banner-elscatala-817x88px
Tatiana Busto Garcia al Nivell Zero de la Fundació Suñol 

Exposicions

Tatiana Busto Garcia al Nivell Zero de la Fundació Suñol 

bonart barcelona - 16/10/16
Baner_Viladot_Bonart_360x356Banner_bonart_Espai_del_Peix_OCT21_AW
L'Acte 35: Tatiana Busto Garcia. Paisaje en Fuga (microhistorias en una ciudad interrumpida) es presenta del 26 d'octubre al 17 de desembre a la Fundació Suñol (Nivell Zero) de Barcelona. L'obra ha estat realitzada per l'artista en el marc de la Beca Han Nefkens – Postgraduats UB del 2015. En aquesta exposició, coorganitzada per la Fundació Suñol, la Fundació Han Nefkens i el Màster en Producció i Recerca Artística de la Facultat de Belles Arts de la Universitat de Barcelona, l'artista pren la ciutat de Barcelona com un laboratori per a encontres fortuïts des d'un pensament visual i literari d'alt component poètic. L'exposició recull les instal·lacions resultants de cinc itineraris per la ciutat i que poden ser llegides de forma completament transversal.

Tatiana Busto Garcia adopta pràctiques similars a la coneguda deambulació situacionista per acostar-se a àmbits urbans poc considerats, tot entrant en la psicologia de les subjectivitats dels petits territoris que conformen l'objecte del seu treball. El seu procediment consisteix a utilitzar una fórmula matemàtica arbitrària aplicada a les nou lletres de la paraula Barcelona, el resultat de la qual li proporciona noms de carrers en indrets dispersos i quasi desconeguts a la ciutat, que utilitzarà com a punt de partida dels seus recorreguts. Aquests itineraris van ser programats al llarg de les diverses estacions dels darrers dos anys en franges horàries de 5 hores. Endinsant-se en aquestes rutes, l'artista observa, conviu, investiga, rastreja indicis i busca maneres d'activar la ciutat. Tot allò que hi escolta, veu o pensa, es converteix en matèria primera per desenvolupar relats que prenen derives impensables i on la performativitat, a través de participacions relacionals d'anada i retorn amb els altres, hi és molt present. L'artista escruta aquests llocs amb intensitat, n'explora atentament la quotidianitat i recol·lecta impressions en fotografies, àudios i escriptura de carrer, vídeos i objectes, que deriven en petites experiències poètiques plenes de sensibilitat que estructuren el nou micro-paisatge sobrevingut. En aquesta exposició l'artista presenta 5 instal·lacions de les 9 que configuren el projecte al complet (un per cada lletra del topònim "Barcelona").

Cada instal·lació es resol formalment d'una manera específica, tenint en compte el punt de partida i els indrets trobats durant els diferents recorreguts. A vegades s'apropia de frases captades de persones anònimes, com és el cas de l'obra A veces, siempre. A veces, nunca, on l'artista utilitza com a material de treball setanta microrelats o frases que podrien pertànyer a qualsevol persona, reeditades per altres individus que afegeixen les paraules "mai", "de vegades" o "sempre" al relat. En altres ocasions la instal·lació final és el resultat d'una col·laboració, com és el cas de l'obra Entró al laberintome envió una carta en blanco on col·labora amb l'artista Jenny Owens, qui va recórrer el camí marcat per l'artista creant com a resultat dibuixos abstractes i simbòlics que dialoguen amb els haikus que Tatiana Busto Garcia crea posteriorment. Tal com apunta la comissària de l'exposició, Teresa Blanch, la ciutat és un excel·lent paisatge de potencialitats alhora que una fàbrica de desitjos i desencants, confiances i conflictes amagats sota les capes dels seus senyals i inacabables remors.

L'artista pren aquesta ciutat com a escenari del seu projecte, realitzant una obra que és un retrat de com cada racó de la ciutat és constituït per les contingències de les persones que l'habiten. Continuant amb l'interès de la Fundació Suñol per mostrar els resultats dels estudis universitaris de producció artística, aquesta exposició és fruit d'una col·laboració amb la Fundació Han Nefkens, que té per objectiu exposar els resultats de la Beca Han Nefkens - Postgraduats UB que aquesta fundació atorga entre alumnes que han cursat el Màster de Producció i Recerca Artística de la Universitat de Barcelona. Dita Fundació ha estat creada pel mecenes holandès Han Nefkens l'any 2009. Amb seu a Barcelona, la Fundació Han Nefkens connecta a les persones a través de l'art i ajuda a artistes emergents d'arreu del món. Tatiana Busto Garcia (São Paulo, Brasil, 1981). Artista visual i escriptora. Graduada en Estudis Fílmics a la FAAP (Fundação Armando Álvares Penteado) de São Paulo i Màster en Producció i Recerca Artística a la Universitat de Barcelona, on obté la Beca Han Nefkens/UB del 2015. Ha publicat 3 llibres que han estat guardonats per la seva prosa complexa, intel·ligent i subtil. La seva obra investiga llenguatges narratius experimentals en els àmbits de la literatura, el cinema i la instal·lació artística.

A la imatge, Conte de tardor. Vídeo. Tatiana Busto.

Et poden
Interessar
...

banner-pablito