970x250_appec2021
Les Bernardes acull una exposició dedicada a la Maçoneria

Exposicions

Les Bernardes acull una exposició dedicada a la Maçoneria

bonart salt - 03/11/16
180x180-1Nial nou-180x178
Les Bernardes, la Casa de Cultura del Gironès, de Salt, ha preparat una nova exposició inèdita que està dedicada a la Maçoneria des de la seva implantació a les comarques gironines a inicis del segle XIX. Organitzada per la Respectable Lògia Sant Jordi número 2 de Girona, la mostra promourà tres conferències, exposarà objectes maçons, la vestimenta típica, els mapes de la implantació de les lògies a la demarcació i, fins tot, es recrearà el temple que utilitzen per a les tingudes. Les Bernardes ha volgut promoure aquesta exposició titulada “La maçoneria a Girona. Passat, present i futur” per donar a conèixer la Maçoneria i posar en valor la seva història i la seva presència actual a les comarques gironines. L’exposició es podrà visitar des del dia 4 de novembre i, fins el 17 de desembre, amb un horari de 10 a 13 h i de 16 a 22 h els dies feiners, i de 10 a 13 els dissabtes. L’acte d’inauguració es realitzarà el dia 11, a les 20 h.

Segons Robert Fàbregas, director de Les Bernardes, l’exposició és única a les comarques gironines perquè “per primera vegada la Maçoneria surt al carrer i vol que es conegui què fan i com ho fan.” Una de les curiositats de l’exposició serà la recreació d’un temple a la Sala 29m2 perquè els visitants puguin veure com és un temple i on els maçons mantenen les seves reunions anomenades tingudes.

Joaquim Gambin, venerable mestre de la Respectable Lògia Sant Jordi número 2 de Girona (Lògia que va néixer a Tolosa l’any 1978), és qui impulsa aquesta exposició i destaca la seva rellevància perquè es mostraran documents que confirmen l’existència dels maçons a Girona des del 1811. Gambin avança que també hi ha 4 mapes on es veu la presència de la Maçoneria a la demarcació i la seva implantació en localitats com Girona, Palamós, Blanes i Cadaqués. “Serà una posada en escena pública del que és i ha estat la maçoneria a Girona”, destaca Gambin, que afegeix que “mentre a l’Estat espanyol encara som desconeguts al Regne Unit o als Estats Units el fet de ser maçó es posa com a mèrit al currículum”.

Referent a les tres conferències temàtiques dedicades la Maçoneria, la primera se celebrarà el mateix dia de la inauguració, l’11 de novembre a les 20 h, i anirà a càrrec de Carles Font, Gran Mestre de la Gran Lògia Provincial de Catalunya.

A la imatge, la recreació d’un temple de la Maçoneria que s’ha ubicat a la Sala 29 m2 de Les Bernardes.

Et poden
Interessar
...