz

bonart Girona - 13/10/16
La Diputació de Girona porta a Sarajevo “No ens n’oblidem” de Miquel Ruiz
Baner_Malagrida_Bonart_360x356pxBaner_Fontcuberta_Bonart_360x356px
No ens n’oblidem és el nom de l’exposició del fotoperiodista Miquel Ruiz que la Diputació de Girona porta a la biblioteca de Sarajevo el dia 13 d’octubre i que s’hi podrà veure fins al 25 d’octubre. Després, l’exposició serà regalada a la ciutat de Sarajevo i a l’Associació Mares de Srebrenica, d’acord amb la voluntat de Miquel Ruiz.

Per complir aquesta comesa, una expedició gironina de familiars i amics del fotoperiodista, acompanyada pel president de la Diputació de Girona, Pere Vila, s'ha desplaçat fins a la ciutat de Sarajevo, amb el propòsit d’inaugurar la mostra i de fer el lliurament oficial de l’exposició a l’Ajuntament de Sarajevo i a l’Associació Mares de Srebrenica.

No ens n’oblidem és un homenatge a la ingent dedicació amb què el fotoperiodista gironí Miquel Ruiz ha treballat al llarg de tots aquests anys en diferents campanyes de sensibilització sobre les conseqüències i seqüeles de la guerra de Bòsnia i Hercegovina.

La mostra se centra en la part més important de l’exposició «Miquel Ruiz Avilés. Una altra manera de captar el món», que fa més d’un any que itinera per diferents sales d’exposicions de les comarques gironines. Ara, està a punt d’acabar el seu trajecte, i la Diputació de Girona ha volgut complir amb la voluntat de Miquel Ruiz de regalar a la ciutat de Sarajevo, d’una banda, i a l’Associació Mares de Srebrenica, de l’altra, la part de la mostra que més el representa, centrada en els reportatges que el fotoperiodista va fer a Bòsnia i Hercegovina durant la guerra i un cop acabada, en viatges posteriors.

L’exposició
Miquel Ruiz, personatge molt conegut a la demarcació de Girona, tant per la seva trajectòria professional com vital, va viure el conflicte dels Balcans i en va deixar constància gràfica, durant el setge i després, quan va documentar la Bòsnia de la postguerra per conscienciar la humanitat i fer una crida a favor de la solidaritat. En total, l’exposició es compon de 24 fotografies que resumeixen el treball que Miquel Ruiz va realitzar a Bòsnia i Hercegovina en ple conflicte (hi fotografia els edificis en runes, els camps de refugiats, la presència de les forces de pacificació de l’ONU i la vida quotidiana a Sarajevo) i en les etapes posteriors (del 2006 al 2009, amb fotografies que recullen el reconeixement a les víctimes, especialment les del genocidi de Srebrenica).

La monumental biblioteca de Sarajevo, acabada de restaurar recentment, símbol de la democratització de la cultura, és l’emplaçament més indicat per evidenciar la contraposició entre una societat lliure i oberta i una societat assetjada, i per incidir en la necessitat de fomentar els valors d’igualtat, respecte i solidaritat entre pobles i cultures.

Així, en aquest context, la imatge de la biblioteca de Sarajevo, derruïda amb bombes incendiàries a finals de l’agost de 1992, esdevé icònica. És la manera més contundent de condemnar la violència i la repressió, i d’homenatjar la feina dels fotoperiodistes que, com Miquel Ruiz, deixen constància del que passa al món i són d’esperit imbatible.

No ens n’oblidem serà inaugurada el dia 13 d’octubre, a les 19 h, en un acte encapçalat pel president de la Diputació de Girona, Pere Vila, per l’alcalde de Sarajevo; per l’ambaixador espanyol a Bòsnia i Hercegovina, Juan Bosco Giménez Soriano; pel conseller d’Afers i Relacions Institucionals i Exteriors i Transparència de la Generalitat de Catalunya, Raül Romeva; i pel mateix Miquel Ruiz.

A les imatges de sota, inauguració de l'exposició. L’acte, encapçalat pel president de la Diputació de Girona va comptar també amb la presència de Admir Dedovic, director de la biblioteca de Sarajevo; Bosco Giménez Soriano, ambaixador espanyol a Bòsnia i Hercegovina; Ivo Komšić, alcalde de Sarajevo; Raül Romeva, conseller d’Afers Exteriors, Relacions Institucionals i Transparència de la Generalitat de Catalunya; i pel mateix Miquel Ruiz. (Fotos Lluis Serrat).

Et poden
Interessar
...

300x600-Gaudí - Gene